Kako blokirati osobu na LinkedInu - i kada je u redu to učiniti
Sadržaj portala
Kako blokirati osobu na LinkedInu u nekoliko koraka

Kako blokirati osobu na LinkedInu – i kada je u redu to učiniti

LinkedIn je mjesto na kojem možete pronaći gomilu vrijednih poslovnih savjeta, dijeliti važne informacije, educirati se iz područja koje vam je strano i umrežiti se s osobama koje vam mogu pomoći u unaprjeđenju karijere te čak i pronaći posao putem LinkedIna. Ako ste možda mislili da je LinkedIn kao profesionalna društvena mreža imuna na neprikladna ponašanja, varate se.

Bez obzira na to volite li ovu poslovnu društvenu mrežu, ona ponekad može biti prilika za prevarante, dijeljenje spam sadržaja te za predatore.

U tom slučaju bit će vam korisno znati kako blokirati osobu na LinkedInu. No, prije nego što to učinite vjerojatno ćete se pitati je li takvo ponašanje uopće profesionalno – budući da se radi o profesionalnoj poslovnoj mreži te hoće li osoba koju ste blokirali to znati. Također, jedno od najvažnijih pitanja jest kako blokirati osobu na LinkedInu.

Kako blokirati kontakt na LinkedInu

Da biste blokirali osobu na LinkedInu za početak otiđite na njezin profil. Ispod njezina imena stoji natpis Poruka i Više. Kliknite na Više te u padajućem izborniku odaberite polje Prijavi ili blokiraj.

U skočnom prozoru koji će vam se pojaviti klikom na spomenuto području odaberite Blokiraj i kliknite još jednom kao znak potvrde da uistinu želite blokirati tu osobu.

Proces je prilično jednostavan, a postupak možete isprobati odmah.

Je li u redu blokirati osobu na LinkedInu

No, jedno od glavnih pitanja koje vam se sigurno mora po glavi jest je li u redu blokirati nekoga na LinkedInu. Naravno da jest!

Ako vas netko uznemiruje ili se zbog prisustva određene osobe osjećate nelagodno na bilo kojoj platformi društvenih mreža, blokirajte ga kako biste spriječili daljnju komunikaciju.

Iako je LinkedIn profesionalna komunikacija, taj dio ostaje isti kao i za bilo koju drugu društvenu mrežu poput Facebooka ili Instagrama. Samo zato što biste mogli biti potencijalna poslovna mreža do druge osobe ili čak suradnik na nekom budućem poslu, ne znači da sada ne morate postaviti granice ako se osoba ponaša neprofesionalno.

Osobu možete blokirati na LinkedInu, a u nekim slučajevima i prijaviti. Prijaviti osobu na LinkedInu preporučuje se kada:

 • njezine poruke, postovi ili sadržaj sadrži govor mržnje, uvrede, seksističke komentare ili bilo što drugo zbog čega se osjećate nelagodno.
 • njezina poruka, objave ili bilo koji drugi sadržaj promiču toksičnu radnu okolinu
 • bombardira vas svojim porukama oko toga da pogledate njezin životopis i po mogućnosti ponudite njegov ispravak
 • njezini odgovori unose neželjeni sadržaj u vaš feed (u tom slučaju mogli biste jednostavno prestati pratiti osobu ili ukloniti vezu – što vam i dalje daje mogućnost vidjeti njezin profil)
 • nepristojna je, neprofesionalna ili pretjerano bliska s vama
 • objavljuje previše za vaš ukus
 • širi dezinformacije
 • vaše umrežavanje lažno koristi kao preporuku za posao
 • konstantno vam šalje poruke koje vas ne zanimaju
 • pokušava koristiti LinkedIn kao mjesto za upoznavanje budućeg partnera
 • osoba je ustvari spammer koji šalje spamerske poruke
 • zbog spomenute osobe osjećate se nelagodno ili nesigurno na LinkedInu ili u stvarnom životu

Što se događa kada osobu blokirate na LinkedInu

U tom slučaju nećete moći pristupiti njezinom profilu niti će ona imati mogućnost pregleda vašeg profila (osim ako niste objave postavili na javno i podijelili s nekim drugim). Također, nećete moći vidjeti sadržaj koji je osoba podijelila na svom feedu ili ona neće moći vidjeti ono što ste vi podijelili na svom feedu. I ono što je većini možda najvažnije, nećete si moći međusobno slati poruke.

Osim toga, nećete više biti povezani te, budući da ne možete pogledati profil blokirane osobe, nećete biti niti u ispisu osoba koje su gledale profil. Sve poruke koje ste do tada razmijenili, bit će uklonjene, a nećete primati obavijesti o osobi ili događajima koje je ona kreirala. Blokirane osobe nećete vam se pojaviti među prijedlozima osoba kojih možda poznajete.

No, bez obzira na to što ste blokirali osobu, postoji mogućnost da ona ili vi vidite:

 • međusobni sadržaj ako ga zajednički kontakti podijele na svom zidu
 • objave, informacije i komentare koje ste postavili na javno (možete podesiti svoje postavke privatnosti u postavkama računa ili za pojedinačne objave ako želite biti sigurni da ih samo vaši kontakti mogu vidjeti).

Hoće li netko znati da je blokiran na LinkedInu

Općenito, LinkedIn neće obavijestiti nikoga koga ste blokirali. Imajte na umu da samo zato što LinkedIn neće obavijestiti osobu, to ne znači da ona ne može ili neće primijetiti da više ne može pristupiti vašem profilu, slati vam poruke ili vidjeti preporuke koje ste dali jedna drugoj.

Mogu li deblokirati nekoga na LinkedInu?

Naravno da možete. Ako nekoga slučajno blokirate ili iz bilo kojeg drugog razloga želite poništiti blokiranje osobe, to ćete učiniti prilično jednostavno.

Kliknite na “Ja” ili “Me” u gornjem desnom kutu bilo koje LinkedIn stranice, odaberete “Postavke i privatnost” te nakon toga “Vidljivost”, odnosno “Visibility” na lijevoj strani ekrana na računalu.

Odaberite “Blokiranje” i kliknite na “Deblokiraj” pored imena osobe.

Imajte na umu da nakon što ste nekoga deblokirali na LinkedInu, ne možete ga ponovno blokirati 48 sati.

Mogu li blokirati nekoga na LinkedInu bez pregledavanja njegovog profila?

Nažalost, trenutno ne možete blokirati nekoga na LinkedInu bez prethodnog odlaska na njegov profil.

Kako pretraživati ​​LinkedIn u privatnom načinu rada

Nakon što blokirate osobu na LinkedInu, bit ćete uklonjeni s njihove liste “Tko je pogledao vaš profil”.

Ali, ako i dalje ne biste željeli doći do njihove stranice regularnim putem, možete postaviti račun na “Privatni način rada” prije nego što pogledate profil osobe koju želite blokirati.

Za početak kliknite na “Ja” ili “Me” u gornjem desnom kutu bilo koje stranice te odaberite “Postavke i privatnost”.

Odaberite “Vidljivost” pa u odjeljku “Vidljivost vašeg profila i mreže” ili “Visibility of your profile & network” kliknite “Opcije pregledavanja profila”, odnosno Profile viewing options. Nakon toga odaberite “Privatni način rada”.

Zatim slijedite gore spomenute upute za blokiranje osobe na LinkedInu.

Spomenuti savjeti kako blokirati osobu na LinkedInu te kako pretraživati LinkedIn u privatnom načinu rada, odnosno da druga osoba da ne dobije obavijest da ste gledali njezin profil jedna su od najvažnijih pitanja čiji odgovori služe da se što lakše koristiti ovom poslovnom mrežom.

Foto: Souvik Banerjee / Unsplash