Žene na rukovodećim pozicijama mijenjaju način vođenja tvrtki
Sadržaj portala
zena-u-knjiznici-edukacija

Istraživanja govore – žene na rukovodećim pozicijama mijenjaju način vođenja tvrtki

Sve veći broj istraživanja pokazuje da tvrtke s većom rodnom raznolikošću među vodstvom imaju i bolje rezultate. Odnosno, uključivanje žena na vodeće pozicije donosi tvrtkama pozitivan poslovni rast. No, zašto je to tako? Koji su to specifični mehanizmi koji pokreću pozitivne poslovne rezultate povezane s povećanjem žena među vodećim ulogama?

Rezultati su pokazali da su tvrtke s više žena na rukovodećim položajima profitabilnije, društveno odgovornije i pružaju sigurnija i kvalitetnija korisnička iskustva.

U nastavku ćemo predočiti rezultate istraživanja koje govore o tome kako žene na rukovodećim pozicijama mogu promijeniti strateški pristup tvrtki.

Na temelju analize više od 150 tvrtki, otkriveno je da, nakon što se žene pridruže vrhunskom menadžerskom timu, tvrtke postaju uspješnije – otvorene su prema promjenama, manje riskiraju te imaju tendenciju ulaganja u razvoj i istraživanja.

Drugim riječima, kada se žene pridruže na menadžerska mjesta u tvrtki, one, ne samo da donose nove perspektive, već mijenjaju način na koji cjelokupno vodstvo razmišlja o inovacijama. Omogućuju tvrtkama širi pogled, izbor između više strategija i stvaranje vrijednosti tvrtke.

Kako bismo objasnili zašto su tvrtke promijenile svoj strateški pristup nakon što su imenovale žene na čelo tvrtke, provedeno je istraživanje koje je pratilo imenovanja muških i ženskih rukovoditelja u 163 multinacionalne kompanije tijekom 13 godina.

Istraživanjem je utvrđeno kako su se dugoročne strategije tih tvrtki promijenile na bolje nakon što su im se žene pridružile u rukovodeći tim.

Otkriveno je da su, nakon što su se žene pridružile vodstvu, tvrtke postale otvorenije za promjene i manje sklone riziku. Drugim riječima, te su organizacije više prihvaćale transformaciju dok su pokušavale smanjiti rizike.

Uključivanje žena na više pozicije ne donosi samo nove perspektive najvišem menadžerskom timu – ono mijenja način na koji on razmišlja. Žene lideri ne nude samo nove ideje timu, njihova prisutnost zapravo čini cijeli tim otvorenijim za promjene i manje sklonim za preuzimanje rizika.

Ipak, kako bi zauzele najviše pozicije, mnoge žene moraju prijeći trnovit put. Na tom putu često su primorane samostalno učiti o novim strategijama i vještinama.

Kako bi pomogli ženama na putu do uspjeha, Zaposlena u suradnji s partnerskom organizacijom Eurokomom, kroz projekt Learn2Be, želi ženama pomoći u stjecanju znanja i vještina koje će direktno utjecati na njihov napredak na poslu. Projekt se bavi pitanjima edukacije žena te ostvarivanja što veće ravnopravnosti na tržištu rada.

Žene na vodećim pozicijama mogu ponuditi mnogo toga. Njihovo uključivanje na najviše razine utječe na novi pristup inovacijama i odluke koje će pomoći tvrtkama razmotriti različite strategije u poslovanju. Upravo zbog toga, važno je educirati žene i pomoći im u napretku.

Foto: Clay Banks / Unsplash

projekt-learn-2-be

Nastavite čitati