Irene Montero - feministica koja mijenja španjolsku povijest
Sadržaj portala
irene-montero

Irene Montero – feministica koja mijenja španjolsku povijest

Irene Montero španjolska je psihologinja, političarka i feministica te od 2020. godine ministrica jednakosti spolova. Zalaže se za društvene promjene od svojih tinejdžerskih godina, bori se za ravnopravnost spolova, a u posljednje vrijeme i za priznavanje LGBTQI+ prava u svojoj zemlji. Na njezinu inicijativu, u veljači 2023. godine, dogodio se povijesni dan za Španjolsku, ali i cijeli svijet – Španjolska je prva zemlja koja je uvela menstruacijski dopust za djevojke i žene s bolnim menstruacijama. Sebe opisuje kao “psihologinju, majku i feministicu”.

Aktivna u politici od 16-e godine

Irene Montero rođena je 13. veljače 1988. godine u Madridu, u Španjolskoj, gdje i provela djetinjstvo i odrasla.

Pridružila se Savezu komunističke mladeži Španjolske u dobi od 16 godina. Ubrzo je pronašla svoj politički put u stranci Podemos nakon što se pridružila “Plataforma de Afectados por la Hipoteca” koja se bori protiv deložacija ljudi koji imaju dugove nastale s otplatama hipoteke.

Međutim, ubrzo je odlučila nastaviti svoju karijeru u potpuno drukčijem zanimanju – u psihologiji.

Diplomirala je psihologiju na Universidad Autónoma de Madrid i magistrirala pedagošku psihologiju.

Od diplome 2013. godine dobila je stipendiju kao doktorandica na Universidad Autónoma de Madrid gdje se bavila obukom sveučilišnih nastavnika iz područja magisterija.

Početak uspješne karijere

Irena Montero gradila je svoju karijeru od srednjoškolskih dana. Godine 2014. pridružila se Podemosu nakon izbora za Europski parlament, a te iste godine u studenom imenovana je voditeljicom društvenih pokreta te je počela voditi kabinet predsjednika Podemosa, Pabla Iglesiasa.

U to vrijeme dobila je stipendiju za Sveučilište Harvard, ali se odlučila posvetiti politici umjesto da se preseli u Sjedinjene Države.

Godine 2015. Iglesias je najavio da će postati potpredsjednica i ministrica predsjedništva hipotetske vlade Podemos – radikalne lijeve formacije koja uz socijaliste čini izvršnu vlast u Španjolskoj.

Izabrana je članicu Državnog građanskog vijeća čime je postala žena s najviše glasova, ostavljajući iza sebe neke od istaknutih muških članova.

Godine 2017. istaknula se u javnosti kada je ustala kako bi obranila neuspješni prijedlog za izglasavanje nepovjerenja desničarskom premijeru Marianu Rajoyu. Tada je izjavila u medijima da je prvi puta jedna žena ustala kako bi obranila prijedlog za nepovjerenje.

O svojoj uspješnoj političkoj karijeri koja laganim koracima mijenja stavove u svojoj zemlji, izjavila je: “Teško je mladoj ženi biti u politici. Bez obzira na to koliko ste kompetentni, koliko iskustva imate ili koliko ste politički uspješni, uvijek će postojati politički argument koji vas može potkopati, bilo da se radi o pitanju vašeg partnera, o vašim prijateljima ili vašoj mladosti”. Iako naizgled moćna i nepokolebljiva, sve je postigla svojim radom koji ima cijenu.

Što je do sada učinila kao ministrica jednakosti spolova Španjolske?

U siječnju 2020. premijer Pedro Sánchez imenovao je Irene Montera ministricom jednakosti. Od vremena kada je stupila na mjesto ministrice jednakosti spolova Španjolske, nastupile su brojne pozitivne promjene po njezinu zemlju. Prilikom imenovanja naglasila je da je feministica koja će se boriti za prava žena.

Često je od strane desnice označena kao radikalna feministica, a njihove primjedbe ignorira te se nastavlja ponašati onako kako smatra da je primjereno. Pojavila se u medijima s djetetom dojeći ga za vrijeme intervjua, a nije se libila ni pustiti suzu tijekom govora o rodnom nasilju.

Već potkraj te iste godine Španjolska se pridružila zemljama koje provode zakon “Samo da, znači da”, odnosno da je za svaki seksualni odnos potreban izričiti pristanak.

Počinju se provoditi zakoni temeljeni na Istanbulskoj konvenciji i oni prema preporukama Europskog vijeća. Prvi put u povijesti španjolski propisi prepoznaju sve oblike nasilja nad ženama, uključujući genitalno sakaćenje, namjernu infekciju spolno prenosivim bolestima, prisilni brak, bilo kakvo seksualno nasilje i seksualno iskorištavanje žena i djevojaka.

“Jedini način da se garantira jednakost između muškaraca i žena jest obrazovanje za jednakost koje počinje u školama”, izjavila je.

Najavila je i novi nacionalni plan za ravnopravnost žena i muškaraca s ciljem podizanja svijesti i sprječavanja svih oblika rodno uvjetovanog nasilja, s dvije središnje okosnice: rješavanjem problema u svim fazama obrazovanja djeteta i digitalnom okruženjem. Feministički i rodni studiji u zemlji su također potpuno priznati kao polje znanja. Ovaj plan za ravnopravnost spolova uključuje sva područja života i usmjeren je na smanjenje razlike u plaćama između spolova.

Međutim, njezin fokus je na Zakonu o seksualnoj slobodi, čiji je cilj postići službeno priznanje raspona spolova, rodova i seksualnosti te osigurati punu zaštitu seksualne slobode i protiv seksualnog nasilja. U okviru ovog zakona, Irene Montero trenutno radi na novim zakonima za promicanje LGBTQ+ prava, iako je često kritizirana upravo zbog takvog stava. Ovaj zakon usmjeren je na sprječavanje diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja ili spolnih obilježja.

“Pišemo povijest sa zakonom koji čini ogroman korak za prava LGBTI osoba.”, izjavila je. No, osvrnula se i na to da još mnogo toga treba učiniti kako bi se propisi implementirali i postali učinkovitima. Ipak dijeli optimizam što je njihovo odobrenje i priznavanje stiglo od strane španjolske vlade što je već značajan korak naprijed za ravnopravnost spolova.

Još jedan njezin doprinos kao ministrice jednakosti jest taj što je španjolska vlada u lipnju 2020. godine odobrila prvi nacrt zakona koji bi omogućio svima starijima od 14 godina da legalno promijene spol bez medicinske dijagnoze ili hormonske terapije.

U kolovozu 2022. godine Španjolska je usvojila zakon na prijedlog Irene Montero koji je predložila nakon slučaja silovanja La Manada, u kojem se pristanak na spolni odnos mora dokazati izjavom.

16. veljače 2023. godine prozvala je “povijesnim danom za feministički napredak”. Naime, tada je španjolski parlament izglasao novi zakon koji ženama omogućuje pravo na “menstrualni dopust” u slučaju bolnih menstruacija. Spomenuti zakon samo je još jedan korak dalje koji Irene Montero želi pružiti ženama u svojoj zemlji. Neradni dan bit će pravo svake žene, odobrit će ga obiteljski liječnik, a on će biti plaćen iz socijalnog osiguranja. Valja spomenuti da je Španjolska prva zemlja u Europi koja je uvela menstrualni dopust i zakonski ga regulirala iako je on već otprije donesen u nekim zemljama Azije i Afrike.

Zakon su nakon višemjesečne rasprave podržala 184 zastupnika socijalističke vlade Pedra Sáncheza te lijevih koalicijskih stranaka, a konzervativni i desni zastupnici bili su isključivo protiv spomenutog zakona.

U isto vrijeme odobren je zakon koji od 16. godine života svim osobama omogućuje promjenu spola.

Sve spomenuto prijedlog je zakona koji ima plan omogućiti ženama da obave pobačaj u javnim bolnicama budući da je sada slučaj da samo 15% bolnica želi obaviti pobačaj prizivajući se na prigovor savjesti. Također, isti zakon trebao bi omogućiti i maloljetnicama u dobi od 16 i 17 godina da pobačaj obave bez istovremenog odobrenja roditelja.

Privatni život

Irene Montero u dugogodišnjem je partnerstvu s Pablom Iglesias Turrionom, predsjednikom Podemosa, radikalno lijevog pokreta čiji je sama dugogodišnji član. Podemos je nastao tijekom 2011. godine kao pokret za vrijeme velike ekonomske krize.

Njezin uspjeh i njezina sposobnost često su bili prozivani zbog ljubavne veze s Iglesiasom, za što on s druge strane nije prozivan iako je bio u vezi i braku s uspješnom poslovnom ženom. Irene je odlučila javno odgovoriti na spomenute prozivke prilikom čega je u Parlamentu javno odgovorila: U krevetu ću biti s kime god ja to želim”.

Danas su Pablo i Irene roditelji troje djece. Dana 3. srpnja 2018. godine na svijet je donijela blizance, Lea i Manuela. Zbog prijevremenog poroda novorođenčad je zadržana na intenzivnoj njezi u javnoj bolnici u Madridu. Danas 4. kolovoza 2019. godine rodila je njihovo treće dijete, djevojčicu Aitanu.

Autor: M.L., Foto: La Moncloa – Gobierno de España / Flickr

Nastavite čitati