Zapošljavanje žena u IT sektoru - kako se zaposliti i napredovati
Sadržaj portala
zena-u-it-sektoru

Žene u IT sektoru – kako se zaposliti i napredovati

Žene u IT sektoru i dalje svjedoče brojnim razlika, predrasudama i neravnopravnosti u odnosu na muškarce. Bez obzira na to što smo daleko iza vremena kada žene nisu radile, nisu imale pravo glasa, pa čak nisu smjele ni nositi hlače, muškarci i dalje prednjače na vodećim pozicijama u većini sektora, a posebice u tehnološkom sektoru.

Danas, u 21. stoljeću, i dalje se vode pitanja o zapošljavanju žena u IT sektoru i razlikama koje svakodnevno doživljavaju u odnosu na muške kolege.

Iako im nije lako, žene prihvaćaju izazove i odlučuju su se za zapošljavanje u IT sektoru te su time primjer i inspiracija brojnim drugim ženama da učine to isto. Najbolji način kojim će osnažiti druge žene je dijeljenje iskustva i mentoriranje žena koje požele graditi karijeru u IT sektoru.

Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu

Na prijedlog Europske komisije, a s ciljem poticanja žena u digitalnom sektoru, dana 9. travnja 2019. godine donesena je Deklaracija o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu koju je potpisalo 27 država članica Europske Unije te Norveška.

Zemlje potpisnice time su se obvezale da će raditi na osnaživanje uloge žena u IT sektoru te poticati rješavanje pitanja oko spolne neravnopravnosti u IT-u. Spomenuto će učiniti kroz međusobnu suradnju javnih i privatnih sektora te općenito s civilnim društvom.

Dan djevojaka i žena u IT-u

Osim što svaka država radi na što većem broju zapošljavanja žena u IT-u kroz svoje ciljeve na temelju nacionalnog akcijskog plana, kao jedan od načina promicanja žena u IT-u svakako je i obilježavanje Dana djevojaka i žena u IT-u koje se provodi isti dan u svim zemljama članicama EU.

Spomenuti dan obilježava se posljednji četvrtak u travnju kroz različite manifestacije u javnosti, a ključna je suradnja s medijima koji doprinose osvješćivanju javnosti građana i kreatora zakona i politika o položaju žena u društvu.

Istraživanja pokazuju da žene čine 52% populacije u EU, dok od toga samo njih 17% radi u poslovima povezanima s IT i IKT (informacijska i komunikacijska tehnologija). Osim toga, žene zarađuju i 19% manje od svojih muških kolega te su manje zastupljene na vodećim položajima.

Stanje žena u IT sektoru u Hrvatskoj

Ne postoje značajne razlike o stanje žena u IT sektoru u ostalim članicama EU i u Hrvatskoj. U IKT sektoru svaki sedmi zaposleni je žena, dok je na razini EU svaka šesta osoba žena. Žene u IKT sektoru u Hrvatskoj čine 14,3% radne snage.

S ciljem napredovanja i smanjenja rodne neravnopravnosti, Hrvatska je 15, svibnja 2019. godine potpisala Deklaraciju o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu.

Kako se zaposliti i napredovati kao žene u IT sektoru

Već smo naveli kako ženama u tehnološkom sektoru nije lako, a problemi nastaju od samog zapošljavanja pa dalje do radnih mjesta. Žene ne napreduju kao njihovi muški kolege te jako teško dolaze do vodećih pozicija u tvrtkama. U nastavku donosimo nekoliko točka koje će vam pomoći da se istaknete kao žena u IT sektoru.

1. Pokažite svoju osobnost i karakter

Mnoge žene u IT sektoru pokušavaju biti što sličnije muškarcima. Misle da će se tako lakše uklopiti i napredovati. No, spomenuto je potpuno pogrešno. Krenite od činjenice da nigdje ne piše da je IT sektor rezerviran isključivo za muškarce i da ne morate težiti tome da budete poput njih.

Budite svoji, izrazite svoje mišljenje i znanje i pokažite svoj puni potencijal. Tako ćete lakše napredovati i stići do ciljeva.

2. Nikada ne sumnjajte u svoje znanje

Ponekad će se netko naći na putu tko će vas htjeti uvjeriti da niste dobri u svom poslu samo zato što ste žena. Različitim manipulacijama mogli bi vam dati do znanja da niste dovoljno sposobni za projekt koji biste trebali odraditi, da nemate dovoljno znanja za napredovanje ili da još niste zaslužili lidersku poziciju.

Ne vjerujete takvim osobama, budite sigurni u svoje znanje i samouvjereno koračajte naprijed.

3. Svi imamo loš dan pa tako i žene u IT sektoru

Loš dan nije ništa neobično, a događa se svima, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Za vrijem loših dana nemojte donositi velike odluke i pokušajte se usredotočiti isključivo na posao koji trebate obaviti.

Ovo nije vrijeme za razmišljanje o tome kako vam je kao ženi teško u IT sektoru te kako biste možda trebali odustati. Vjerujemo da se susrećete s brojim izazovima i predrasudama, ali u tim trenucima važno je pokazati da ste s pravom na poziciji na kojoj se nalazite.

4. Zapisujte svoja postignuća

Jedan od najboljih načina da se podsjetite koliko vrijedite, ali i da možete zatražiti povišicu ili promaknuće jest da zapisujete sve svoje velike projekte i postignuća koja ste ostvarili.

Možete ih zapisivati u svom dokumentu ili podijeliti s javnosti na svom blogu što je još bolji način da vaši nadređeni uvijek budu u tijeku s onime što radite, a vaša marljivost i znanje istaknut će se u prvi plan.

5. Ako ste došli do kraja – otkaz je jedino rješenje

Nikome nije lako dati otkaz, ali ako posao negativno utječe na vaše mentalno i fizičko zdravlje te vas ne ispunjava, važno je to osvijestiti na vrijeme i – otići.

Svi imaju svoje granice, a ako ste došli do kraja, možda je vrijeme da potražite posao koji će vas ispunjavati i neće vas toliko mentalno iscrpljivati.

Iako polako, pozitivne promjene za žene u IT sektoru odvijaju se svakodnevno pa javnost, zakoni i zakonodavstvo Europske Unije sve više pažnje posvećuje zapošljavanju žena u IT-u, istovremeno osiguravajući što veću rodnu ravnopravnost.

Ono na čemu se najviše radi, pokušavanje je rješavanja rodnih stereotipa oko zapošljavanja žena u tehnološkom sektoru te sprječavanje situacija u kojima se žene i dalje bore protiv sustava i susreću s izazovima prilikom zapošljavanja i rada na određenom radnom mjestu.

Foto: Christina @ wocintechchat.com / Unsplash

Projekt Learn2be