Learn2be za bolji položaj žena na tržištu rada
Sadržaj portala
Poslovna žena na prezentaciji - Learn to be

Learn2be za bolji položaj žena na tržištu rada

Iako svake godine postoje značajni koraci u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti, neravnopravnost žena u društvu i dalje postoji i njezina prisutnost ponekad je zabrinjavajuća.

I dalje postoje primjetne razlike u pravima žena naspram prava muškaraca na tržištu rada, a posebice na višim položajima i kod donošenja važnih političkih odluka. Žene su zastupljenije na slabije plaćenim poslovima, a sve kreće još od obrazovanja koje je za mnoge žene i dalje nedostupno.

Isto je osvijestila i Europska Unija koja je postavila rodnu ravnopravnost kao jedno od glavnih načela koje još nije ostvareno u praksi. Dana 15. prosinca 2021. godine, EU parlament je podnio izvještaj kojim prognozira da bi se tek za 60 godina mogla postići puna ravnopravnost spolova na tržištu rada!

S tim ciljem Europska Unija posljednjih nekoliko desetljeća polaže značajne korake, a sve s ciljem kako bi žene ostvarile jednako postupanje u društvu, kako bi imale jednake uvjete prilikom zapošljavanje na tržištu rada i kako bi općenito ostvarile što bolji položaj u društvu.

Na godišnjoj razini kroz različite vrste projekata EU radi se na uključivanju što više žena na tržište rada, a prethodno i mogućnost odabira obrazovanja i osposobljavanje žena za rad u pojedinim područjima.

Edukacijom žena za bolji položaj u društvu

Poticanju što boljeg statusa žena u društvu i iskorjenjivanju rodne neravnopravnosti priključila se i Zaposlena kroz projekt Learn2be. Zaposlena kao nositelj projekta te partnerska organizacija Eurokom zajedno sudjeluju u projektu kroz koji žele potaknuti edukaciju žena kako bi se ostvarila rodna ravnopravnost na tržištu rada.

Iako ja na razini Europske Unije svakim danom sve više žena prisutno na tržištu rada te je uočen znatan napredak kojim se osigurava osposobljavanje i pružanje kvalitetnijeg obrazovanja, i dalje postoje razlike između žena i muškaraca te diskriminacija na temelju spola i uvjeta na radnim mjestima.

Trenutno je u izradi nastavni plan projekta koji će uskoro biti objavljen, a cilj ovakvih projekata jest da se uspostavi rodna ravnopravnost na tržištu rada odnosno da se edukacijom žena osvijeste prava i mogućnosti koje žene na tržištu rada imaju a često puta su im uskraćena.

Istraživanja otkrivaju rodnu neravnopravnost

Partnerske organizacije projekta Learn2be provele su dvije analize koje i dalje govore o rodnoj neravnopravnosti, odnosno o tome da muškarci na temelju spola ostvaruju bolje uvjete na radnim mjestima te imaju veću mogućnost zapošljavanja.

Noviji podaci EK govore da je zaposleno samo 67% žena, dok je muškaraca zaposleno 78%. Također, žene u EU zarađuju po satu u prosjeku 16% manje nego muškarci, a prosječno žene imaju i niže mirovine za 30,1%.

Kroz projekt Learn2be žene bi osvijestile svoja prava te kroz potrebna znanja i vještine dobile mogućnost izjednačiti se s muškarcima na istim poslovima.

Istim istraživanjem utvrđeno je da čak 50 od 58 anketiranih žena ne raspolaže s dovoljno znanja o rodnoj (ne)ravnopravnosti na tržištu rada.

Od 109 žena, njih 98 izrazilo je potrebu za dodatnim informacijama i povećanjem kompetencija o spomenutoj temi za što smatraju da bi značajno doprinijelo stvaranju novih prilika. Vjeruju da bi im se tako otvorile dodatne mogućnosti za profesionalni razvoj te da bi ostvarile veću motiviranost i zadovoljstvo pri obavljanju svakodnevnih radnih zadataka.

Ono što ulijeva nadu jest to da je ravnopravnost žena ipak na sve boljem nivou, što ujedno znači i bolje sutra za generacije žena koje dolaze. Learn2be zamišljen je kao jedan od projekata koji će poslužiti kao dio slagalice, a pružanjem boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja žena podržati i njihovu rodnu ravnopravnost na tržištu rada.

ThisisEngineering RAEng / Unsplash

projekt-learn-2-be

Nastavite čitati