Nejednakost na tržištu rada - kako postići rodnu ravnopravnost
Sadržaj portala
zena-i-muskarac-na-poslu

Nejednakost na tržištu rada

Nejednakost na tržištu rada u korist muškaraca i dalje je zastupljena u Hrvatskoj, ali i u ostalim članicama Europske Unije. Iako se u pojedinim zemljama stanje položaja žena na tržištu rada mijenja na bolje, prava žena i rodna ravnopravnost i dalje su nedovoljno zastupljene te idu u korist muškaraca.

Istraživanje provedeno od strane Europske komisije govori da je 2021. godine 67,7% žena radilo, dok su muškarci, s druge strane, ostvarili veći postotak – njih 78,5% bilo je zaposleno. Iako se razlika s godinama smanjila, riječ je ipak o neznatnom broju čime su žene i dalje u nezavidnoj poziciji.

Ovdje također moramo uzeti u obzir i neplaćeni rad, privatne obveze i ostale obveze iz područja skrbi koje su i dalje prepuštene isključivo ženama. Iako muškarci danas sve više pomažu ženama u obavljanju kućanskih poslova i dalje je taj broj relativno nizak. Tako će žena kada se sve zbroji raditi puno više od muškaraca.

Žene su obrazovanije, ali i s manje mogućnosti

S druge strane, važno je napomenuti kako sve spomenuto ne prati obrazovanje žena. Naime, žene su danas obrazovanije i kvalificiranije. O tome govori i podatak da je trenutno na sveučilištima Europe diplomiralo više žena nego muškaraca!

Iako obrazovanije i sa željom da napreduju u karijeri, često im to nije omogućeno. Obiteljske obveze, ostvarenje majčinstva i briga za obitelj i kućanstvo, mnogim ženama ne ostavlja izbor u slobodan odabir poslova.

U krajnjem slučaju mnoge od njih ne dobivaju iste mogućnosti pri zapošljavanju kao muškarci. Sve to dovodi do toga da žene češće uzimaju vrijeme kada se odlučuju posvetiti obitelji ili rade nepunim radnim vremenom – što je i dalje puno češće nego u slučaju muškaraca.

Kako spriječiti nejednakost na tržištu rada

Kako bi se ostvarila rodna ravnopravnost i poboljšao položaj žena na tržištu rada, važno je povećati broj žena na tržištu. Rad će im pružiti zadovoljstvo, samopouzdanje i ono što je najvažnije financijsku slobodnost i neovisnost u odnosu na muškarce.

Ostvarenje zarade nešto je na čemu također treba raditi s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti. I dalje vrijedi da žene prosječno zarađuju manje nego muškarci, ako računamo vrijeme rada po satu.

Razlog tomu često su prekidi u karijeri kako bi žena ostvarila majčinstvo, brinula o članu obitelji ili rad u slabije plaćenim sektorima gdje dolazi do rodne segregacije. Tome pridonosi i rad na pola radnog vremena, a postoji i slučajevi gdje su žene slabije plaćene od muškaraca za obavljanje istog posla.

Porodiljni dopust za muškarce

Jedno od rješenja ravnopravnijeg tržišta rada uključivanje je muškaraca u porodiljni dopust te ravnopravnija briga o djetetu. Odrađene statistike govore o tome da se muškarci žele uključiti te tako ravnopravno sa suprugom ili partnericom podijeliti ravnomjerniji angažman oko roditeljstva.

S obzirom na to da se na tome radi unazad nekoliko godina, a dosadašnje donesene mjere omogućuju i muškarcima odlazak na plaćeni porodiljni dopust, postoji vjerovanje da će se određene stvari promijeniti. Time će žene imati veću podršku muškaraca i veću ravnopravnost i bolje uvjete na tržištu rada.

Ono što je i dalje problem jest činjenica da, iako je sve više žena zaposleno, one i dalje uz posao obavljaju većinu kućanskih poslova, vode brigu o djeci i drugim članovima obitelji. Ovdje se i dalje radi na tome da se osvijesti muškarce kako bi trebali podijeliti poslove sa ženama čime bi žene dobile više slobodnog vremena za sebe ili za edukacije koje će dovesti do unaprjeđenja karijere.

Foto: LinkedIn Sales Solutions / Unsplash

Nastavite čitati