5 načina kako se rashladiti bez klima uređaja - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
sladoled

5 načina kako se rashladiti bez klima uređaja

Piše: Martina Lovaković

Nemate klimu? Ne očajavajte! Postoje razni drugi načini kako se možete zaštititi od vrućine i rashladiti tijelo. Ako nemate klima uređaj ili vam smeta strujanje hladnog zraka, postoje trikovi kako se svejedno možete zaštititi sebe od topline.

Svake godine toplinski valovi u ljetnim mjesecima natjeraju nas da pronađemo svoje idealno rješenje za rashlađivanje. Budite oprezni, visoke ljetne temperature mogu povećati rizik od iscrpljenosti i dovesti do toplotnog udara.

Kako se rashladiti bez klima uređaja

Kako bismo vam pomogli da se što bolje nosite s rekordnim temperaturama i pobijedite vrućinu, u nastavku donosimo pet savjeta za rashlađivanje bez klima uređaja, a koji će vam pomoći kada ljetno sunce postigne svoj maksimum.

1. Boravite što više u zatvorenim prostorima

Jedan od najboljih načina da se ohladite je izbjegavanje vrućine i ostajanje u zatvorenom. Preporučuje se da od 10 do 17 sati boravite u zatvorenom prostoru i izbjegavate direktno sunce.

Ako bez obzira na to ne možete obveze prilagoditi takvom rasporedu, pokušajte ograničiti vrijeme vani radeći česte pauze tijekom kojih ćete moći ući u zatvoreni ili klimatizirani prostor kako biste se kratko rashladili. Dovoljno je i 15-ak minuta da se tijelo malo rashladi pa nakon toga možete ponovo u obavljanje zadataka na otvorenom.

Uzmite pauzu između sastanaka ili sam sastanak obavite u zatvorenom klimatiziranom prostoru. Ako imate rupu u rasporedu ili trenutno niste zaposleni, zašto ne biste iskoristili najtopliji dio dana i proveli ga u shopping centru, knjižnici ili u kinu. Spomenuta mjesta idealni su načini kako nekoliko sati iskoristiti dobro i ujedno se dobro rashladiti. Obavite sve što morate tijekom najvećih vrućina u zatvorenom, a večeri iskoristite za šetnje u prirodi ili odlazak u grad na osvježavajući sladoledni kup.

2. Pokušajte održati dom rashlađenim

Ako nemate klima uređaj, svejedno možete učiniti mnogo za ugodniji boravak u svom domu! Obvezno zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i rastvorite zavjese. To učinite prije nego što do prozora i vrata dođe sunce jer ćete tako spriječiti vrućinu da uđe u stan. Nevjerojatno, ali tako možete spustiti temperaturu zraka u stanu i za do pet stupnjeva.

Bilo bi dobro da u vrijeme najvećih vrućina izbjegavate paliti pećnicu, perilicu i sušilicu rublja i bilo koje druge uređaje koji mogu biti dodatan izvor topline. Tih dana odmarajte od kućanskih poslova, a za ručak i večeru pripremajte jednostavne i brze obroke sa što više voća i povrća. Tako ćete temperaturu zraka i tijela održati idealnom, a u isto vrijeme voćem i povrćem dodatno hidrirati tijelo i spriječiti dehidraciju.

Navečer, kada sunce zađe, otvorite prozore i vrata i prostor dobro prozračite. Ostavite prozor otvoren i tijekom noći kako bi ušao svježiji zrak u kuću. A tako ćete i ugodnije i bolje spavati. 

3. Uvijek imajte dovoljno tekućine uz sebe

Tijekom vrućih ljetnih mjeseci tekućinu u organizmu najbolje ćete nadoknaditi ispijanjem vode. Tijelo vrlo lako može izgubiti vodu znojenjem uslijed visokih temperatura zraka. Stoga, ako se izlažete ekstremnim temperaturama, važno je da uz sebe uvijek imate dovoljnu količinu vode. Svakih nekoliko minuta ispijte gutljaj kako biste bili sigurni da tijelo ima dovoljno tekućine.

Ako osjećate da ste žedni, vjerojatno ste već dehidrirali. Stoga pijte redovito i u malim količinama, čak i ako ne osjećate žeđ.

Ispijanjem dovoljnih količina tekućine možete tijelo zaštititi od toplotnog udara ili iscrpljenosti prouzrokovanom toplinom.

4. Stavite hladne obloge

Ako osjetite zagrijavanje organizma, vrtoglavicu, slabost ili neke druge simptome toplinskog udara, stavite na vrat i zglobove hladne obloge natopljene vodom ili obloge s ledom.

U slučaju da nanosite obloge ledom, nikada ga nemojte stavljati izravno na kožu jer bi led mogao prouzročiti opekline. Umotajte ga u ručnik, odjeću ili neku drugu krpu kako biste zaštitili kožu od direktnog izvora hladnoće.

Također, ako se možete rashladiti kupanjem u kadi ili pod tušem, učinite to postepeno. Nikada nemojte vodu odmah podesiti na hladno jer bi nagli pad temperature mogao biti štetan za tijelo. Izbjegavajte nagle promjene temperature tijela i za početak koristite mlaku vodu. Što će se tijelo više rashlađivati, to i voda može biti hladnija.

5. Odjenite se propisno

Prilikom izlaganja visokim temperaturama nosite široku, laganu i svijetlu odjeću. Bijele i svijetle boje odbijaju sunce, dok one tamne dodatno upijaju toplinu. Izbjegavajte uske traperice i odjeću tamnih boja, a noge ostavite slobodnima u sandalama. Raspitajte se na poslu za ljetni dress code kako biste si maksimalno olakšali odlaske na posao tijekom vrućih dana.

A budući da je sunce tijekom najtoplijeg dijela dana izrazito štetno, ne zaboravite nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. I to obvezno na sve dijelove tijela koji nisu prekriveni odjećom. Čak i ako vozite i nalazite se u rashlađenom automobilu, možete izgorjeti kroz automobilska stakla. Čuvajte kožu jer ona sve pamti!

Kako prepoznati toplinski udar

Održavanje temperature tijela idealnom nije samo stvar udobnosti, već i zdravlja. Kada se tijelo pregrije, ne samo da će vam biti izrazito vruće, već biste mogli zadobiti i opasne simptome koji mogu negativno utjecati na vaše zdravlje.

Simptomi mogu ići od iscrpljenosti, pojačanog znojenja, slabosti i povišene tjelesne temperature pa sve do toplinskog udara koji znači da je nastupilo ekstremno pregrijavanje koje se manifestira zbunjenošću i gubitkom svijesti te može biti fatalno.

Da bi organi poput srca i mozga pravilno funkcionirali temperatura tijela mora se kretati od 36,1 i 37,2°C. Ako pravovremeno rashlađujete tijelo za vrijeme visokih temperatura, omogućit ćete mu da aktivira svoj unutarnji sustav hlađenja znojenjem. U trenucima kada znojenje nije dovoljno za održavanje tjelesne temperature, dolazi do iscrpljenosti i toplotnog udara.

Toplinska iscrpljenost

Iscrpljenost toplinom uključuje blage do ozbiljne simptome kao što su:

  • jaka žeđ
  • grčevi u mišićima
  • mučnina
  • pretjerano znojenje
  • umor

Toplinski udar

Toplinski udar, koji se događa kada tjelesna temperatura dosegne više od 40°C, uključuje simptome kao što su:

  • intenzivna glavobolja
  • zbunjenost
  • gubitak svijesti
  • prestanak znojenja

Budite oprezni i tijekom najtoplijeg dijela dana ostanite u zatvorenom. Rashladite se vodom i izbjegavajte pretjerano ispijanje kave i alkoholnih pića jer ona mogu dodatno dehidrirati organizam. Opskrbite tijelo vodom i kroz sezonsko voće i povrće. Pripremite salata od rajčica ili za međuobrok pojedite krišku lubenice.

Posebno pripazite na bebe, malu djecu i starije ljude jer oni imaju veće šanse za razvijanje toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara. Naime, njihova tijela teže reguliraju temperaturu kada je jako vruće. Također, ako bolujete od kroničnih bolesti ili uzimate određene lijekove, posavjetujte se s liječnikom jer biste mogli biti u većem riziku.

Foto: GG LeMere / Unsplash