Edukacija odraslih - tri koraka koja će vam pomoći u unaprjeđenju karijere
Sadržaj portala

Edukacija odraslih – tri koraka koja će vam pomoći u unaprjeđenju karijere

Iako formalno obrazovanje stječemo u mlađoj dobi, proces učenja, stjecanja novih vještina i edukacije nikada ne bi trebao prestati. Spomenuto je važno kako bismo se mogli nositi s novim izazovima, društvenim promjenama i biti financijski stabilniji.

Tijekom godina, određena zanimanja i radne pozicije traže od nas da unaprijedimo svoje znanje jer, primjerice, znanje i vještine koje trenutno koristimo možda više nisu aktualne te s njima ne možemo ostvariti napredak u karijeri.

Kako biste mogli ostvariti profesionalni rast i razvoj i biti ukorak s novitetima u vašoj industriji, potrebno je redovito pratiti novosti, ali i pravovremeno se educirati.

Ako želite pronaći bolji posao ili napredovati u karijeri pripremili smo vam vodič korak po korak kako to učiniti što lakše i jednostavnije.

Jasno definirajte ciljeve

Za početak postavite jasne ciljeve oko toga što biste točno željeli raditi. Želite li promijeniti industriju rada ili napredovati na sadašnjem radnom mjestu? Postavite tri cilja koja biste trebali postići ako želite ostvariti svoje želje. Upitajte se čime se želite baviti u budućnosti te što biste trebali ostvariti ili naučiti.

Istražite ponudu na tržištu rada

Nema smisla uložiti vrijeme u učenje i stjecanje novih vještina ako zanimanje u konačnici nije traženo. Kako biste bili sigurni da se educirate u pravom smjeru, pogledajte koji su poslovi traženi na portalima za traženje poslova. Možda ćete otkriti da vaše zanimanje nije traženo, ali putem otkrijete neke nove ideje i usmjerite interese u sasvim drukčijem području.

Pokušajte pronaći dobre edukacije

Kada ste istražili što bi vam od novih znanja i vještina bilo potrebno, pokušajte realno procijeniti čime raspolažete. Koji god put odabrali vjerojatno će vam se dogoditi da neku vještinu ili tehniku nećete imati ili određeni alat neće znati koristiti. Može biti riječ o određenom stranom jeziku, diplomi za određeno zanimanje, naprednom znanju Excela ili neke druge informatičke ili čak marketinške vještine.

Postoji velik broj plaćenih, ali i besplatnih edukacija na raznim platformama koje možete iskoristiti za unaprjeđenje znanja ili prekvalifikaciju.

Kako bi podržala žene na poslovnom području s ciljem da unaprijede znanje i educiraju se, te time postanu rodno ravnopravnije na tržištu rada, Zaposlena u suradnji s partnerskom organizacijom Eurokomom, kroz projekt Learn2Be, na tom putu pruža podršku ženama. Cilj na kraju projekta je da žene kroz edukaciju postanu samostalnije u radu, zauzmu više pozicije u tvrtkama i postanu neovisnije.

Ponekad je u određenim životnim razdobljima potrebno dodatno raditi na unaprjeđenju vještina i znanja. Važno je taj dio pravovremeno osvijestiti kako biste mogli svladati sve poslovne prepreke na vrijeme.

Ulaganje u svoje znanje može vam pomoći da spremno koračate ka promjenama na bolje. Dodatnim edukacijama, bit ćete spremniji za tržište rada, a ujedno i puni samopouzdanja. Važno je zapamtiti – što je šire vaše znanje, to će vam se više prilika otvoriti.

Uložite u sebe učenjem novih znanja i vještina i očekujte pozitivne promjene na poslovnom, ali i privatnom putu.

Foto: Siora Photography / Unsplash

projekt-learn-2-be