Kako odgovoriti na pitanje "Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena se priprema za razgovor za posao

Kako odgovoriti na pitanje “Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?”

Piše: Martina Lovaković

Na razgovoru za posao nećete proći u sljedeći krug ako dobro ne odgovorite na pitanje “Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?”, odnosno zašto biste željeli raditi baš taj posao. Poslodavci postavljaju ovakvu vrstu pitanja kako bi procijenili vašu sposobnost da iskreno i brzo odgovorite, kako se snalazite u stresnim situacijama i kakva je vaša komunikacija.

Odgovor na pitanje “Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju” poslodavcu će dati mogućnost da utvrdi vaše uzbuđenje zbog pozicije na koju se prijavljujete i motivacije koja će vam biti potrebna kako biste kvalitetno obavljali posao.

Da biste kvalitetno odgovoriti na spomenuto pitanje usredotočite se na samu poziciju na koju se prijavljujete. Cilj neka vam bude razgovor o mogućnostima koje vama donosi novi posao, a ne zabrinutost zbog trenutne pozicije ili tvrtke u kojoj radite. Važno je da svojim odgovorom prenesete profesionalnost i da osoba s druge strane stekne povjerenje u vas.

Pitanje “Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju” može se postaviti i na druge načine, a neki od njih su:

 • Zašto ste zainteresiranu za ovo radno mjesto?
 • Što vas je zainteresiralo da se prijavite na ovu poziciju?
 • Opišite zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?

Sva spomenuta pitanja zahtijevaju sličan odgovor. U nastavku donosimo pravila, smjernice i pitanje kako ponuditi najbolji odgovor!

Postavljanjem ovog pitanja poslodavci ustvari žele dobiti odgovore na četiri ključna pitanja:

 • Razumijete li koje poslove uključuje pozicija za koju se prijavljujete?
 • Jeste li oduševljeni tim položajem?
 • Jesu li vaši ciljevi i iskustvo usklađeni s ulogom koju biste trebali obavljati u tvrtki?
 • Hoćete li pozitivno doprinijeti tvrtki?

Mnogi kada imaju na umu odgovor u njega uključe prva tri pitanja, no lako je isključiti ili zaboraviti odgovoriti na četvrto – Što ćete konkretno vi donijeti tvrtki? Imajte na umu da poslodavci cijene kandidate koji imaju namjeru značajno doprinijeti ciljevima tvrtke, a u isto vrijeme kroz te iste ciljeve i unaprijediti svoju karijeru.

Najbolji odgovor na pitanje: “Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?”

Iako biste odgovor trebali uskladiti s vašim jedinstvenim vještinama i kvalitetama u odnosu na poziciju, postoji nekoliko općih smjernica kojima se možete voditi dok pripremate odgovor na ovo pitanje prije razgovora za posao.

1. Istražite položaj na koji se prijavljujete

Ako dovoljno dobro razmislite o odgovoru na ovo pitanje prije samog intervjua, moći ćete dati brz odgovor potencijalnom poslodavcu i time pokazati profesionalnost i spremnost. No, da biste ponudili kvalitetan odgovor, prvo morate razumjeti odgovornosti koje se od vas traže.

Temeljito proučite opis posla prije razgovora. Hoćete li morati komunicirati s kupcima ili klijentima ili ćete biti odgovorni za, primjerice, računovodstvene poslove? Ovo je jako bitno kako biste znali pravilno iznijeti motive za obavljanje posla, ali i svoje najrelevantnijem kvalifikacije koje će pomoći rastu i razvoju tvrtke.

Primjerice, ako se prijavljujete za mjesto računovođe, vaše odgovornosti mogu uključivati sljedeće:

 • Izrada bilance
 • Praćenje troškova
 • Usklađivanje računa
 • Naručivanje potrošnog materijala
 • Komunikacija s dobavljačima

Sve spomenute informacije govore vam koje biste profesionalne vještine trebali istaknuti u odgovoru. Imajući ih na umu mogli biste odgovoriti otprilike ovako:

“Želim ovaj posao jer tražim priliku koja mi omogućuje da steknem još više iskustva u radu s brojkama i unaprijedim svoje oko detalje. Imam dobar osjećaj i smatram da bi mi ovaj položaj omogućio nastavak uspješne karijere. Sigurna sam da će mi moje interpersonalne vještine pomoći da uspostavim dobre odnosne s dobavljačima, a moje iskustvo s računovodstvenim softverom omogućuje mi odlično upravljanje računima i ostalim potrebnim podacima.”.

Važno je odgovor strukturirati tako da upotrijebite ključne riječi iz opisa posla i prenesete ga u odgovor u smislu vaše motivacije i kvalifikacije i iskustva za određeni posao.

2. Istražite tvrtku

Osim što je važno dobro proučiti opis posla, svakako je jednako važno saznati informacije o tvrtki za koju se prijavljujete. Ako pokažete poslodavcu da ste istražili tvrtki i njezin poslovni model, pokazujete značajan interes da karijeru nastavite upravo tamo.

Evo dobrih primjera za početak:

Internetska stranica tvrtke

Započnite s pretragom internetske stranice tako da pročitate kategoriju “O nama”. Nakon toga pretražite postoje li priopćenja za medije, blog postovi i profili na društvenim mrežama. Sve navedeno približit će vam tvrtku, dati vam uvid o to čime se ona bavi te nakon toga stvorit ćete jednu vrstu mišljenja o tvrtki, odnosno želite li tamo nastaviti karijeru ili ne.

Mediji

Proučite različite medije u kojima ćete možda naći informacije i najnovije vijesti o tvrtki. Možda postoje priopćenja za medije vezana za samu organizaciju.

Osobne veze

Razmislite o tome da se obratite ljudima iz svoje okoline, primjerice prijateljima, rodbini ili poznanicima koji bi mogli imati doticaj s tvrtkom, o njezinoj kulturi i radu. 

3. Strukturirajte odgovor unaprijed

Nakon što ste istražili tvrtku i opis posla koji ste stavili u poveznicu s vašim iskustvom, sve dobro sažmite i pokušajte što bolje strukturirati svoj odgovor. Iako nije naodmet zapisati odgovor za vježbu, na kraju biste trebali biti spremni odgovoriti bez informacija koje se nalaze ispred vas. Nemojte se truditi zapamtiti ga od riječi do riječi, fokusirajte se na nekoliko ključnih točaka!

U fazi pripreme odgovora, razmislite o sljedeće točke smjernice:

 • Kako će vam ova pozicija pomoći da napredujete u karijeri?
 • Kako ovaj položaj možete uskladiti s vašim budućim ciljevima?
 • Što je jedinstveno u ovom poslu?
 • Što vas čini posebno prikladnim za ovu tvrtku ili ulogu?

Vaš odgovor trebao bi pokazati da ste odvojili vrijeme i temeljito pročitali opis posla, razmislili o tome odgovara li vam pozicija dobro sada i u budućnosti te konačno smatrate li da se upravo rad na ovoj poziciji i u ovoj tvrtki ističe od ostalih sličnih pozicija.

4. Završite odgovor pitanjem

Sjajan način da se istaknete od drugih kandidata za posao je da svoj odgovor završite s povezanim pitanjem za potencijalnog poslodavca. Završetak vašeg odgovora pitanjem stvara dvosmjerni dijalog, čineći razgovor razgovornijim. Osim toga, pokazuje da ste spremni postavljati pitanja kada vam je potrebno više informacija.

“Zašto ste zainteresirani za ovu poziciju?” primjeri odgovora

Za nadahnuće pri izradi vlastitog odgovora, u nastavku donosimo nekoliko primjera odgovora koji slijede gore navedene korake!

Primjer 1: Voditelj marketinga

“Posljednjih 15 godina s užitkom sam radila u tvrtki (ime) i bila sam zadovoljna s njezinom politikom poslovanja. Dobro se slažem sa svojim sadašnjim poslodavcem, ali smatram da sam spremna preuzeti ulogu koja zahtijeva više vodstva. Dok trenutno upravljam s pet timova od kojih svaki ima po 10 zaposlenika, primijetila sam da bi ovaj posao zahtijevao od mene da vodim pet timova od kojih svaki ima 20 zaposlenika, a to bi za mene bio izazov kojem bi se veselila. Voljela bih da mi kažete nešto više o vrstama timova koje bi trebalo sastaviti i voditi.”

Primjer 2: Poslovni analitičar

“Iako cijenim svoje vrijeme provedeno u prethodnoj tvrtki, više nemam mogućnosti za rast koji bi bio u skladu s mojim ciljevima u karijeri. Ova pozicija savršeno se nadovezuje na moje vještine i na smjer u kojem želim nastaviti svoju karijeru. Također tražim poziciju u tvrtki poput vaše koja podržava (navesti), a što je moja osobna strast. Možete li mi reći nešto više o tome kako tvrtka omogućuje rast onima koji ovdje rade?”

Primjer 3: Arhitekt

“Iako uživam radeći na malim stambenim projektima na svom trenutnom radnom mjestu, ova mi pozicija omogućuje da svoju tehničku stručnost iskoristim za veće projekte s većim utjecajem. Željna sam spojiti svoje umjetničke talente sa svojim tehničkim vještinama kako bih stvorila kvalitetan dizajn za one i najistančanijeg ukusa. Možete li mi reći nešto više o tome što tražite od idealnog kandidata za ovu poziciju?”

Pripremiti unaprijed odgovor na pitanje “Zašto želite raditi na ovoj poziciji?” omogućuje vam da mirno i spremno započnete razgovor za posao. Ako ste se dobro pripremili, osjećat ćete se spremno i samopouzdano odgovoriti i na ostala moguća pitanja, poput: “Što znate o ovoj poziciji?” i “Što očekujete da ćete dobiti zaposlenjem u ovoj tvrtki?”.

Foto: Brooke Cagle / Unsplash

Nastavite čitati