Kako napraviti financijski plan - 16 savjeta kako uvijek biti u plusu
Sadržaj portala
financijski-plan-zena-radi-na-laptopu

Kako napraviti financijski plan – 16 savjeta kako uvijek biti u plusu

Financijski plan jedan je od ključnih stavki kako uspješno voditi financije. Financijsko planiranje korisno je kako biste si financijski osigurali i olakšali budućnost, ali i kako biste izbjegli krize uslijed neočekivanih troškova.

Precizno financijsko planiranje važno je, kako za tvrtke, tako i za pojedince i ono ne uključuje isključivo štednju za mirovinu.

Dobro razrađen financijski plan omogućuje vam da točno odredite kamo vaš novac odlazi, jer možda trošite više nego što biste trebali ili si možete priuštiti. Nakon toga moći ćete donijeti mudre odluke i ostvariti povoljne financijske planove.

Financijski plan korak po korak

Ako ste tek započeli razmišljati o tome kako napraviti financijski plan, početak može biti najteži. No, uz naših 16 savjeta vrlo brzo biste mogli postati stručnjak koji će znati kako napraviti financijski plan u svim životnim uvjetima.

Osvijestite trenutne troškove povezane s vašim životnim stilom

Prije nego što možete naučiti kako napraviti financijski plan, ključno je razumjeti svoje trenutne živote troškove na temelju vašeg trenutnog načina života. Teško je raditi na nečem novom ili unositi promjene u život ako niste osvijestili gdje se trenutno nalazite.

Bilježite svoje mjesečne troškove

Započnite financijski plan tako što ćete redovito bilježiti svoje mjesečne troškove. Možda se na prvi pogled čini jednostavno, no u trenutku kada imate sve troškove na isto mjestu, moći ćete točno znati na što trošite novac i u kojim područjima možete uštedjeti.

Izradite proračunsku tablicu u Excelu za svaki mjesec te u nju uvrstite troškove poput režija, troškova za namirnice, gorivo, kredite te bilo koje druge troškove koje imate. Izvanredne troškove zabilježite crvenom bojom kako biste znali da je riječ o trošku koji se inače ne nalazi na mjesečnoj bazi.

U konačnici zbrojite sve troškove i usporedite ih s prihodima. Naravno, ako su oni veći od prihoda, to nije dobro. A želite li uštedjeti, vrijeme je da proučite svoju tablicu i dođete do zaključka koje troškove možete srezati.

Skupite financijske podatke unazad od nekoliko mjeseci

Budite sigurni da posjedujete dobre podatke. Prije nego što krenete dalje planirati, budite sigurni da su vam na raspolaganju svi troškovi, odnosno da imate uvid u podatke s koliko gotovine raspolažete, koliko troškova imate na kreditnim karticama te popišite sve bankovne transakcije. I to sve za nekoliko mjeseci unazad.

Tako ćete dobiti u uvid u svoju stvarnu potrošnju. Na što točno trošite novac? Budite oprezni s novcem i u svoj financijski plan uvijek uvrstite nepredviđene troškove koji će se kad tad dogoditi, odnosno neizbježni su u životima.

Skupite sve na jedno mjesto

Prikupite izvode svih svojih bankovnih računa te troškova po računima i stavite ih na jedno mjesto. Tako ćete si moći predočiti cijelu svoju financijsku sliku.

Prateći potrošnju, dugove i prihode na jednom mjestu, možete donositi bolje odluke o kratkoročnoj potrošnji i dugoročnim ciljevima, a kako se stvari razvijaju lako ćete se prilagođavati novim situacijama.

Uključite i dugove i sve izvore prihoda

Neka vas izrada financijskog plana ne plaši. Uvijek imajte na umu da biste došli do cilja, morate znati gdje se trenutno nalazite te što želite postići. Povremeno pogledajte vaš financijski plan i navedite nove informacije – dugove, izvore prihoda kao i cilj kojeg želite postići u određenom vremenu.

Preporučuje se da ga pogledate minimalno jednom mjesečno i prilagodite u skladu s onim što saznali.

Popišite prihode na kraju imovine

Da biste bili sigurni da je vaša imovina svake godine veća nego prethodne, stavite sve na papir i napravite godišnji financijski plan. Imajte na umu da ćete u njega staviti sve što ste do sada uštedjeli svaki mjesec.

Ako ulažete na burzi i vaši prihodi su na kraju godine manji, nemojte se obeshrabriti. Držite se svog plana jer statistički gledano 100% padova na burzi pokazalo se privremenim.

Pratite izdatke po tekućem računu i predvidite troškove

Ne možete očekivati da ćete predvidjeti svaku prepreku u svojoj financijskoj budućnosti, stoga pokušajte osigurati dodatan novac na tekućem računu ili na nekim drugim mjestima.

Pokušajte novčana sredstva raspodijeliti na ostale izvore kako biste uvijek imali sredstva za nepredviđene izdatke. Uvijek pratite svoj tekući račun jer ćete tako biti u tijeku s pozitivnim i negativnim fluktuacijama koje će se sigurno ponekad dogoditi.

Uravnotežite kratkoročne i dugoročne ciljeve

Ako prvi put razvijate financijski plan ili planirate budžet za svoju tvrtku ili za sebe, pobrinite se da uravnotežite kratkoročne i dugoročne ciljeve. Iako je primamljivo fiksirati se na nadolazeću fiskalnu godinu.

Ključno je razumjeti svoje dugoročne ciljeve tako da, dok planirate za danas, također malim koracima gledajte i prema svojoj daljnjoj budućnosti.

Slijedite pravilo 50/20/30

Uvijek preporučujemo, i osobno se pridržavamo, pravila 50/20/30. To znači da ćete potrošiti 50% svoje plaće za sve tekuće troškove i ono što vam je potrebno. Preostalih 20% potrošite na ono što želite, a zatim preostalih 30% dodajte štednji, uložite u nove investicije ili otplatite dugove.

Otvorite više zasebnih bankovnih računa za različite svrhe

Jedan račun biste trebali koristiti za normalne mjesečne troškove. Na njega bi trebao odlaziti i najveći dio vaših prihoda, a po mogućnosti će se s njega naplaćivati i računi po zadanom trajnom nalogu.

Na drugom računu trebao bi se nalaziti dodatni novac za crne dane ili za velike izdatke. Treći račun može biti onaj s kojeg podižete gotovinu na tjednoj bazi. Dodajte novac na svaki od računa s obzirom na vlastite potrebe.

Prvo uplatite novac za štednju

Kada novac sjedne na vaš glavni račun, prvo ga usmjerite dalje na štednju. Obvezno dodajte novac na mirovinski račun i pokušajte što više smanjiti potrošnju. U isto vrijeme, pokušajte pronaći načine kojima biste mogli povećati svoj prihod.

U današnje nestabilno vrijeme dobro je imati dodatan izvor zarade, a spomenuti novac usmjeriti na štednju. Također, nije loše dva puta godišnje uložiti dio novca u nove vještine.

Iskoristite aplikacije za planiranje financija

Postavite proračun i striktno ga se pridržavajte. Ipak, budite sigurni da ste postavili ostvarive i realne ciljeve. Naime, ako postavite neostvarive ciljeve ili, još gore, one neodređene, bit će vam teško zadržati se na tom putu.

Da biste si olakšali praćenje financija, preporučujemo korištenje aplikacija koje su kreirane u tu svrhu, a to su: Digit, Spendee, Spending Tracker i druge koje će vam pomoći pratiti svoj budžet i dnevne navike potrošnje.

Ne brinite ako ne uspijete dostići svoje ciljeve. Već to što ste poduzeli korake kada su u pitanju vaše financije, pola je uspjeha.

Obvezno imajte spremna sredstva za hitne slučajeve

Uvijek imajte rezervni fond za hitne slučajeve i štedite onoliko koliko razumno možete. Postoji toliko mnogo nevjerojatnih i inovativnih načina za uštedu i ulaganje koje vas mogu motivirati da štedite, postavljate ciljeve i ulažete. Dajte prioritet štednim računima za hitne slučajeve i ciljeve – što god vas motivira.

Odlučite se za fiksni iznos štednje svaki mjesec

Svi financijski planovi počinju s istom stvari: novcem. Određivanje budžeta i planiranje koliki dio od prihoda ćete uštedjeti, ključni je temelj svakog financijskog plana. Jednostavan način za početak je da isplanirate štednju postotka od prihoda ili fiksnog iznosa svaki mjesec.

I ne zaboravite, kako vam se prihodi povećavaju, s vremenom povećajte iznose štednje. Time ćete spriječiti da ostanete bez novca u budućnosti.

Ne pokušavajte financijski plan učiniti savršenim

Ne dopustite da vas vaše savršenstvo koči na putu do uspjeha. Gotovo u svim situacijama je loše težiti perfekcionizmu, jer, budimo realni – vaš financijski plan i planiranje budžeta nikad neće biti savršen.

Život nas često zna odvesti u pogrešnom smjeru, a od onoga što bismo trebali učiniti koči nas upravo previše razmišljanja. Nemojte dopustiti da vas savršenstvo spriječi da započnete.

Jednostavan način za početak financijskog planiranja jest da uzmete svoj neto prihod i oduzmete sve redovite ušteđevine. Ono što ostane možemo pretpostaviti da je vaša potrošnja, koju s vremenom možete poboljšati.

Pronađite financijskog savjetnika specijaliziranog za planiranje temeljeno na ciljevima

Najprije definirajte svoje ciljeve i odredite njihove prioritete. To će vam pomoći postaviti financijske odluke u prvi plan. Ako možete angažirajte savjetnika specijaliziranog za financijsko planiranje temeljeno na ciljevima.

Uz odgovarajuće alate za izračun troškova i planiranje budžeta bit će vam lakše predvidjeti sve moguće scenarije.

Foto: Paige Cody

Nastavite čitati