Kako izraditi marketinški plan za uspješno vođenje malih tvrtki
Sadržaj portala
marketinski-plan-za-vodjenje-malih-tvrtki

Kako izraditi marketinški plan za uspješno vođenje malih tvrtki

Marketinški plan jedna je od najbitnijih stavki za uspješno vođenje malih tvrtki, a posebice je važno uključiti planiranje prisustva tvrtke u području digitalnog marketinga.

Bilo da ste u procesu pokretanja novog poslovanja ili ga već imate, vjerojatno i sami znate koliko je važno da su vaša tvrtka i brand prisutni na Internetu.

Važnost povećava i činjenica da se većina vaših kupaca i ciljane skupine nalazi upravo online te da se informiraju o vašem brandu posredstvom dostupnih kanala i mreža.

Ispitivanja provedena 2019. godine govore da je odluka za kupnju proizvoda ili usluga određenog branda najčešće utjecala informiranjem na internetskoj stranici ili društvenim mrežama.

Stoga, imate li malu tvrtku i želite li vratiti ulaganja i povećati prodaju, kao i općenito svijest o vašoj robnoj marki, potreban vam je marketinški plan i digitalni marketing. Ne samo da je neophodan za promoviranje vaših proizvoda ili usluga, već je i optimizacija vaše internetske stranice također ključna za ukupni uspjeh vašeg poslovanja.

Za male tvrtke od iznimne je važnosti lokalni marketing što znači da sve informacije na Internetu moraju uključivati one bitne i pravovremeno ažurirane informacije koje će biti dostupne potencijalnim klijentima.

Ako ste vlasnik male tvrtke s nimalo iskustva u digitalnom marketingu, sve ovo bi vam moglo zvučati kao strani jezik. No, ne brinite – proći ćemo kroz sve najbitnije stavke i navesti razloge zašto biste ih trebali uključiti u vaš marketinški plan.

U nastavku ćemo vam pomoći da izgradite i optimizirate svoju marketinšku strategiju te odradite uspješan marketinški plan kojim ćete privuči nove klijente i u konačnici još bolje razviti svoje poslovanje.

Marketing za male tvrtke

Marketing je namijenjen podizanju svijesti o tvrtki i brandu i izgradnji povjerenja kod niza kvalificiranih potencijalnih kupaca koji će u konačnici ostvariti prodaju.

Kod malih tvrtki digitalni marketing je često izazov zbog teže izgradnje vidljivosti na tržištu i nedostatka resursa (poput proračuna ili vremena).

Međutim, postoje ključne marketinške strategije i marketinški plan koji vam može pomoći da povećate marketinške učinke male tvrtke.

14 marketinških strategija za vođenje malih tvrtki na Internetu

Bilo da se borite s ograničenim proračunom, vremenskim ograničenjima uzrokovanim manjim timom ili ne znate u kojem smjeru krenuti, marketinški plan i učinkovite marketinške strategije prikladne za vašu tvrtku mogu vam pružiti smjernice u svim fazama razvoja planova i definiranja ciljeva tvrtke.

1. Upoznajte svoju publiku

Ključna pogreška koju čine mnogi jest razmišljanje da su svi vaši kupci. Veće tvrtke možda i mogu privući široko tržište, ali s razlogom kažu da je “bogatstvo u nišama”. Niša je mjesto gdje ćete imati najviše utjecaja kao mala tvrtka. A da biste razvili nišu i privukli kupce unutar niše, morate razumjeti njihove upite, probleme i događaje koji ih pokreću i prioritete koji su im važni.

Razmislite – Što ih tjera da donesu konačnu odluku o kupnji? Kako izgleda njihov proces obavljanja kupnje? Poznavanje ovih točaka pomoći će vam u izradi uvjerljivih argumenta važnih za izradu marketinške strategije.

Započnite tako što ćete razmisliti o svojim postojećim kupcima te s kime biste željeli surađivati. Zatim stvorite različite persone kako biste pokušali ući u glavu svog idealnog kupca.

2. Naglasite svoju vrijednost

Ako ne postoji značajna razlika između vas i vaše konkurencije, ne postoji ključni razlog zašto bi kupac bio primoran odabrati vas. Vaša vrijednost koja će vas istaknuti razlikovat će vas od drugih i dovesti do toga da vaš potencijalni kupac odluči kupiti proizvod ili uslugu upravo od vas.

Uzmite si dovoljno vremena i ispišite sve svoje prednosti. Što radite bolje od bilo koga u vašoj industriji? Ova stavka ključna je za uspostavljanje temelja cijelog poslovanja.

3. Ostanite usredotočeni na ciljeve

Ako ste istraživali svijet marketinga, vjerojatno ste primijetili da postoji bezbroj smjernica kojima možete ići. Primamljivo je krenuti u svim smjerovima odjednom u nadi da ste pokrili sva područja, no to bi ipak mogao biti malo preveliki zalogaj.

Umjesto toga, odredite na što ćete se točno usredotočiti. Gdje je dosad bio najveći propust u vašem marketingu i čemu se niste uspjeli dovoljno usredotočiti?

Postavite ciljeve tog jednog ključnog područja i usredotočite svoje resurse na aktivnosti i taktike kojima ćete ih postići. Tek kada se uvjerite u napredak zadanog cilja, možete se okrenuti drugima koji će indirektno utjecati na i na prvotno postavljeni cilj.

4. Započnite polako

Na temelju postavljenog cilja redovito provjeravajte ROI. Ako je on u porastu, možete se usredotočiti na nove i veće projekte koji će se dugoročno odraziti na modele rasta.

Ako razmišljate o SEO optimizaciji stranice, imajte na umu da ćete rezultate i povratak uloženih sredstava vidjeti nešto kasnije. Ako imate dovoljno novca (i strpljenja), odlično, ali ipak razmislite o tome da ne uložite sva sredstva u isti cilj.

Ako ste na temelju istraživanja došli do zaključka da ljudi kreću od Googlea kako bi obavili kupnju na vašoj stranici, možda biste mogli postići brže rezultate kroz plaćene Google Ads oglase.

5. Udvostručite ono što funkcionira

Nakon što se odlučite za određene ciljeve, obratite pozornost na dobivene rezultate. Osim što ćete dobiti uvid u ono što najbolje funkcionira u vašem području rada, na temelju rezultata ćete moći isplanirati daljnje postupke.

Za početak, dobra je ideja udvostručiti provjerene metode koje generiraju prihode.

6. Cijenite moć postojećih kupaca

Istraživanja pokazuju da će vas dobivanje novog kupca u prosjeku koštati pet puta više nego ponovni dolazak do postojećeg. To znači da nikada ne biste trebali prestati s marketingom usmjerenim prema postojećim kupcima.

Pokažite im da ih cijenite, ponudite im popust za ponovnu kupnju ili neki oblik benefita koji će moći iskoristiti. Budući da su vaši postojeći kupci već izvršili kupnju od vas, već vas znaju i vjeruju vam.

Ako ste im pružili dobro iskustvo, dali ste im razlog da ponovno posluju s vama ako se za to ukaže potreba. Čak i ako se ne ukaže potreba (u slučajevima kada se radi o kupnji jednom i gotovo bez mogućnosti dodatne prodaje), ipak biste trebali zainteresirati i pokušati osvojiti svoje dosadašnje kupce. Ne zanemarite jedan od moćnih alata “usta do usta” koji osim što je besplatan, može vam osigurati puno novih kupaca i prihoda.

7. Koristite besplatne promotivne alate

Ako ste u počecima i imate ograničena novčana sredstva, nema potrebe za dodatnim troškovima u plaćene alate ili gadgete.

Kad god je to moguće koristite besplatne alate, a onim plaćenima se posvetite samo ako znate da će drastično poboljšati postojeće performanse.

8. Izradite web stranicu s ciljem izgradnje online prisutnosti

Imati web stranicu profesionalnog izgleda jedno je od najvažnijih sredstava koje ćete stvoriti za svoju malu tvrtku. Ovdje ćete pokazati tko ste, što nudite, gdje se nalazite i kako potencijalni kupac može s vama stupiti u kontakt.

To je kanal koji ćete uvijek posjedovati (za razliku od drugih platformi koje mogu mijenjati pravila ili s vremenom izgubiti na popularnosti), a posjeduje sposobnost prikupljanja organskih posjetitelja, bez ulaganja u oglašavanje.

Nemojte shvatiti vašu internetsku stranicu isključivo brošurom kojom se predstavljate. Pretvorite je u prodavačku stranicu koja će 24 sata na dan, 7 dana u tjednu prodavati vaše proizvode ili usluge.

9. Razmislite o pisanju blog članaka kojima biste privukli potencijalne klijente na web stranicu

Ulaganje vremena i financijskih sredstava u pisanje blog članaka odličan je način kojim biste lako mogli prikupiti organski promet prema svojoj stranici. Spomenuto je odlično za potencijalne klijente koji još nisu donijeli odluku o kupnji.

Osim navedenog, kroz blog članke biste mogli zaraditi kredibilitet kroz određene ključne riječi za koje se pozicionirate te biste time mogli postati brend kojem se vjeruje.

Pokretanje internetske stranice i bloga nikada nije bilo lakše. Upotrijebiti neki od predložaka, a stranicu jednostavno kreirajte u WordPressu.

Čak i ako objavljujete jedan članak tjedno, to bi moglo značajno poboljšati vašu vidljivost na stranici i pomoći u edukaciji vaših potencijalnih klijenata zašto bi trebali vjerovati vašoj tvrtki.

Nakon nekoliko objavljenih članaka, dodajte call-to-action u članke, linkajte proizvode ili usluge ili nagovorite čitatelje da se pretplate na vaš e-mail. Time ćete stvoriti bazu kupaca, a vaši potencijalni klijenti će, s druge strane, lako doći do informacija o onome što ih zanima i dijeli od konačne kupnje.

10. Promovirajte se na društvenim mrežama

Iako se na prvi pogled čine kao zabavne platforme za druženje i povezivanje, društvene mreže mogu biti moćan poslovni alat za promociju. Stoga ih svakako uključite u svoj marketinški plan. Mogu vam pomoći da dodatno povećate autoritet svoje domene, poboljšate rangiranje na tražilicama i stupite u interakciju s potencijalnim klijentima.

Stoga, naravno da želite da vas potencijalni klijenti vide na platformama na kojima provode svoje slobodno vrijeme.

11. Investirajte u oglase

Organskom prometu treba neko vrijeme da se izgradi, a kao mala tvrtka želite početi zarađivati što prije? Potpuno vas razumijemo. Dobra vijest je da plaćenim oglašavanjem možete pokrenuti svoje ciljeve.

Google Ads savršen je ako znate da vaša publika vrijeme provodi na Google tražilicama i pretražuje vaše proizvode ili usluge. Ako smatrate da se vaša publika nalazi na društvenim mrežama, bazirajte se na oglase na Facebooku ili Instagramu.

Korisnici na društvenim mrežama manje kupuju, ali s dobro ciljanim oglasima i s dovoljnim brojem pojavljivanja, zadobit ćete interes svoje publike.

12. Koristite e-mail marketing za njegovanje postojećih i privlačenje novih klijenata

Samo zato što ste potencijalne kupce kroz plaćene oglase ili organski promet usmjerili prema vašoj internetskoj stranici, ne znači da su oni odmah spremni za kupnju. Važno je uvijek ostati u blizini kako biste im približili odluku o kupnji.

Ovdje govorimo o e-mail marketingu koji može biti ključan dio vašeg marketinškog komuniciranja prema klijentima. Istraživanja pokazuju da je upravo 73% onih koji preferiraju poslovnu komunikaciju putem e-maila.

Ova strategija je jednostavan, besplatan i dobar način komunikacije s novim i postojećim korisnicima.

Nakon što se registrirate na nekom od besplatnih stranica za slanje newslettera poput MailChimpa ili MailerLitea, eksperimentirajte sa slanjem e-mailova i pratite njihove rezultate nakon slanja. Mijenjate boju, fontove, tekst i vizuale i saznajte što vaši kupci ili klijenti vole.

Znamo da vlasnici malih poduzeća nemaju puno slobodnog vremena kako bi se posvetili digitalnom marketingu, stoga razmislite o upotrebi marketinške automatizacije gdje god je to moguće kako biste si dodatno olakšali ovaj proces.

13. Upravljajte kupcima putem CRM-a

E-mail marketing najbolje funkcionira kada šaljete personalizirane, ciljane e-mailove. Ovaj dio započinje s bazom podataka o korisnicima ili sustavom za upravljanje odnosima s klijentima (CRM).

Vaš CRM pohranjuje informacije o vašim potencijalnim klijentima kako biste mogli pratiti interakcije s kupcima i učinkovitije identificirati prilike za prodaju.

14. Oslonite se na usmenu predaju kao kanal promocije

Oduševljenje kupaca vašim proizvodima ili uslugama može imati veliki utjecaj na vaše poslovanje. Dobar glas daleko se širi, a nema bolje promocije od zadovoljnog kupca. Posebice onog koji je više puta obavio kupovinu i koji se uvjerio u kvalitetu i isplativost vašeg proizvoda ili usluge.

Ako se dovoljno posvetite svakog kupcu i pružite im sjajno korisničko iskustvo, oni će biti skloniji ostavljati recenzije i preporučiti vas svojoj obitelji, rodbini i prijateljima.

Stoga, redovito pratite zadovoljstvo kupaca i potaknite ih da ostavljaju recenzije. Ponudite im popust nakon kupovine ako recenziraju proizvode koje su posljednje kupili. Tako će vaša stranica biti autentičnija, a i kupci zadovoljni. Rekli bismo – pobjedonosna situacija za obje strane!

Iako vodite malu tvrtku, vaše mogućnosti su velike uz dobru marketinšku strategiju za male tvrtke. Krenite ispočetka, polako, ali vjerodostojno jer rezultati ne mogu stići preko noći. Riječ je o dugoročnom procesu kojeg treba graditi, a zadovoljstvo kupaca i privlačenje novih kupaca reći će vam jeste li na pravom putu i je li vaša marketinška strategija uspješna. Slijedite gore navedene točke i nema razloga da ne ostvarite uspjeh!

Foto: Campaign Creators / Unsplah

Nastavite čitati