Filmovi koje morate pogledati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Filmovi koje morate pogledati

Piše: Antonia Kulić

Ukoliko ne znate kako provesti vikend ili ste jednostavno u potrazi za dodatnom motivacijom, udobno se smjestite jer vam donosimo popis od 15 filmova u kojima su glavni likovi žene koje će vas nadahnuti, osnažiti i podsjetiti da možemo apsolutno sve.

1.Život u ružičastom

Film “La Môme” francuskoga redatelja Oliviera Dahana duboka je i osjećajna biografska drama o francuskoj pjevačkoj divi Edith Piaf, koja je pored osebujnog glasa, postala mitska figura zbog svog nesretnog života koji je bio prava borba. 

2. Merida Hrabra

Iz studija Pixar, nastala je animirana junakinja Merida Hrabra, koja je vješti strijelac i  kćer kralja Fergusa i kraljice Elinor. Merida svojim željama i postupcima prkosi stoljetnoj tradiciji, te otkriva pravo značenje hrabrosti. Ovo nije još jedan tipičan crtić o princezi, već o hrabroj djevojci od koje možemo naučiti životne lekcije poput onih o nesebičnosti, ponosu i važnosti odnosa majke i kćeri.

3. Kraljica Katwe

Film Kraljica Katwe, adaptacija je istoimene hvaljene knjige i ujedno priča koja će vas ohrabriti da sljedite svoje snove. Phiona Mutesi djevojka je koja živi od prodaje kukuruza na ulicima ruralne Ugande, a njezin život se potpuno promjeni kada otkrije svoj talent za šah i postane prava senzacija.

4. Divljina

Ovo je film o ženi koja slijedom tragedija koje su je zadesile, snagu za novi početak odlučuje potražiti duž Pacific Crest pješačke rute. Naime, Cherly Strayed bivša je ovisnica o heroinu koja iza sebe ima porpali brak, te svoje demone odlučuje pokoriti tako što će propješačiti stazu dugu 1 770 kilometara.

5. Vrag nosi pradu

Diplomirana novinarka Andy Sachs postaje asistentica tiranski nastrojene glavne urednice važnog modnog časopisa, Mirande Priestly. Ova urednica ima veliku moć i ne libi se rabiti je, što Andy itekako osjeti na svojoj kože. Hoće li Andy izdržati pritisak i ima li Miranda Priestly mekšu stranu, saznajte u ovoj zanimljivoj komediji.

6. Osmijeh Mona Lise

U ovoj romantičnoj komediji, smještenoj u posljeratno doba, glavna junakinja filma i profesorica povijesti Katherine donosi promjenu u svijetu svojih studentica koje pohađaju Wellesley koledž, učeći ih da budu samostalne i nezavisne. Većina djevojaka u to doba sanja o bogatim muževima i udaji, čime nas „Osmijeh Mona Lise“ uči da mislimo na sebe, same pronađemo svoj put i iskoristimo sve mogućnosti koje nam se nude.

7. G.I.Jane

Izvanredna akcijska drama G. I. Jane, uvjerit će vas da žene mogu baš sve. Jordan O´Neil, pripadnica je mornaričke obavještajne službe i  prva žena koja će proći iznimno zahtjevnu tromjesečnu obuku u mornaričkoj bazi Catalano na Floridi. Uporna u tome da svima dokaže da je sposobna i jednako spremna kao i njezini muški kolege, Jordan se suočava s pozornošću medija, političkim igrama i brojnim drugim preprekama.

8. Tajni život pčela

Ponekad moramo napustiti dom da bi ga zaista pronašli. Ova rečenica zasigurno će vam prolaziti kroz glavu dok gledate „Tajni život pčela“.  Nastala prema istoimenom bestselleruameričke spisateljice Sue Monk Kidd, ova drama donosi priču o ljubavi i ženskoj snazi. Četrnaestogodišnjakinja Lily Owens bježi od okrutnog oca, te biva usvojena od sestara pčelarki Boatwright, koje ju okružuju s ljubavlju, uče o duhovnosti i dostojanstvu, zbog čega se Lily povezuje sa sve tri sestre.

9. Tajni život kućnih pomoćnica

Skeeter je djevojka s juga ustrajna u tome da postane spsateljica, te odlučuje napisati knjigu o kućnim pomoćnicama koje su svoje živote provele brinući se za istaknute južnjačke obitelji.Kako je raditi kao sluškinja, koliko su plaćene, što je dobro u tom poslu, a što loše, samo su neka od postavljenih pitanja koja će otkriti brojne probleme poput snobizma i rasizma koji vlada među ženama kod kojih su pomoćnice zaposlene.

10. Skrivene brojke

Imena junaka iz svemira poput John Glenna, Alana Sheparda i Neila Armstonga sigurno znate. No, jeste li čuli za Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson? Film „Skrivene brojke“ donose vam nevjerojatnu neispričanu priči o timu matematičarki afroameričkog podrijetla koje su radeći za NASA-u bile mozgovi jedne od najvećihoperacija u povijesti: lansiranje astronauta Johna Glenna u orbitu.

11. Anđeli od čelika

Zajamčena ljudska prava danas su nešto sasvim prirodno, a povijesna drama “Anđeli od čelika” podsjetit će vas koliko su ta prava uistinu dragocjena. Ovaj film donosi priču hrabrih djevojaka Alice Paul i Lucy Burns koje su odlučile stati na kraj zabrani glasovanja ženama i hrabro stale u borbu za jednakost žena

12. Frida

Priča o burnom životu, meksičke slikarice i ikone 20. Stoljeća, prožeta je bolom i strašću, a ova iznimna filmska adaptacija sa Selmom Hayek u glavnoj ulozi, neće vas ostaviti ravnodušnima.

13. Mulan

https://www.youtube.com/watch?v=QGePw1smXFI

Iz Disneyeve produkcije 1998. proizašao je crtić Mulan ujedno i prekretnica u prezentaciji ženskih likova u dotadašnjim animiranim filmovima. Mulan je legenda o djevojci koja se prerušava u muškarca kako bi vratila čast obitelji i spasila oca od smrti. Time je Mulan razbila motiv “dame u nevolji” i pokazala da i žena može biti junakinja priče.

14. Sufražetkinje

Redateljica Sarah Gavron donosi nam povijesnu dramu „Sufražetkinje“  gdje glavne uloge tumačevelika imena kao što su Meryl Streep ,Helena Bonham Carter i Carey Mulligan. Film donosi podgled odozdo- iz rakursa žena koje su pripadale niže i manje obrazovanim slojevima te su dodatno osjećale posljedicu rodne nejednakosti. „Sufražetkinje“ su odlična prilika da se prisjetite doba rane feminističke borbe i koliko je ona uistinu bila teška s obzirom na to da su se sufražetkinje morale okrenuti nasilju kao jedinom putu ka društvenim promjenama.

15. Erin Brockovich

https://www.youtube.com/watch?v=HCQGydFK_hM

Film o Erin Brockovich, priča je osebujnoj ženi bez dlake na jeziku koja se hrabro bori za prava socijalno ugroženih slojeva.  Ujedno je i istinit je isječak iz života istoimene žene. Erin radeći kao recepcionarka kod odvjetnikaEda Masryja, otkriva da velika tvrtka  “Pacific Gas & Electric” pokušava prikriti ekološku katastrofu velikih razmjera, te se odlučuje založiti za razotkrivanje i tuži odgovornu tvrtku.