Viktorija Zadro Huml: Mentor može olakšati i ubrzati učenje koji se stječe iskustvom
Sadržaj portala
viktorija-zadro-huml

Viktorija Zadro Huml: Mentor može olakšati i ubrzati učenje koji se stječe iskustvom

Razgovarala: Ana Abrahamsberg

Fotografija: Privatna arhiva

Nakon dugogodišnje uspješne karijere u Kanadi, gdje se bavila kliničkim ispitivanjima generičkih lijekova, Viktorija Zadro Huml danas je regionalna direktorica globalne biofarmaceutske kompanije Takeda za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu, a ove je godine prihvatila ulogu mentorice u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u organizaciji časopisa Zaposlena i Večernjeg lista u kojem će svoje poslovno iskustvo podijeliti s kandidatkinjom željnoj usavršavanja i napretka u karijeri.

Možete li usporediti status žene u poslovnom svijetu u Kanadi i u Hrvatskoj?

Kanadsko tržište je veće i razvijenije po svim parametrima pa tako i po pitanju mentorstva. Jedna od velikih razlika je da se u Kanadi nude programi koji već tinejdžere i tinejdžerice uče o poduzetništvu i vodstvu. Mislim da su „coaching“ i „mentoring“ u Kanadi sasvim normalna pojava u poslovnom svijetu. Tamo to postoji kao jedna vrilo razvijena grana industrije. Kod nas ima još dosta prostora za razvoj. Prema podatcima Fine udio žena u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava u Hrvatskoj u 2018. godini iznosio 31,3%. Ne ulazeći u analizu veličine, sektora i strukture tih društava, vidimo da su žene snažan čimbenik u Hrvatskoj ekonomiji. Tendencija je da taj postotak raste kod nas i u Kanadi. U jednoj internacionalnoj korporaciji kao sto je Takeda je sasvim normalno da se mladi talenti usmjeravaju u karijeri kroz razne edukacije i projekte kao sto je mentoring. Mislim da nam mora mentoring mora postati imperativ i normala kroz edukacijske strukture ako želimo stvoriti poticajno ozračje za mlade žene u poslovanju.

Koliko je teško uskladiti zahtjevnu karijeru i privatni život?

Moram priznati da povremeno poslovni dio definitivno pobjedi u tom balansu. Da nije tako, vjerojatno ne bi bila na poziciji regionalne direktorice a i sama priroda posla je takva da povremeno zahtjeva duge sate i balans ode na jednu stranu. Ja volim posao koji radim i ambiciozna sam osoba ali još vise volim svoju obitelj. Obitelj i prijatelji su ti koji me vraćaju i drže u balansu. Ponekad je teško uskladiti sve obveze ali dugoročno disbalans ne vodi u dobrom smjeru. Mislim da u životu ne možemo imati uvijek sve. Naučila sam se na dnevnoj bazi balansirati, tražiti pomoć i podršku kolega na poslu, prijatelja, obitelji. Dobar posao, karijera i benefiti koje to nosi sa sobom mi omogućuju i puno lijepih trenutka s prijateljima i obitelji.

Mislite li da je ženama koje žele napredovati neophodna potpora u karijeri?

Mislim da svima treba potpora i vodstvo u karijeri, a ženama je to posebno važno. Upravo zato sto se trebamo brinuti o poslovanju, obitelji, sebi i stvarima koje su nama osobno bitne. Mi smo i dalje tradicionalno društvo, u kojem je obitelj jezgra. Uloga žene, majke je da tu jezgru održava. Umjetnost je uskladiti tu tradiciju s modernim načinom života tako da se žene mogu ostvariti u karijeri a i dalje biti sretne u svom okruženju. Svaka od nas treba povremeno pomoć da prvo iskristaliziramo što stvarno želimo u karijeri i životu a onda i kako to realizirati i pretočiti uspješnu osobu. Mislim da mentor može olakšati i ubrzati učenje koji se stječe iskustvom. Definicija mentorstva je prijenos znanja, iskustva i savjetovanje kako bi se mlada osoba razvila osobno i poslovno. Svi mi imamo mentore u životu, prvi su to naši roditelji a onda ovisno o situaciji ih pronalazimo u kolegama, prijateljima, profesorima, supružnicima… Kada se ta uloga formalizira, onda to jednoj ženi može olakšati put do donošenja odluka, pronalaženja informacija kako bi brže dostigla cilj.

Kako ste sami rješavali probleme na koje ste nailazili?

Bilo je trenutaka kada mi je bilo teško donijeti i iskomunicirati tešku odluku. Tražila sam savjete od prijatelja, kolega na poslu, išla na formalne edukacije, prekopavala Internet. Nisam imala jednog mentora kojeg bi mogla nazvati i pitati za savjet. Mislim da bi mi ovakav program puno pomogao smanjiti razinu stresa, ubrzao učenje i definitivno bi neke stvari napravila „pametnije“ uz savjet nekoga tko je to već prošao na poslu i u životu.

Čini li Vam se da su mlađe generacije poslovnih žena hrabrije?

Mislim da da. Način komunikacije se definitivno promijenio, pristup informacijama je bolji i brži a to se definitivno odražava na osviještenost i ambiciju. To daje određenu dozu hrabrosti mladim generacijama ali isto tako ta šuma podataka i mogućnosti ponekad nosi sa sobom jednu dozu konfuzije i manjak fokusa. Mislim da je određivanje prioriteta i razlučivanje na sto se u određenom trenutku fokusirate nešto što dolazi s iskustvom. Barem je u mom slučaju bilo tako. U poslovnom svijetu se često odluke moraju donositi brzo s podatcima koji su Vam dostupni u tom trenutku. Danas je vrlo važno znati razdvojiti činjenicu od uvjerenja, navika i emocija kako bi donijeli pravilnu odluku.

Koja su vaša očekivanja od ovog projekta?

Mislim da ću uvidjeti s čim se današnje mlade žene moraju nositi i kroz tu prizmu i ja puno naučiti što mogu kao lider raditi drugačije. Nadam se da ću kroz program i ja proširiti svoje vidike, ste i nova poznanstva. Ono što ja mogu ponuditi je iskustvo u vođenju projekata, timova i prenijeti dio vještina koje sam stekla tijekom godina. Mogu ponuditi jednu zrelu dozu smirenosti pod pritiskom. Od kandidatkinje očekujem iskrenost, prvenstveno prema sebi, otvorenost za promjene, želju za napredovanjem i predanost ovom programu.

Možete li ponuditi najvažnije savjete mladim ženama koje se žele ostvariti u poslovanju?

U životu i u poslu je nemoguće „odraditi“ sve. Fokusirajte se na ono što radite dobro, na ono sto je najbitnije i donosi najveći povrat. Na taj način možete biti uspješne u karijeri i posvetiti se onom sto vas čini sretnima izvan posla. Na kraju krajeva, nitko od nas nije jedna osoba na poslu, druga osoba doma, treća s prijateljima. Potrebno je uskladiti uloge koje imamo na dnevnoj bazi. Da bi mogli prethodno, morate biti autentični – upoznati i prihvatiti sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Budite odvažne i vrijedne i učite iz svojih pogrešaka.

Nastavite čitati