Hidracija i kreme sa zaštitnim faktorom čuvaju kožu od preranog starenja
Sadržaj portala
Žena lijepog lica s kapuljačom na glavi

Dr. sc. Željana Bolanča: Hidracija i kreme sa zaštitnim faktorom čuvaju kožu od preranog starenja

Nažalost, ne postoji jedna univerzalna krema, ali bi se rutina trebala sastojati od vitamina C, hijalurona i kreme sa zaštitnim faktorom ujutro te retinola (vitamin A) i vitamina E ili ceramida ili hijalurona navečer

Prije ili kasnije, svima nam stigne taj dan kad u ogledalu vidimo prve, male znakove starenja.To mogu biti prve borice oko očiju ili pjege od sunca na vanjskoj strani šaka. Možda odjednom imate više sijedih vlasi nego prije. Svi ovi znakovi polako odaju naše godine.

Koža je stručnjak za obnovu. Stalno proizvodimo nove stanice kože, koje tenu dugotrajno pružaju mladenački gladak, svjež i ujednačen izgled. Ali nakon 25. godine ovaj se proces usporava.

Koža se obnavlja sporije, gubi vlagu, elastičnost i napetost, zbog čega postaje tanja i suša. Nastaju prve bore.

O starenju kože i anti-age njezi razgovarali smo s poznatom dermatologinjom Željanom Bolančom, suvlasnicom Poliklinike Bolanča.

Željana Bolanča

„Postoji nekoliko teorija o starenju kože, a dominira teza da starenje kože ubrzava proces koji se naziva oksidativan stres. Oksidativan stres dovodi do smanjenja sinteze kolegana i elastičnih vlakana i njihove razgradnje, smanjenja količine hijalurona, što sve uzrokuje manju elastičnost kože, pojavu bora, opuštenosti i pojavu hiperpigmentacije – što opisuje nedovoljno zdravu kožu bez sjaja“, objašnjava dr. sc. Željana Bolanča.  

Prevencija starenja kože

„Starenje kože možemo prevenirati sprečavajući oksidativni stres, osnaživanjem kožne barijere te sprečavanjem djelovanja štetnih čimbenika na kožu. Oksidativan stres se pokreće u koži kada štetni čimbenici potaknu stvaranje slobodnih kisikovih radikala. Oni se mogu neutralizirati antioksidansima koje sadrži naša koža, ali ako se slobodni kisikovi radikali prekomjerno stvaraju, moramo im dodati i antioksidanse izvana. Jedan od potentih antioksidansa je vitamin C i zbog toga je velika njegova uloga u sprečavanju starenja. Nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom sprečavamo djelovanje UV zračenja koje je veliki okidač za oksidativan stres. Osim što potiče oksidativan stres, sunce ima i dodatne puteve kojima oštećuje kožu, a koji ne djeluju preko oskidativnog stresa i zato je važno cijele godine nanositi kremu s faktorom, posebice onu koja ne štiti samo od UVB zračenja, već i od UVA zračenja. Osim toga, kožu možemo osnažiti čuvajući kožnu barijeru koja je ne samo mehanička barijera, već i kemijska i imunološka. Prekomjerno korištenje kiselina može dovesti do njezinog oštećenja i tada gubi svoju ulogu“, ističe Željana Bolanča. „Anti-age prevencija počinje nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom. Koliko prekomjerno izlaganje suncu povećeva rizik od razvoja tumora kože, toliko utječe i na starenje kože i pojavu bora. U prvom redu, radi se o izloženosti UVA zračenju, a njemu smo izloženi cijele godine.“ 

Anti-age njega

„Da bismo ublažili znakove vremena, koža bi uvijek trebala biti dovoljno hidrirana. Trebamo što ranije posegnuti za anti-age kremama i anti-age serumom s učinkovitim djelatnim sastojcima. Anti-age njega pretpostavlja usporavanje znakova starenja kože i prevenciju djelovanja štetnih čimbenika koji potiču oksidativan stres koji dovodi do ubrzanog starenja kože. Poznati su unutarnji i vanjski čimbenici koji utječu na starenje. Unutarnji su genetika i hormonalne promjene i na njih ne možemo pretjerano utjecati, ali možemo na vanjske čimbenike, u prvom redu na izloženost UVA i UVB zračenju, dimu cigarete, štetnim čimbenicima iz zraka, te na stil života: neadekvatnu prehranu, smanjenu tjelesnu aktivnost, konzumaciju alkohola, nedovoljan san. Nažalost, ne postoji jedna univerzalna krema, ali bi se rutina trebala sastojati od vitamina C, hijalurona i kreme sa zaštitnim faktorom ujutro te retinola (vitamin A) i vitamina E ili ceramida ili hijalurona navečer. Koža se najviše obnavlja noću i to treba iskoristiti za pojačani poticaj obnove. Pritom je najveći saveznik vitamin A, odnosno retinol. Osim toga, koža noću gubi vlagu, što se može spriječiti nanošenjem ulja preko retinola ili dodavanjem hijalurona koji će na sebe vezati vodu. Serumi su bolji jer sadrže visokopotentni sastojak. Sastojci u obliku seruma najčešće bolje prodiru u kožu nego kreme, osobito vitamin C“, objašnjava dr. sc. Bolanča.

Anti-age kreme, kreme protiv bora i serumi za svaku dob

Eau Thermale Avène nije specijaliziran samo za osjetljivu kožu, već i za osjetljivu kožu u zreloj dobi, a za svaku potrebu kože razvijeni su odgovarajući anti-age proizvodi.

Anti-age njega za prve bore: A-Oxitive linija

A-OXITIVE je provitaminska kronoaktivna anti-age linija koja odgađa prve znakove starenja kože, fine linije i blage bore, te čini kožu blistavom.

Zadovoljit će potrebe svih žena u bilo koje doba dana jer se proizvodi prilagođavaju bioritmu kože te u pravo vrijeme oslobađaju optimalnu količinu djelatnih sastojaka. 

Proizvodi za njegu kože, koji sadrže antioksidanse poput vitamina E, C i A, pokazali su se iznimno uspješni u zaštiti kože od oksidativnog stresa, a upravo time su se vodili naši stručnjaci prilikom razvoja A-OXITIVE ANTI-AGE LINIJE, provitaminske rutine protiv prvih bora, oksidativnog stresa i zagađenja.

Pokazala se kao idealan partner kože tijekom cijelog dana jer štiti, zaglađuje i vraća blistav ten. Umor, vanjsko i stanično zagađenje, psihološki i oksidativni stres više ne mogu naštetiti vašoj koži.

U A-OXITIVE PROIZVODIMA udružena su dva kompleksa u kombinaciji s Avèneovom termalnom izvorskom vodom:

Antioksidativni zaštitni kompleks

Sastoji se od provitamina E (pre-tokoferil) i provitamina C (askorbil glukozid); djeluje tijekom dana i štiti kožu od oksidativnog stresa, odgađa prve znakove starenja i pojačava sjaj kože.

Obnavljajući kompleks

Sastoji od provitamina E (pre-tokoferil) i retinaldehida (pro-vitamin A), djeluje tijekom noći tako što obnavlja kvalitetu kože i odgađa prve znakove starenja.
Jedinstvena formula osnažena je nježnim i umirujućim djelovanjem Avèneove termalne izvorske vode, a namijenjena je svim tipovima kože, čak i najosjetljivijima.

Ujutro nanesite na lice, vrat i dekolte A-Oxitive antioksidativni serum, a nakon što se upije nanesite A-Oxitive dnevnu vodenu kremu za zaglađivanje.

Navečer nanesite A-Oxitive noćnu piling-kremu na lice, vrat i dekolte.

Za najosjetljivije područje oko očiju koristite poseban proizvod, A-Oxitive oči – kremu za zaglađivanje područja oko očiju.

Kao SOS njegu možete jednom do dva puta tjedno nanijeti A-Oxitive masku s efektom „druge kože“, koja se savršeno prilagođava konturama lica te zaglađuje kožu i vraća blistav ten za deset minuta.

Alexandru Zdrobău / Unsplash

Nastavite čitati