Mentorstvo: Osobine dobrog mentora - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Dvije žene na laptopu

Mentorstvo: Osobine dobrog mentora

Vjerojatno ste već i sami čuli iz nekoliko različitih izvora: Svatko bi trebao imati mentora tijekom svoje karijere, i to ne samo jednog, već nekoliko njih. Baš kao što vam je potreban prijatelj u privatnom životu koji će vas savjetovati o nekim osobnim problemima, isto tako biste trebali imati osobe koje vam mogu pružiti podršku na poslovnom planu.

Dobar mentor može biti dragocjen u bilo kojoj fazi vaše karijere. Bez obzira nalazite li se trenutno u procesu traženja novog posla, pokušavate se prilagoditi ili uhodati u novi posao, želite napredovati ili se okušati u nečem sasvim novom, podrška mentora može vam itekako značiti da se lakše nosite s novim izazovima koji su postavljeni pred vas. Uz mentorovu podršku, nikada niste sami, a dobiveni savjet biti upravo ono što vam je nedostajalo.

No, što točno znači mentorstvo i postoji li tajna formula kako pronaći i zadržati savršenog mentora, koji će vam odgovarati i uz kojeg ćete poslovno rasti. U nastavku donosimo što točno osobu čini mentorom.

Tko je mentor?

Mentor je osoba koja drugoj osobi pruža informacije, smjernice, podršku i potrebne alate kako bi ona napredovala u karijeri. Često je to osoba koja je nekoliko godina prije krenula istim putem i sada iz iskustva može dati najbolje savjete kako uspjeti na poslovnom planu.

Gotovo svatko može u nekom trenutku svog života biti mentor. To može biti vaš prijatelj ili prijateljica, prijatelj ili prijateljica vašeg prijatelja, član vaše obitelji, kolega s posla, trenutni ili bivši šef ili netko koga ste upoznali kroz posao. Mentor nikada nije netko kome se divimo izdaleka i s kime nemamo doticaja. On bi u određenom vremenu trebao imati važnu ulogu u životu mentijke.

Prednosti mentora u poslovnoj karijeri

Mentor tijekom poslovne karijere može u prvom redu biti izvor znanja i prilika. Da bi netko imao mentora, ne mora nužno imati iskustvo i tu nije ograničen. Mentor može udijeliti dobre savjete i biti velika podrška na vašem poslovnom putu. Pomoći će vam da se lakše nosite sa situacijama koje su vam teške ili će vas ohrabriti da ustrajete i borite se za rješavanje problema i donošenje pravilne odluke.

Također, imati mentora znači da možete vrlo lako izgraditi svoju profesionalnu mrežu kontakata i biti povezani s onima koji vam mogu pomoći u napredovanju. Mentor često zna osobe čija poznanstva vam uvelike mogu pomoći u poslovanju. Riječ je dvosmjernoj vezi, a zadovoljstvo mentora još je veće kada zna da je vaš uspjeh proizašao iz njegove podrške i smjernica.

Koje su osobine dobrog mentora

Nisu svi mentori jednaki i prikladni za mentoriranje iste osobe. No, najbolji mentori dijele neke važne osobine. Ako i sami želite biti mentor, ovo su osobine kojima se može pohvaliti onaj najbolji.

1. Relevantna stručnost ili znanje

Možda vam se čini očitim, ali dobar mentor trebao bi imati dobru poslovnu pozadinu koja uključuje znanje i iskustvo. Možda je to osoba koja se u karijeri nalazi samo jednu ili nekoliko stepenica ispred svoje mentijke ili je radila u području koje je njoj sada zanimljivo. No, bez obzira na sve, dobar mentor bi svojoj mentijki trebao pomoći da krene prema naprijed jer za to ima i iskustvo.

Bilo bi dobro da se mentorica i mentijka povežu na svim razinama, i poslovno i privatno jer to može biti korisno za odnos.

Također, kada birate mentijke pazite da one ne budu puno iza položaja kojem težite. Ako netko treba pomoć u području na kojem ste se našli 20 ili 30 godina ranije, vjerojatno nećete moći dati relevantne savjete jer se tržište rada mijenja i posao se sada možda obavlja na drukčiji način.

2. Entuzijazam za dijeljenje svoje stručnosti

Za mentora je jednako važno da bude stručan, ali i da je u isto vrijeme spreman podijeliti tu stručnost s mentijkom. Mentorica bi sa zadovoljstvom trebala dijeliti svoje znanje, davati savjete i s nestrpljenjem očekivati dobre rezultate od svoje mentijke. Dobra mentorica iskreno želi da drugi imaju koristi od njezinih savjeta i iskustva koje je dobila tijekom svoje karijere.

3. Odnosi se prema mentijki s poštovanjem

Mentorica ne bi trebala kritizirati mentijku i prema njoj nastupati oštro i nekonstruktivno. Iz takvog odnosa ne može proizaći ništa dobro, a koristi od njega nemaju niti mentorica niti mentijka. Srećom, ovo se događa jako rijetko i ako mentorica i pogriješi, na kraju sve završi isprikom.

4. Želja za ulaganjem u druge

Budući da niti jedan mentor nije plaćen da uz svoj svakodnevni posao još gradi odnos s mentijkom dajući joj savjete i motivaciju, mentor bi svakako trebala biti osoba kojoj ne treba direktan poticaj kako bi pomogla drugima. Takav mentor vidi istinsku radost u pomaganju drugima. Također, dobar mentor zna da uspjeh mentijke ne može doći preko noći. Ne očekuje instante rezultate već dugoročni rad koji vodi do dobrih rezultata.

5. Sposobnost za davanjem iskrenih i izravnih povratnih informacija

Dobra mentorica mora poštivati svoju mentijku, ali u isto vrijeme mora znati dati joj konkretne povratne informacije na konstruktivan, ljubazan i izravan način te bez imalo izvrtanja istine. Ona se ne smije bojati da će povrijediti vaše osjećaje. Takav odnos gotovo je nemoguće ostvariti u svakodnevnom poslovnom svijetu, odnosno na radnom mjestu. Uz savjete mentorice mentijka bi u konačnici trebala donositi bolje odluke i izaći iz tog iskustva jača i hrabrija u profesionalnom smislu.

6. Sposobnost slušanja i razvijena empatija

Osobine mentora koji zna dobro slušati i ima razvijenu empatiju, ponekad su daleko važnije i od samog iskustva koje posjeduje. Ako mentorica ne zna dobro slušati, neće moći usmjeriti mentijku tamo gdje ona želi ići. Dobra mentorica trebala bi redovito postavljati pitanja mentijki, a što manje joj govoriti što bi trebala učiniti i nametati svoja uvjerenja. Mentijka bi s druge strane trebala pokazati zanimanje za ono što radi i na čemu bi željela raditi.

Kako znati da posjedujete osobine dobrog mentora

Postavite si ova pitanja koja će otkriti možete li biti dobar i kvalitetan mentor. Ako je odgovor na većinu pitanja potvrdan, velika je vjerojatnost da se možete upustiti u mentoriranje drugih.

  • Imate iskustvo u području koje zanima vašu mentijku?
  • Želite uložiti vrijeme i znanje u drugu osobu i biti dijelom njezina uspjeha?
  • Dobri ste u davanju i primanju povratnih informacija?
  • Iskreni ste i poštujete mentijku?
  • Ulažete u svoj rast i razvoj?
  • Smatrate pozitivnim ulaganje u rast i razvoj općenito?
  • Jeste li i sami imali ili još uvijek imate mentoricu? (znači da razumijete vrijednost i utjecaj mentorstva na profesionalnu karijeru)

I u konačnici dobra mentorica ne teži tome da njezina mentijka bude što sličnija njoj i da sve poslovne pothvate odradi na identičan način. Vi biste trebali prenijeti svoja znanja i iskustvo, a mentijka bi uz vaše savjete trebala izgraditi svoju karijeru, koja može biti potpuno drukčija od vaše. Stoga, važno je da se osloni na vaše smjernice, ideje i ohrabrenja, ali da na kraju ipak učini ono što njoj odgovora i što misli da je za njezino poslovanje najbolje.

Foto: CoWomen / Unsplash

Nastavite čitati