Postavljanje poslovnih ciljeva - put do uspjeha - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Ružičasti rokovnik i planer

Postavljanje poslovnih ciljeva – put do uspjeha

Piše: Martina Lovaković

Ako radite u odličnoj tvrtki i zadovoljni ste primanjima, ali konstantno se osjećate kao da vam nešto nedostaje, na pravom ste mjestu. Znate da imate idealnu priliku za napredak jer biste mogli dobiti izdašnu povišicu u skorije vrijeme, ali duboko u sebi znate da se ne vidite u ovom poslu i da je riječ o nečemu što dugoročno nije za vas.

No, kao i svi drugi koji se osjećaju kao da su zaglavili na poslovnom putu, ne znate kako učiniti taj preokret u karijeri. S jedne strane željeli biste što prije postati uspješni, dok s druge strane gotovo da i nemate iskustva u području u kojem se želite baviti. Realni ste i znate da je riječ o velikoj odluci.

Kod promjene u karijeri, bilo da se radi o promjeni posla ili kada se želite baviti nečim sasvim drukčijim, morate za početak jasno definirati ciljeve. Kasnije, kada ćete biti orijentirani na ispunjavanje ciljeva, puno prije ćete stići do željenog uspjeha.

Postavljanje i postizanje ciljeva u karijeri pružaju tri važna aspekta u poslovanju:

  • veće zadovoljstvo poslom
  • veća doza samopouzdanja
  • općenita bolja kvaliteta života

No, glavno pitanje koje se postavlja je kako odrediti ambiciozne ciljeve, a da oni u isto vrijeme nisu prevelik zalogaj. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da shvatite kako zacrtati i postići poslovne ciljeve.

1. Budite jasni

Istraživanja pokazuju da je veća vjerojatnost da ćete uspjeti ako su ciljevi u vašoj karijeri specifični. Započnite s planiranjem i pokušajte stvoriti viziju kakvu karijeru želite. Što biste voljeli raditi u budućnosti i što biste odrađivali s velikom lakoćom? Kako biste željeli da vaš posao izgleda za jednu, tri ili pet godina?

Nakon toga, zapitajte se kakav je sada vaš posao, koje odgovornosti imate i koje vještine posjedujete. Kako ste općenito zadovoljni s poslom kojim se bavite i poslodavcem za kojeg radite? U čemu ste izvrsni i s kakvim timom surađujete?

Kad sve to jasno vizualizirate, počet ćete uviđati mogućnosti koje još možete postići i za koje smatrate da su sada neiskorištene. Tada spomenuto uklopite u korake za izgradnju svog novog poslovnog plana.

Jasno izrazite što želite, kada to želite postići i što vam je bitno na novom radnom mjestu, ali i ono što biste željeli da se razlikuje od posla kojeg ste do sada obavljali.

2. Neka novi posao bude izazov – ali realan!

U poslovanju uvijek nastojte zadržati hladnu glavu. Dobro je slijediti svoje snove, ali također ostati nogama čvrsto na zemlji. Ako ste trenutno tek počeli raditi, primjerice u računovodstvu, a cilj vam je do kraja sljedeće godine postati financijski direktor neke velike tvrtke, zadali ste si preoptimističan i nerealan cilj. Iako vjerojatno znate osnove računovodstva, pred vama je još dugo put prije nego što postanete financijski direktor neke velike tvrtke.

Dobro procijenite svoje znanje i vještine te ako trenutno vaš cilj nije realan, to ne znači da ga ne možete postići. Ali u ne u neko skorije vrijeme. Ne gubite nadu i jasno odredite što biste trebali postići kako bi realizirali cilj. Koje dodatne vještine su vam potrebne i koje znanje biste trebali steći?

Razgovarajte s ljudima na sličnim pozicijama i djelujte prema procjeni. Ako zaključite da bi vam pomoglo volontiranje i nekoliko dodatnih tečajeva kako biste za početak mogli postati financijski direktor male neprofitne organizacije, učinite to. Započnite sa stjecanjem znanja i vještina koje će vas približiti vašem velikom cilju i učinite ga tako realnijim.

3. Budite predani

Od toliko ljudi se dana može čuti kako mrze svoj posao i žele nešto promijeniti. Ali u isto vrijeme, ne poduzimaju ništa da se ta promjena dogodi. Navode stotinu razloga zašto se ne odlučuju na promjenu, ali svi oni se obično mogu svesti na jedan, a to je da nisu dovoljno predani svom cilju.

Stoga, ako vjerujete da je vaš cilj važan i ostvariv, imat ćete puno veće šanse za uspjeh. Ako vidite sebe kako postižete cilj koji ste si zacrtali, novim načinom razmišljanja, učinit ćete velike promjene. Budite jasni u tome što želite i ono što je važno, podijelite svoj cilj s drugima koji smatraju da možete uspjeti. Uvjerenje da je vaš cilj važan i da je dostižan, pola je puta do uspjeha.

4. Obratite pozornost na povratne informacije

Ako možete, uključite u svoj proces i nekoliko mentora s kojima ćete podijeliti svoje ciljeve, koji će vam dati smjernice i ideje i s kojima ćete redovito dijeliti povratne informacije na putu do uspjeha.

Kako biste bili sigurni da mentorima možete pružiti konstantno pružanje važnih povratnih informacija, podijelite svoj veliki cilj u nekoliko manjih koji imaju manji vremenski period.

Primjerice, kao jedan od manjih, ali važnih ciljeva, može biti obavljanje razgovora s nekim tko radi u vašoj željenoj industriji. Pokušajte takve razgovore voditi svaki tjedan, a iz tih informativnih intervjua prepoznajte potencijale koji su vam važni za uspjeh.

Svaki put kada postignete određeni napredak, podijelite ga sa svojim mentorima koji će vam pomoći svojim savjetima da unaprijedite korake na putu do cilja. Dijeljenje povratnih informacija sa svojim mentorima, može vam pomoći da ostanete motivirani, da uvijek budete na pravom putu i da se osjećate zadovoljno tijekom cijelog procesa.

5. Stvorite uvjete za uspjeh

Za uspješno postizanje cilja, potrebna su samo dva uvjeta: vrijeme i praksa. Važno je postaviti realne ciljeve koji se realno mogu izvršiti u datom vremenskom razdoblju. Uzmite u obzir i vaše trenutne poslovne obveze i koliko vremena vam ostaje da se posvetiti promjenama u karijeri. Ako postavite nerealne ciljeve koje ne možete izvršiti, vjerojatno ćete se na pola puta obeshrabriti i odustati.

Da biste izbjegli odustajanje, stvorite ciljeve za koje ćete imati dovoljno vremena i neće utjecati na vaše stvarne obveze.

A nakon toga – vježbajte! Praksa je glavni preduvjet za uspjeh! Primjerice, na ranije spomenutim tjednim sastancima dobit ćete priliku i za umrežavanje i izgradnju odnosa od kojih će vam neki sigurno pomoći u karijeri. Također, uključite se u volonterski rad koji vam može pomoći da stvorite prilike koje inače ne biste mogli dobiti. Tijekom volontiranja možete puno toga naučiti, eksperimentirati i što je najvažnije nećete se bojati neuspjeha jer se nalazite u sigurnom okruženju. Cijelo to vrijeme možete raditi na tome da vašu karijeru pomičite sve više unaprijed, prema zacrtanim ciljevima.

Uvjereni smo da ćete uz ove savjete sigurno postići svoje zacrtane poslovne ciljeve, a kada to učinite bit će to samo vaša velika pobjeda. Ne samo zato što ćete postići željeni ishod, već zato što ćete stvoriti nevjerojatno pobjedničko iskustvo postavljanjem i postizanjem prekretnice u karijeri – korak po korak.

Foto: Hillary Black / Unsplash

Nastavite čitati