Kako kava povećava produktivnost na poslu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Šalica na uredskom stolu -Life begins after coffee

Kako kava povećava produktivnost na poslu

Piše: Martina Lovaković

Nije iznenađenje da mnogi dan započinju šalicom tople i jake kave. Kava je dio jutarnje rutine kojom, već jednim gutljajem, razbuđujemo tijelo, opskrbljujemo ga energijom i opuštamo prije nego što se upustimo u nerijetko stresne radne zadatke. Zaposlenici većine tvrtki reći će da je aparat za kavu u uredu važan za poticanje radnog elana i cjelokupne sreće i zadovoljstva.

Kako kava utječe na produktivnost

Šalica kave ne pruža vašem tijelu samo dozu kofeina, ona je odlična za povećanje produktivnosti, koncentracije i motivacije u uredu te utječe pozitivno na zdravlje. Stoga, ako i dalje sumnjate u navedeno, evo nekoliko dobrih razloga koji dokazuju kako kava pomaže u obavljanju poslovnih zadataka.

Ublažuje bolove

Provedena istraživanja otkrila su da ispijanje kave prije i za vrijeme obavljanja uredskih poslova može imati snažan učinak na ublažavanje bolova, posebice onih u leđima. I ne samo to, već otprilike dvije šalice kave može smanjiti bolove u mišićima za do 48%.

Utječe na ponašanje

U istraživanju provedenom 2014. godine sudjelovali su neispavani i umorni ljudi. Prije testa, dobili su dozu kofeina, a istraživanje je pokazalo da je on razlog zbog kojih su se i u tom stanju držali svojih principa i bili su nepokolebljivi kod svojih odluka.

Pokazuje da vam je stalo

Dobra kava je još uvijek jeftin, ali odličan način koji vam omogućuje da pokažete drugima da vam je stalo, da se osjećaju dobro i cijenjeno. Šefovi koji svojim zaposlenicima omoguće korištenje kave, čaja i drugih toplih napitaka, povećavaju mogućnost da ti isti zaposlenici budu svježi i odmorniji te spremniji za kvalitetnije obavljanje radnih zadataka.

Povećava produktivnost

Ispijanje kave može vam pomoći da se bolje koncentrirate i usredotočite na posao. Studije su pokazale da je 80% zaposlenika bilo motiviranije i da su bolje odradili posao kada su imali mogućnost redovito uživati u svježe pripremljenoj kavi.

Stvara pozitivu na radnom mjestu

Mogućnost ispijanja kave u uredu neće samo poboljšati produktivnost svakog pojedinog zaposlenika, već će olakšati i timski rad. Čak je 40% zaposlenika izjavilo je da su u timu predlagali konstruktivnija rješenja uz šalicu kave.

Istraživanja također pokazuju da kratke pauze za kavu imaju pozitivan učinak na povećanje produktivnosti cijelog tima. Ispijanje kave u društvu kolega odličan je način za razmjenu mišljenja, dijeljenja i stvaranja novih ideja.

Poboljšava moral

Istraživanja pokazuju da bi 40% zaposlenika radije uživalo u svježoj kavi koju bi im tvrtka besplatno omogućila svaki dan nego u božićnom domjenku jednom godišnje. Pogodnosti na radnom mjestu poput besplatne kave, čine da se zaposlenik osjeća cijenjeno i voljeno.

Dobrobiti ispijanja kave za zdravlje

Uživanje u kavi ne samo da poboljšava produktivnost, već ima i mnoge zdravstvene koristi na organizam.

Dokazano je da šalica kave na dan smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, a antioksidansi iz kave pomažu zadržati cjelokupno zdravlje organizma. Istraživanje provedeno na Harvardu dokazalo je da žene koje piju četiri ili više šalica kava dnevno imaju manji rizik obolijevanja od depresije.

Postoje tri razloga zašto ljudi vole piti kavu na poslu, a to su:

  • vole okus kave
  • vole pauzu provesti opuštajući se uz šalicu kave
  • osjećaju se poletnije i koncentriranije

Slijedom toga najbolje vrijeme za ispijanje kave u uredu je:

  • od 9:30 do 11:30 sati
  • u 13:30 sati
  • u 17 sati

Zašto su dobre kratke pauze za kavu

Iako vam se to na prvi pogled tako ne čini, uzimanje kratkih pauza na poslu uz toplu šalicu kave, jako je važno. Već i kratka stanka uz kavu od samo nekoliko minuta ili obavljanje posla uz gutljaje tople kave, razbuđuje tijelo i potiče produktivnost.

Poboljšavaju produktivnost

Samo jedna šalica kave može pomoći da budemo fokusiraniji, poboljšamo pamćenje i koncentraciju. Također, potiču brže reakcije i rješavanje problema.

Potiču motivaciju

Ispijanjem kave zaposlenici ostaju motivirani za posao koji obavljaju. Čak 80% zaposlenika izjavilo je da se osjećaju bolje i zadovoljnije nakon šalice kave.

Utječu na pozitivno radno ozračje

Uz šalicu kave zaposlenici će bolje odraditi poslove vezane za timski rad. 40% zaposlenika izjavilo je da su imali konstruktivnije razgovore uz šalicu kave.

Potiču suradnju

Kava zbližava ljude. Oni zaposlenici koji kratke pauze provode uz kavu, razvijaju prijateljske odnose koji se mogu pozitivno odraziti na posao. Osim što će razmijeniti mišljenja, kolege će uz šalicu kave podijeliti svoje ideje, što će u konačnici dovesti do osjećaja bliskosti i zajedništva.

Kreativni načini ispijanja kave

U nastavku donosimo nekoliko kreativnih načina uz koje možete povećati produktivnost na poslu ispijanjem kave.

Jedinstvene šalice za kavu

Umjesto da se odlučite za običnu i pomalo dosadnu šalicu za kavu, zašto ne biste odabrali tematsku šalicu i prilagodili je uredu i radnom mjestu? Odaberite onu s inspirativnim ili šaljivim citatom ili odaberite obje i mijenjate ih po potrebi. Jedna će vas motivirati tijekom loših razdoblja, a druga će unijeti dozu humora i zabave u vaš svakodnevni radni dan.

Pauze za kavu

Pauze za kavu izvrstan su način da se okupe svi zaposlenici i u neformalnom okruženju osmisle nova kreativna rješenja i ideje. Ako želite motivirati svoje zaposlenike, postavite aparat za kavu u uredsku kuhinju kako bi se mogli poslužiti kavom kad god to žele.

Isplanirajte okupljanje uz kavu

Za dobro i kvalitetno obavljanje posla, između ostalog, poželjno je da se zaposlenici dobro slažu. Stoga, kako bi atmosfera u uredu bila što bolja, organizirajte jednom mjesečno okupljanje svih zaposlenika uz kavu i slatke zalogaje. Ne samo da će se bolje osjećati, već će se opustiti i biti spremni za nove radne pobjede.

Šalice kave smanjit će stres i potaknuti dobro raspoloženje. Stoga, pozovite kolegicu na kavu, opustite se, a nakon toga prionite na posao.

Foto: BRUNO EMMANUELLE / Unsplash