Sheryl Sandberg – COO Facebooka i jedna od najutjecajnijih žena Sicilijske doline - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg – COO Facebooka i jedna od najutjecajnijih žena Sicilijske doline

Piše: Martina Lovaković

Sheryl Sandberg je američka izvršna direktorica tehnologije, aktivistica i autorica najpoznatija kao glavna operativna direktorica (COO) Facebooka. Trenutno je i članica u upravnom odboru Facebooka čime je postala i prva žena na toj poziciji. Također je i osnivačica Leanin.org i koautorica dviju knjiga: “Lean In: Women, Work and the Will to Lead” s Nellom Scovellom i “Option B: Facing Adversity, Building Resilience and Finding Joy” s Adamom Grantom. Prije nego što se pridružila Facebooku, bila je potpredsjednica globalne internetske prodaje u Googleu te je pomogla pri pokretanju Google.org. Također, bila je šefica kabineta ministra financija Sjedinjenih Američkih Država Lawrencea Summersa, koji joj je bio profesor na Harvardu i mentor. Pozivana je kao glavni govornik na razne događaje, a održala je i inspirativni govor TED-a pod nazivom “Why we have too few women leaders”. Godine 2012. uvrštena je na listu “Time 100” časopisa Time koji svake godine bira 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Godine 2021. zauzela je četvrto mjesto na Forbesovoj listi najmoćnijih žena svijeta.

Djetinjstvo i rani život

Sheryl Kara Sandberg rođena je 28. kolovoza 1969. godine u Washingtonu, DC od Joela Sandberga, oftalmologa i Adele Sandberg, profesorice francuskog jezika, koja je napustila posao i doktorat kako bi se posvetila odgajaju svoje djece. Sheryl i njezini mlađi brat i sestra, David i Michelle, odrasli su u North Miami Beachu na Floridi, gdje se obitelj preselila kad je Sheryl imala samo dvije godine.

Pohađala je srednju školu Highland Oaks u sjevernom Miami-Dadeu, a u 10. razredu upisala je srednju školu North Miami Beach, koju je 1987. godine završila s ocjenom 4.646. Tijekom srednjoškolskih godina bila je članica National Honor Societyja i predsjednica razreda druge godine. Također, tijekom pohađanja viših razreda bila je u izvršnom odboru te je predavala aerobik.

Godine 1991. diplomirala je ekonomiju na Harvard Collegeu, a kao najbolja studentica nagrađena je nagradom John H. Williams. Njezin tadašnji profesor Larry Summers bio joj je mentor za vrijeme pisanja diplomskog rada, a podržao je i rad grupe pod nazivom “Women in Economics and Government” u kojoj je bila jedna od suosnivačica.

Bila je istraživački asistent Larryja Summersa u World Banku oko godinu dana, a za to vrijeme radila je na zdravstvenim projektima u Indiji koji su se bavili problemima s gubom, AIDS-om i sljepoćom. Projekti na kojima je radila općenito su bili usredotočeni na zemlje u razvoju.

Godine 1993. upisala je Harvard Business School, a dvije godine kasnije stekla je MBA s najvećim priznanjem.

Početak karijere

Prvi službeni posao obavljala je kao savjetnica za menadžment u McKinsey & Company u razdoblju od 1995. do 1996. godine. Sljedećih pet godina provela je na poziciji šefice kabineta Larryja Summersa, koji je u to vrijeme bio ministar financija Sjedinjenih Američkih Država pod predsjedanjem Billa Clintona.

Spomenuti posao napustila je nakon što su republikanci došli na vlast u studenom 2000. godine, a preselivši se u Silicijsku dolinu, pridružila se Google Inc. Od studenog 2001. do ožujka 2008. godine bila je Googleova potpredsjednica za globalnu internetsku prodaju i ostale operacije, u isto vrijeme nadgledajući prodaju reklama i izdavačkih proizvoda, potrošačkih proizvoda i Google Book Searcha.

U Googleu je bila zadužena za razvoj oglasa na Google tražilici, odnosno danas popularnih AdWordsa te AdSensea, odnosno oglasa na web stranicama pojedinaca i tvrtki koje su sklopile ugovore s Googleom. I AdWords i AdSense pomogli su Googleu da postane profitabilna tvrtka te su odgovorni za veći dio Googleove zarade.

Godine 2004. postavljena je za voditeljicu Googleove profitne filantropije, Google.org, koja se usredotočila na rješavanje problema klimatskih promjena, javnog zdravlja i siromaštva.

Krajem 2007. godine željela je napredovati i preuzeti veću odgovornost pa je izrazila je želju za preuzimanjem odgovornosti za tada problematičnu tvrtku Washington Post Company na seniorskoj poziciji kao viši izvršni direktor, dok je njezin glavni direktor tada bio Donald Graham.

Prekretnica

Tog istog prosinca, na božićnoj zabavi koju je priredio Dan Rosensweig, upoznala je Marka Zuckerberga, suosnivača i izvršnog direktora Facebooka. Nakon što se predstavio, Sheryl i Mark obavili su dugi poslovni razgovor.

Sljedećih mjeseci obavila je nekoliko privatnih sastanaka sa Zuckerbergom kako bi razgovarali o tome kako Facebook učiniti profitabilnim, nakon čega joj je Zuckerberg ponudio ulogu glavnog operativnog direktora (COO).

Uvidjevši da društvene mreže imaju bolje poslovne izglede u budućnosti od novina, odlučila je odbiti ponudu Donalda Grahama, a također onu predsjednika uprave Googlea Erica Schmidta da postane glavna financijska direktorica.

Željela je izazovniju ulogu, a u Googleu nije uspjela preuzeti poziciju COO-a jer je tvrtka glavne odgovornosti već dala Schmidtu i dvojici osnivača, Larryju Pageu i Sergeju Brinu.

U veljači 2008. godine konačno je odlučila prihvatiti Zuckerbergovu ponudu i napustila Google unatoč njihovim pokušajima da je uvjere da ostane.

Ubrzo nakon što se pridružila Facebooku, u ožujku 2008. godine razgovarala je sa stotinama zaposlenih kako bi s njima izgradila topliji privatni odnos koji Zuckerberg nije do tada uspio postići. U roku od dvije godine postigla je svoj cilj sličan onome koji je ostvarila u Googleu – Facebook je učinila unosnom tvrtkom uvođenjem oglašavanja.

Godine 2012. primljena je u upravni odbor Facebooka kao prva žena članica (od ukupno osam članova). Prethodno je imenovana u upravne odbore The Walt Disney Company i Starbucksa 2009. godine, a također je u odborima Women for Women International, Center for Global Development i V-Day.

Pisanje i filantropija

Tijekom svoje uspješne karijere, bavi se temama poput nedostatka žena na državnim i poslovnim vodećim mjestima,  zalaže se da žene postanu agresivnije na svom putu do uspjeha. Ističe da je do sada puno toga ostvareno kroz feminizam, ali smatra da i dalje ima mjesta za napredak.

Naime, i dalje su na većini rukovodećih pozicija upravo muškarci, a da se to promijeni, naglašava, da bi upravo žene svojim radom i zalaganjem trebale smanjiti njihove ambicije.

Navedeno je opisala u knjizi pod nazivom Lean In: Women, Work, and Will to Lead, koju je u suradnji s Nell Scovell izdala 2013. godine.

Iako su njezina razmišljanja dobro prihvaćena u javnosti i knjiga je postigla golem uspjeh, neki joj zamjeraju da je njezin položaj u IT sektoru toliko rijedak i jedinstven da je pomalo netipičan za uobičajenu poslovnu ženu.  Naime, neki su smatrali da nije prenijela stvarno stanje, odnosno da se prosječna žena na svom radnom mjestu suočava s puno gorim problemima i predrasudama od onih što je ona navela.

Godine 2013. od zarade koju je ostvarila od prodaje knjiga, osnovala je neprofitnu organizaciju “Lean In Foundation” (kasnije preimenovana u LeanIn.Org) kako bi ženama ponudila stalnu podršku i inspiraciju koja će im pomoći da postignu svoje ciljeve.

Godine 2016. organizacija je preimenovana u “Sheryl Sandberg & Dave Goldberg Family Foundation” te je postala matična organizacija za LeanIn.Org.

Privatni život

Sheryl Sandberg udala se za Briana Kraffa 1993. godine, ali par se razveo već godinu dana kasnije.

Godine 2004. udala se za Davea Goldberga, koji je u to vrijeme bio izvršni direktor Yahoo!, a kasnije je postao izvršni direktor tvrtke SurveyMonkey.

Dana 1. svibnja 2015. godine objavljeno je da je njezin suprug preminuo od ozljede glave koju je zadobio tijekom odmora u Meksiku, no kasnije je otkrila da je preminuo zbog aritmije.

Godine 2017. izdala je novu knjigu nakon iznenadne suprugove smrti pod nazivom “Option B: Facing Adversity, Building Resilience, and Finding Joy”. Spomenutu knjigu napisala je u suradnji s Adamom Grantom, a glavna tematika knjige je pronalaženje sreće u životu te smjernice kako postati čvršća osoba koja se lakše nosi sa životnim nedaćama.

Trenutno živi u Menlo Parku u Kaliforniji sa sinom i kćeri koje je dobila iz braka s Goldbergom.

Najveća postignuća i nagrade

Sheryl Sandberg danas je najpoznatija po tome što je od Facebooka napravila jednu od najprofitabilnijih tvrtki na svijetu, a da prije ulaska u tvrtku na poziciji glavnog izvršnog direktora nije imala nikakvih prihoda.

Prethodno je bila šefica kabineta američkog ministra financija Lawrencea Summersa i sudjelovala je u pokretanju Googleove filantropske ruke Google.org.

Forbes ju je mnogo puta do sada uvrštavao na listu najmoćnijih žena svijeta, a najveće postignuće bilo je kada je zasjela na četvrto mjesto liste.

Tijekom posljednjeg desetljeća našla se na popisu najmoćnijih žena časopisa: “Fortune”, “The Wall Street Journal”, “Time”, “Business Week”, “The Jerusalem Post” i drugi.

U lipnju 2012. godine postala je prva žena članica u upravnom odboru Facebooka.

Godine 2013. njezina je knjiga “Lean In” ušla u uži izbor za nagradu “Financial Times” te nagradu Goldman Sachs “Business Book of the Year Award”.

Godine 2015. bila je jedna od 35 potpisnica otvorenog pisma upućenog njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsjednici Afričke unije, Nkosazani Dlamini-Zumi, zahtijevajući ravnopravnost žena na globalnoj razini. Također je sponzorirala kontroverznu kampanju “Ban Bossy” 2014. godine.

Foto: Fortune Live Media / Flickr

Nastavite čitati