Kako odgovoriti na pitanje "Koje su vaše najveće vrline?" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena razmišlja

Kako odgovoriti na pitanje “Koje su vaše najveće vrline?”

Piše: Martina Lovaković

“Koje su vaše vrline?” jedno je od čestih pitanja na razgovoru za posao. I iako se čini jednostavnim, vrlo lako možete odgovoriti pogrešno i sami se diskvalificirati od sljedećeg kruga razgovora. Zašto je to tako? Morate biti oprezni jer možete skrenuti u dva pogrešna smjera – s jedne strane možete biti previše skromni, a s druge strane previše arogantni. Upravo su to glavne pogreške koje čini većina kandidata.

Naime, previše poniznosti može vas koštati posla jer time ćete lako podcijeniti svoje vještine, znanja i postignuća što će rezultirati time da se prema poslodavcu prikažete manje sposobni nego što to uistinu jeste. U drugom slučaju, ako pretjerujete i komunicirate s visoka naglašavajući da ste savršeni i jedini biste najbolje odradili posao na ovoj poziciji, možete lako ispasti sebični, a poslodavac može zaključiti da biste se teško prilagodili radu u timu.

Oba scenarija su moguća ako se ne pripremite za razgovor za posao. U slučaju nedovoljne pripreme mogli biste djelovati iznenađeno i reći ono što vam prvo padne na pamet što na kraju može biti potpuno pogrešno i različito od onog što ste željeli reći.

Stoga, pripremite se! Ovo pitanje može se odviti vama u korist ako ponudite dobar odgovor. Smatrajte ga idealnim da spomenete sve svoje vještine, postignuća i pokažete kako ste zbog njih idealan kandidat koji može odgovoriti na sve zahtjeve poslodavca.

Budite spremni na to da se istaknete i pokažete svoje jedinstvene vrijednosti kao kandidat, jer poslodavci žele vidjeti kako vi možete analizirati sebe i kako se vaše vrline uklapaju u ulogu koju biste imali u tvrtki.

Zašto poslodavci vole postavljati pitanje – “Koje su vaše vrline?”

Kao i u slučaju pitanja “Koje su vaše mane ili slabosti?”, i ovo pitanje će se vrlo vjerojatno pojaviti na vašem sljedećem razgovoru za posao. Zapravo, često ih se postavlja u isto vrijeme. S obzirom na to, postoji nekoliko stvari koje vaš budući poslodavac želi otkriti, a to su, primjerice, sljedeće:

 • Želi otkriti da se vaše vrline uklapaju s vještinama potrebnima za ovu poziciju
 • Želi provjeriti jeste li svjesni sami sebe i možete li s dovoljnom dozom samopouzdanja pričati o sebi
 • Želi testirati vaše kvalitete i iskustvo koje vas izdvaja od konkurencije
 • Želi procijeniti vaše komunikacijske vještine
 • Želi osobno i na licu mjesta vidjeti kako razmišljate

Različiti načini postavljanja pitanja “Koje su vaše vrline?”

Budući da je riječ o pitanju čiji odgovor može biti širok i otvoren, poslodavci će ga često izgovoriti na različite načine. Nemojte se dati uhvatiti u zamku – ako vam postave pitanje o vašim postignućima na neke od sljedećih načina, riječ je o otvorenoj prilici kojom vas pozivaju da pričate o svojim vrlinama.

Naučite kako prepoznati pitanje “Koje su vaše vrline” i uvijek biti korak ispred ostalih kandidata.

Ovo su neka od najčešćih srodnih pitanja “Koje su vaše vrline?”:

 • “Kako biste primijenili svoje ključne vrline radeći na ovoj poziciji?”
 • “Zašto bismo zaposlili baš vas?”
 • “Što vas čini idealnim kandidatom za ovaj posao?”
 • “Što vas čini prikladnim za ovaj posao?”
 • “Što mislite da vas izdvaja od konkurencije?”
 • “Što bi vaše kolege rekle kako pridonosite timu?”
 • “Na koja postignuća ste najviše ponosni?”
 • “Koje osobine vas izdvajaju kao idealnog kandidata za ovu poziciju?”

Dakle, svako od ovih pitanja (i još mnoga druga na istu temu) ustvari postavlja isto pitanje: “U čemu ste dobri, koje su vaše vrline i zašto bismo osobu s vašim vještinama htjeli u našoj tvrtki?”

Naravno, ne želite na sva ova pitanja odgovoriti na isti način i djelovati kao robot koji je naučio sve napamet. Uvijek pratite kako vam je pitanje postavljeno i s obzirom na to prilagodite svoj unaprijed pripremljeni odgovor.

Primjerice, ako se pitanje odnosi na vaša postignuća na koja ste najviše ponosno, odgovor započnite opisivanjem primjera iz prakse. S čim ste posebno zadovoljni i nakon toga razgovarajte o vrlinama koje mogu dodatno zaokružiti taj primjer.

Sposobnost prilagođavanja vašeg odgovora bilo kojem pitanjem koje vam potencijalni poslodavac postavi, neće mu samo prenijeti vaše ključne vrline, već ćete njime pokazati vašu moć i sposobnost komunikacije.

Također, uvijek budite spremni za postavljanje dodatnih pitanja. Najčešće će vas pitati nešto poput: “Kako ste iskoristili vrline koje ste spomenuli na prijašnjem radnom mjestu?”

Iz tog razloga važno je pripremiti se dovoljno temeljito. Možda nećete uspjeti spomenuti sve u prvom odgovoru, ali kasniji razgovor i dodatna komunikacija trebala bi uključiti sve važne informacije.

Kako procijeniti svoje vrline i odabrati one najbolje?

Vaš cilj u ovom slučaju nije kako uvjeriti potencijalnog poslodavca da ste vi najbolji zaposlenik na svijetu. Umjesto toga, morate mu pokazati da ste vi idealan zaposlenik za posao koji obavljate.

Prolazeći kroz vrline, vjerojatno možete doći do mnoštvo onih koje se tiču vaših osobnih kvaliteta za koje mislite da bi mogle pomoći u obavljanju posla. No, morate odabrati nekoliko najboljih na koje biste se trebali dalje usredotočiti.

Evo nekoliko korisnih savjeta koje vrline uvrstiti u uži krug:

1. Odredite pet svojih najboljih vrlina

Prilikom planiranja odgovora, dobro je kategorizirati različite vrline koje želite predstaviti i pripremiti nekoliko primjera iz svake kategorije.

Teške vještine se mogu naučiti i možete ih steći tijekom obrazovanja ili na radnom mjestu. One mogu uključivati sljedeće:

 • Poznavanje industrije
 • Poznavanje društvenih medija
 • Kvalifikacije
 • Jezici
 • Seminari
 • Tehničke vještine

Riječ je o vrlinama koje će najčešće biti navedene u oglasima za posao. Ako je neka od spomenutih vještina navedena u oglasu, nemojte se previše fokusirati na nju jer će je vjerojatno imati svaki kandidat koji se prijavi na taj oglas. No, zato će vam trebati jedan do dva primjera kako biste dokazali svoje znanje.

Primjere je lakše prikazati, a trebali bi uključivati interpersonalne i prenosive vještine kao što su primjerice:

 • komunikacija
 • planiranje
 • rješavanje problema
 • pouzdanost
 • fleksibilnost
 • prilagodljivost
 • timski rad

Razmotrite sljedeće kompetencije:

 • sposobnost suočavanja s neuspjesima i učenje iz grešaka
 • sposobnost davanja prioriteta
 • analitičko razmišljanje
 • usredotočenost na detalje
 • organizacija
 • točnost
 • samopouzdanje
 • rad pod pritiskom

2. Povežite vaše vrline sa zadacima koji se traže od vas

Pažljiv proučite opis posla i pokušajte identificirati koje su vrline ključne za obavljanje te uloge. Nakon što to učinite, vratite se na svoj popis vrlina i suzite izbor. Odaberite one koje najbolje odgovaraju poziciji na koju se prijavljujete.

Ako postoji potreba za interakcijom s više odjela unutar tvrtke, možete uzeti u obzir izvrsnu komunikaciju i interpersonalne vještine. Budući da je upravo to važno za dobro obavljanje poslova.

Ako uloga zahtijeva da samostalno obavljate razgovore i sastanke s klijentima, poslodavac će tražiti nekoga tko može preuzeti inicijativu, samostalan je i ne podliježe lako stresu.

3. Razmišljajte o kvaliteti, a ne o količini

Usredotočite se na nekoliko ključnih vrlina i sažeto ih objasnite. Pokušajte postići ravnotežu između prekomjernog samopouzdanja i podcjenjivanja svojih vrijednosti.

Ako navedete previše vrlina, riskirate zvučati arogantno. Premalo vrlina, s druge strane, implicira nedostatak samopouzdanja ili – što je još gore – nedostatak vještina.

4. Navedene vještine nadogradite primjerima

Uvijek imajte primjer za svaku navedenu vještinu. Vještine bez konkretnog primjera malo znači nekome tko vas ne poznaje.

Na primjer, ako spomenete izvrsne komunikacijske vještine, mogli biste se nadovezati na to kako vam je to pomoglo u vođenju više stranica društvenih mreža tijekom vašeg radnog iskustva.

Najbolji način da se pripremite za pitanja o vrlina jest vježbanje. I to što je više moguće.

Primjeri odgovora: “Koje su vaše vrline?”

Odgovori koje ponudite na razgovoru za posao trebali bi biti što prirodniji. Prilagodite ih načinu na koji su formulirani i koristite vlastita iskustva. S obzirom na to, u nastavku smo pripremili nekoliko primjera različito formuliranih odgovora koji vam mogu poslužiti kao početna točka i inspiracija.

Primjer odgovora 1 – “Koje su vaše vrline?”

“Vrlo lako se mogu sam prilagoditi promjenama. Tijekom obavljanja stručnog osposobljavanja uveden je novi sustav obračuna plaća zbog kojeg su ostali članovi tima bili jako nezadovoljni. Sama sam naučila kako koristiti sustav u svoje slobodno vrijeme, a zatim sam naučila druge kako ga koristiti.”

Ovaj odgovor ukratko navodi koje su vaše vrline, pokazuje kako su te iste vrline donijele konkretne koristi poslodavcu. Također, nagoviještene su i ostale vještine, poput sposobnosti brzog učenja te inicijative i interpersonalnih vještina kojima ste pomogli kolegama u svladavanju prepreka.

Primjer odgovora 2 – “Koje su vaše vrline?”

“Ističem se u njegovanju dobrih odnosa s klijentima. Na mom posljednjem poslu kupac je bio jako nesretan kada je kasnila isporuka proizvoda, zbog čega su ostvarili gubitke u veleprodaji. Potrudila sam se saslušati brige kupca i razumjeti što je pošlo po zlu. Ispričala sam se i pokušala pronaći druge klijente da vidim imaju li potrebne proizvode, koje sam dobrovoljno dostavila kupcu sljedeći dan.”

Ovaj primjer ponovo počinje vještinom i iznosi korak po korak primjer opisujući te vještine s prethodnim poslodavcem. To pokazuje da kandidat, ne samo da se dobro nosi s klijentima, već mu je doista stalo do njih i trudi se maksimalno popraviti situaciju. Osim što ima naglašene interpersonalne vještine, ovaj kandidat brine o svom poslu i uložit će u njega svoj maksimum.

Primjer odgovora 3 – “Koje su vaše vrline?”

“Uvijek sam smatrala da imam razvijenu radnu etiku. Moj glavni cilj je poštivanje rokova. Jedan od mojih radnih zadataka bio je rad s klijentom kojemu je bilo važno da moj tim poštuje rokove. Iz razloga koji nisu bili pod mojom kontrolom, došlo je do zabune u isporuci ključnih dokumenata, koji su u naš ured stigli tek kasno popodne prije isteka roka. Umjesto da odem kući, dobrovoljno sam pristala ostati do kasno i sve završiti, pazeći da je rok ispoštovan i da je posao obavljen kvalitetno i na visokom nivou.”

Konkretnim primjerom, ovaj kandidat pokazuje da je vrijedan radnik koji je spreman biti fleksibilan i nastaviti raditi kada ne ide sve po planu, umjesto da ga hvata panika ili da nekome prigovara zbog grešaka na koje nije mogao utjecati.

Pogreške koje valja izbjegavati

Odgovorom na ovo pitanje vrlo lako možete pogriješiti, a neke od najčešćih grešaka uključuju sljedeće:

Popis vrlina bez konkretnih primjera

Ako navedete niz vrlina bez konkretnih primjera koji ih mogu potkrijepiti mogli biste djelovati arogantno ili kao jedan od onih kandidata koji se ne ističe i nije vrijedan pažnje. Uvijek razmislite koje vrline vas čine ključnima za obavljanje poslova na ovom radnom mjestu.

Nebitni odgovori

Svaka vrlina koju spomenete morala bi biti povezana s vještinama koje se očekuju od idealnog kandidata. Primjerice, ako se prijavljujete na mjesto računovođe, izjava da ste sportski tip vjerojatno neće pozitivno utjecati na vaš daljnji selekcijski krug. Davanjem takvih odgovora mogli biste sugerirati potencijalnom poslodavcu da vaše slabosti leže upravo u područjima koja su ključna za obavljanje posla.

Nejasni ili općeniti odgovori

Morate se istaknuti pa nije dobra ideja reći da ste jaki u mnogim područjima, dok s druge strane ne možete smisliti ništa konkretno. Potkrijepite svoje odgovore kratim primjerima i unaprijed prepoznajte svoje najveće vještine. Svako oklijevanje riskira predugačkom pauzom što vas može diskvalificirati iz drugog kruga.

Što ako ne znate koje su vaše najveće vrline?

Ako se borite s popisom vaših najboljih vrlina, možda biste se mogli poslužiti s nekim od sljedećih pristupa.

Pitajte nekog drugog

Tako ćete dobiti novu perspektivu koja vam može pomoći da dođete do vaših najboljih vrlina koje će vas istaknuti. Pitajte prijateljicu ili kolegicu koje su vaše najveće vrline i pokušajte se usredotočiti na njih.

Osvrnite se na vaša dosadašnja postignuća i pohvale

Pokušajte se prisjetiti koje ste pohvale dobili na prijašnjem radnom mjestu. Također, nije loše pregledati sva postignuća koja ste unijeli u životopis i naći ono koje se najviše ističe, odnosno ono koje vas najviše identificira.

Pogledajte ključne vrline drugih na pozicijama sličnima vašoj

Pregledajte LinkedIn i pronađite osobe koje trenutno rade na poziciji koja je slična vašoj. Pogledajte vještine koje su naveli i priznanja koja su dobili od drugih. Razmislite imate li vi te vještine.

Zaključak

Vrlo je vjerojatno da ćete tijekom selekcijskog postupka biti upitani: “Koje su vaše vještine?”. Tijekom cijelog razgovora za posao pokušajte komunicirati o onim vrlinama koje su specifične za obavljanje poslova na ovoj funkciji.

Ako vas potencijalni poslodavac upita o vašem prethodnom zaposlenju ili iskustvu, podijelite primjer koji se odnosi na jednu od vaših vještina. Ako tijekom intervjua niste dobili priliku istaknuti svoje vrline, na kraju razgovora za posao vjerojatno će vas pitati imate li što za dodati, a tada biste mogli iskoristiti priliku. Navedite svoje najbolje vrline i naglasite primjerom ili opisom kako vam one mogu pomoći i kako vas čine najboljim kandidatom za posao.

Možda je najvažniji savjet koji možete primijeniti taj da uvijek budete pošteni. Nemojte naglašavati vještine koje ne posjedujete jer bi vam se to vrlo lako moglo obiti o glavu. Mogli biste započeti raditi na poziciji na kojoj se nećete snaći što će vas ponovno vratiti na početak – u potragu za poslu. Stoga, dobro razmislite prije nego što odgovorite: “Koje su vaše najveće vrline?”.

Foto: Brooke Cagle / Unsplash

Nastavite čitati