Planirate dati otkaz? Donosimo mali vodič kako to učiniti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
razgovor na poslu

Planirate dati otkaz? Donosimo mali vodič kako to učiniti

Piše: Martina Lovaković

Ako ste se i vi tijekom svoje poslovne karijere susreli sa situacijom da želite dati otkaz, vjerojatno i sami znate da razgovor sa šefom, u kojem mu to trebate priopćiti, nije nimalo lako obaviti. Osim u situaciji u kojoj jedva čekate napustiti radno mjesto sa željom i da otkazni rok prođe što brže. U situacijama kada želite napustiti radno mjesto zato što ste dobili bolji posao u kojem možete i napredovati, razgovor sa šefom oko otkaza još je teži.

Osjećaji koji se tada nižu u vama su povezani sa strahom, krivnjom, uz malu dozu uzbuđenja. Stoga, bez obzira na to jeste li oduševljeni napuštanjem posla koji stvarno volite ili jedva čekate napustiti radno mjesto koje vas već neko vrijeme guši, neće biti lako obaviti razgovor koji morate učiniti.

Postoji mnogo savjeta o tome kako dati otkaz, a svi se većinom vrte oko sljedećeg. Što prije objavite vijesti, izrazite zahvalnost za sve prilike i iskustvo koje ste stekli i pokažite volju da sve ono što ste vi obavljali u kratkom roku prenesete osobi koja će vas zamijeniti na vašem radnom mjestu.

No, krenimo polako. U nastavku donosimo savjete kako razgovor možete učiniti osobnijim i malo manje bolnim. I za vas i za vašeg uskoro bivšeg šefa. Evo što morate imati na umu prilikom planiranja otkaza.

Zapamtite da se otkazi daju svakodnevno

Niste prva osoba koja je odlučila dati otkaz, a nećete biti niti posljednja. Dakle, ako se bojite da će vas šef biti šokiran tom informacijom, da će vas napasti ili da će se osobno uvrijediti, duboko udahnite i ponovite: Ovo je potpuno normalni dio poslovanja. S druge strane, postoji mogućnost da je vaš šef možda već posumnjao u nešto, jer ste proteklih mjeseci često izlazili ranije s posla ili ste s njim neobvezno čavrljali tijekom pauze.

No, ono što je važno jest pripremiti se na reakcije koje možete očekivati nakon što priopćite da odlazite s posla. Gotovo smo sigurni da vaš šef neće raditi drame i vikati na vas, ali možda biste mogli očekivati pokoju rečenicu koja će u vama izazvati osjećaj krivnje i natjerati vas da razmislite o tome da ostanete duže od onog što biste po zakonu trebali. I sve to potpuno je normalno. Ali da biste bili spremni na sve, donosimo svaku moguću reakciju na vaše priopćenje o otkazu i kako točno reagirati na svaku od njih.

Vi ste osoba koja vodi razgovor

Nemojte se nikada pojaviti na razgovoru bez prethodne pripreme. Ne možete doći na razgovor sa šefom, zabrinuto izjaviti da odlazite i tada ušutjeti i čekati njegovu reakciju. Moglo bi doći do neugodne situacije u kojoj će se od vas očekivati da nešto kažete, a nećete znati što. Stoga ćete se vjerojatno probijati kroz razgovor i možda reći i stvari koje niste uopće planirali izgovoriti. Dakle, prije nego što se pojavite kod šefa u uredu, važno je pripremiti cijeli razgovor.

Kako odgovoriti na pitanje: “Gdje odlazite?”

Trik u odgovoru na ovo pitanje je da budete kratki, jasni i iskreni. Nitko ne mora znati sve detalje o vašem novom poslu, gdje ćete točno raditi i kolika će vam biti plaća, ali važno je da ponudite neku vrstu informacije koja će zadovoljiti vašeg šefa.

Ako postoji razlog zbog kojeg ne možete biti potpuno otvoreni (niste još zaključili razgovore ili prelazite u konkurentsku tvrtku), to je također u redu. No, morat ćete dati što više podataka. Pokušajte sa sljedećim: “Ne mogu još uvijek biti potpuno otvorena što se tiče odgovora na to pitanje. Riječ je o marketinškoj poziciji u jednom startupu gdje ću biti zadužena za kreiranje kampanja”.

Ili ako dajete otkaz, a nemate još novu priliku na vidiku, pokušajte sljedeće: “Imam nekoliko otvorenih opcija, ali prije svega bih željela uzeti nekoliko tjedana odmora kako bih bila potpuno spremna na novi korak u karijeri”.

Posljednji dan na poslu

U većini slučajeva odrađuje se otkazni rok u trajanju od dva tjedna. A ako se nalazite na nekoj višoj poziciji i dulje. No, također uzmite u obzir i vrijeme kada dajete otkaz. Ako je riječ o periodu koji je izuzetno bitan za vašu tvrtku jer se nalazite usred važnog projekta, razmislite o tome da odradite i koji dan više. Imajte na umu da će vas u toj situaciji teško netko zamijeniti.

Otkazni rok

Otkazni rok je ono što najviše brine poslodavce u trenucima kada im priopćite da odlazite. Razmišljaju o tome što ćete sljedeće učiniti i koji su vaši planovi. Imajte na umu da ne trebate imati detaljan plan o tome što sve trebate odraditi tijekom otkaznog roka, iako se očekuje da što prije započnete s planiranjem što ćete točno raditi za vrijeme otkaznog roka.

Sada kada ste se upoznali s time što biste sve trebali odgovoriti tijekom razgovora sa šefom o otkaznom roku, vjerojatno ćete se osjećati ugodnije kada razgovor vodite upravo vi.

Sjetite se razloga zbog kojih napuštate radno mjesto

Kada razmišljate o otkazu i razgovoru sa šefom, vrlo lako se prisjetiti svih onih pozitivnih strana vašeg posla. Upoznati ste s onim što trebate raditi, na ovoj poziciji ste već nekoliko godina i posao obavljate dobro i kvalitetno. Također, imate dobre kolege… i što je najvažnije, šef vas treba još sigurno sljedećih mjesec dana.

A sada se zaustavite. Prestanite tražiti pozitivne stane vašeg posla i prisjetite se koja je vaša glavna motivacija za traženje novog posla. Zašto želite otići s ovog radnog mjesta? Želite napredovati? Nadate se boljoj poziciji? Želite veću plaću? Stres je prevelik. Ili sve od navedenog.

Nemojte se vraćati korak unazad. Vjerojatno ste već dobro razmislili o tome zašto želite napustiti posao i odluku ste donijeli hladne glave. U suštini, riječ je odličnom potezu i iako sad već malo dvojite, na kraju ćete se osjećati dobro kada se cijeli proces privede kraju. Imajte sve to na umu dok ulazite u ured s ciljem priopćenja otkaza. Ovo će vam pomoći da ostanete mirni i staloženi, pozitivni i energični. Moći ćete započeti razgovor bez straha i panike.

Naravno, sve ovo vrijedi pod pretpostavkom da ne odlazite zato što ne volite posao ili se ne slažete sa šefom ili kolegama.

Ovo vjerojatno nije kraj vaše suradnje

Zapamtite da je svijet u konačnici jako malen i da ćete prije ili poslije naletjeti na svog bivšeg šefa ili na neke od kolega s kojima ste radili. Iz tog razloga jako je dobro ostati u dobrim odnosima s bivšim suradnicima.

Dakle, ako je jedan od razloga vaše tuge i tjeskobe taj što ćete s radnim mjestom napustiti i predivne kolege s kojima ste lijepo surađivali i od sada ih više nećete viđati svaki dan, imajte na umu da ovo možda nije kraj vaše suradnje. Osim toga, zašto ne biste ostali u kontaktu i povremeno popili kavu? Također, ako ćete se nastaviti baviti istom vrstom posla, postoji mogućnost da ćete u budućnosti i u usko surađivati ili čak i ponovo raditi zajedno.

Razgovor sa šefom oko otkaza nikada nije lako obaviti. Ali jednom kada to učinite, osjećat ćete se bolje. Bit ćete otvoreni za nove mogućnosti i sretni što su pred vama neke nove prilike koje će vam pomoći da unaprijedite svoju karijeru i steknete nova iskustva.

Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Nastavite čitati