Ublažavanje stresa: 7 namirnica koje smatramo prirodnim saveznicima
Sadržaj portala
ublažavanje-stresa

Ublažavanje stresa: 7 namirnica koje smatramo prirodnim saveznicima

Ublažavanje stresa u današnjem modernom vremenu jedan je od ključnih elemenata za postizanje boljeg i kvalitetnijeg života. Život u “načinu preživljavanja” posljednjih je nekoliko godina utjecao na kolektivno zdravlje. Uslijed ekonomskih neprilika, pandemije i ostalih globalnih sukoba, većina sve češće traži način za učinkovito ublažavanje stresa.

U današnjici je stres postao gotovo nezaobilazan, a tri glavne vrste stresa koje se najčešće pojavljuju su:

  • akutni stres – najčešće je uzrokovan kratkim događajem poput žestoke svađe
  • akutni epizodni stres – javlja se kao reakcija na učestali akutni događaji poput poslovnih rokova
  • kronični stres – do njega dolazi reakcijom tijela na dugotrajne događaje poput nezaposlenosti, fizičkog ili psihičkog nasilja, obiteljskih sukoba i sličnog

Metode za ublažavanje stresa

Jedan od boljih načina za ublažavanje stresa je fizička aktivnost, ali postoje i drugi načini za njegovu kontrolu. Prehrana se pritom često zanemaruje kao dio šire slike iako je znanstveno dokazano da, kada je uravnotežena, može smanjiti negativne učinke stresa na tijelo.

Međutim, kada smo previše zaposleni i samim time podložniji stresu, zdrava prehrana nije lako održiva navika. Mnogima se pripremanje zdravih obroka ne uklapa uvijek u raspored, a kada je organizam izložen stresu često žudimo za tzv. “utješnom hranom” kao što su visoko obrađene grickalice ili slatkiši. Zbog toga često posežemo za namirnicama koje su bogate mastima i šećerima, ali imaju malu nutritivnu vrijednost.

Još jedno sredstvo za ublažavanje stresa koje imate na raspolaganju su dodaci prehrani. Iako ne postoji čarobna pilula koja će u potpunosti otkloniti sav stres, određeni dodaci pomažu u ublažavanju stresa, smanjenju tjeskobe, problema sa spavanjem, te ublažavanju iscrpljenosti i umora. Drugim riječima, oni mogu biti dio holističkog pristupa za upravljanje stresom uz zdravu prehranu i druge promjene u načinu života.

Namirnice i nutrijenti za ublažavanje stresa

Konzumacija sljedeće hrane može pomoći u ublažavanju stresa i tjeskobe kod nekih ljudi.

Napici s teaninom za ublažavanje stresa

Ponekad je osjećaj kojeg određeni napici izazivaju dovoljan da se počnete osjećati mirnije i opuštenije. Jedan od njih je zeleni čaj koji u sebi sadrži teanin – aminokiselinu s brojnim benefitima, zbog koje se zaista i možete osjećati bolje. Osim što se koristi za ublažavanje stresa i osjećaja anksioznosti, teanin pomaže i u poboljšanju fokusa, sna i kardiovaskularnog zdravlja.

Masna riba za omega-3

Masna riba poput lososa, skuše, sardine, pastrva i haringe bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje su snažno povezane s kognitivnom funkcijom i mentalnim zdravljem.

Kurkuma protiv stresa

Kurkuma je začin koji se često koristi u indijskoj i jugoistočno azijskoj kuhinji. Istraživanje iz 2015. pokazalo je da gram kurkumina dnevno smanjuje anksioznost kod odraslih s pretilošću. Međutim, poželjno je da se prije konzumacije hrane s visokom dozom kurkumina, savjetujete sa svojim liječnikom.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve izvrstan su izvor cinka i kalija, koji pomaže regulirati ravnotežu elektrolita i krvni tlak. Jedno je istraživanje otkrilo da su niže razine cinka u krvi povezane s poremećajima raspoloženja, uključujući depresiju i anksioznost. Drugim riječima – povećanje razine cinka može poboljšati raspoloženje nekih ljudi, a njegov dnevni unos najlakše je postići korištenjem dodataka prehrani.

Ekstrakt pasiflore

Smatra se da ekstrakt pasiflore ima anksiolitičke učinke na neurotransmitere, uključujući GABA i dopamin te da zbog tih svojstava pomaže kod osjećaja nemira i anksioznosti.

Tamna čokolada protiv stresa

Tamna čokolada dobar je izvor magnezija. Prehrana s dovoljno magnezija ili uzimanje dodataka prehrani s magnezijem mogu smanjiti simptome stresa i tjeskobe.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, posebno bademi, izvrstan izvor vitamina E čiji je nedostatak povezan s poremećajima raspoloženja.

Kako smanjiti stres

Kvalitetna prehrana važan je alat za ublažavanje stresa, ali za rezultate je potrebna dosljednost. Stoga, ne preskačite obroke i dodajte u prehranu hranu bogatu vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Birajte zdrave masti za srce koje se nalaze u orasima, ribi, avokadu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju, a nedostatak hranjivih tvari nadomjestite suplementima.

Promjene u prehrani i načinu života neće učiniti da stres nestane preko noći, ali će vam dugoročno pomoći u njegovoj kontroli. Najbolje što možete učiniti za ublažavanje stresa jest da prije svega budete nježni prema sebi jer ćete, bez fokusa na tijelo i mentalno zdravlje, teško stići do rezultate koje želite.

Foto: Canva

Nastavite čitati