Karakteristike mentalno jakih žena - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Dvije žene na autu

Karakteristike mentalno jakih žena

Piše: Martina Lovaković

Što je potrebno da bi žena bila snažna? Pripadamo kulturi i društvu u kojima žene i dalje nisu ravnopravne s muškarcima, a često su i odgojene u okruženju koje smatra da bi to tako trebalo i biti. Mnoge žene i dalje smatraju da moraju slušati muškarce i o njima ovisiti te donositi odluke temeljene na njihovom mišljenju.

Upravo sve navedeno dovodi do toga da žene kasnije u životu teže postižu neovisnost i rjeđe izražavaju svoje mišljenje. Češće se uspoređuju s drugim ljudima, umanjuju svoj uspjeh i teže tome da postanu savršene i nikada zadovoljne same sa sobom. Nedostatak samopouzdanja samo je jedan od čimbenika koji ih koči na putu da do uspjeha i ostvarenja svojih snova. A sve navedeno dolazi iz njihovih temeljnih uvjerenja.

Ipak, radom na sebi, možemo prevladati ono što smo učili i kako smo odgajani te na kraju postati mentalno jače, samouvjerene i uspješne. Mentalno jake žene rade stvari drukčije jer žive prema svojim uvjerenjima koja se temelje prema njihovim odlukama i navikama.

U nastavku donosimo nekoliko karakteristika mentalno jakih žena koje možete steći i vi. Mentalno jake žene predodređene su za uspjeh i ističu se među ostalim ženama. One su te koje se mogu vidjeti na čelu uspješnih tvrtki, a često su među najboljim lidericama koje uspješno vode svoje poslovne timove.

1. Vlastito mišljenje nikada ne bi smjelo biti određeno tuđim mišljenjem

Lako je dopustiti da vas tuđe kritike i odbijenice duboko dirnu i razviju u vama osjećaj manjka samopouzdanja. Postoji mogućnost da čak i ako je prošlo više desetljeća otkako je netko rekao “Niste dovoljno dobri za ovaj posao”, vama i dalje spomenute riječi odjekuju u glavi i ne dopuštaju vam daljnji napredak.

Mentalno jake žene ne dopuštaju da tuđe mišljenje utječe na njihovo samopouzdanje. One same određuju kako će se osjećati u određenim trenucima i koliko će im neke situacije pomoći da u budućnosti razviju nove vještine i napreduju.

Strah od neuspjeha nikada nije bio razlog da ne pokušaju i ne napreduju, a i ako padnu ili skrenu s puta, uvijek se vraćaju uzdignute glave i još jače nego prije.

2. Vaša snaga ponekad će biti protumačena kao slabost

Mnogi vjeruju da pokazivanje osjećaja, ranjivost i dobrota prema nekome nisu primjereni u poslovnom svijetu. Neki čak na te osobine gledaju kao na znakove slabosti nečijeg karaktera.

No, mentalno jake žene znaju i razumiju da upravo takve osobine mogu značiti da su mentalno jače od većine.

One rade na sebi i usredotočene su na to da s vremenom sve više razumiju sebe i ostale. To ih dovodi do toga da postaju bolje bez obzira na to što njihovi kritičari rekli o njima.

Smatraju da nema potrebe svoju unutarnju snagu pokazati bilo kome, samo kako bi pridobile nečiju pažnju. Jasno im je da će njihova snaga kod drugih vjerojatno biti shvaćena kao vlastita slabost, ali ne obaziru se na to i nastavljaju dalje po svom.

3. Nema potrebe da se ustručavate kako bi se netko drugi osjećao bolje

Mnoge se žene brinu da bi njihove ambicije mogle ugroziti druge i njihov napredak te se zbog toga ne osjećaju dobro. Stoga, umanjuju svoje uspjehe i postignuća kako bi se na neki način uklopile.

A kad dobiju kompliment zbog nečeg što su zaslužile umanjuju zasluge: “Ma nije to ništa, nisam baš toliko dobra”.

Ali ne morate umanjivati svoj uspjeh i svoje vrijednosti da bi se drugi osjećali bolje.

Mentalno jake žene znaju da mogu biti uspješne, a da ne budu shvaćene arogantno. Ponosne su na napor koji ulažu kako bi uspjele te se ne ustručavaju pričati o svojim postignućima.

Udobno im je u svojoj koži i znaju da ne ovisi o njima kako će se netko drugi osjećati i hoće li ta osoba razviti zdrav odnos sama sa sobom kao i one.

4. Društvo potiče žene da se uklope u ustaljene stereotipe

Žene se konstantno suočavaju s pritiskom da budu onakve kakav svijet želi da budu. Od davnina ženama se govorilo da budu pristojne, tihe i lijepe, a i danas nije neobično vidjeti da se s djevojčicama postupa drukčije (pa premda i suptilno) nego s dječacima.

Upravo takav odgoj od malena može jednoga dana utjecati na njihovo samopouzdanje. Određene rodne norme i pravila ponašanja koje je naša kultura razvila, mogu kasnije utjecati na to hoće li one izrasti u snažnu i samopouzdanu ženu.

Mentalno jake žene mogu prepoznati kako upravo ti pritisci mogu dovesti do razvijanja pogrešnog mišljenja o sebi. Spomenuti pritisci mogu dovesti do toga da žene teže savršenstvu koje u realnom svijetu ne postoji, da šute kada ne bi trebale šutjeti i da optužuju sebe za neuspjehe.

Sve navedeno dovodi do začaranog kruga i toksičnog samooptuživanja. U tim trenucima često smatraju kako je lakše ići protiv sebe i činiti ono što bi drugi željeli da čine.

Mentalno jake žene rade upravo suprotno. One rade na izgradnji svoje snage, razmišljaju što bi za njih bilo najbolje i kako to najlakše postići. Bez obzira na to uklapaju li se u očekivanja drugih i stereotipne rodne uloge.

5. Mentalna snaga može biti zarazna

Mentalna snaga nije nešto što možete nametnuti drugima kada to poželite. Ali vaša želja da ojačate i postanete bolji može nadahnuti druge.

Mentalno snažne žene znaju da je mentalna snaga u mnogim situacijama ključna, ali ipak ne drže drugima predavanja, ne nagovaraju ih da čine ono što ne žele i ne mole ih da se promijene.

Umjesto toga, one pokazuju svojim primjerom. A njihova energija u tome da postanu najjača verzija sebe često nadahnjuje druge da slijede njihov primjer.

6. Stalno rade na postizanju mentalne snage

Možda mislite kako ste do sada već razvili svoju mentalnu snagu, kako spadate u kategoriju mentalno jakih žena i kako više na tome ne trebate raditi. No, istina je ustvari drukčija. Da biste bili mentalno snažni, na tome morate raditi stalno, svakoga dana.

Mentalno jake žene razumiju da je rad na “mentalnim mišićima” identičan radu na fizičkim mišićima. Da bi ostali jaki, potrebna im je redovita vježba. Stoga neprestano rade na tome da se odreknu loših navika koje prijete njihovoj mentalnoj snazi. Razvijaju zdrave navike koje im pomažu da postanu jače i nastoje postići svoj puni potencijal.

7. Mentalna snaga nije uvijek izražena i vidljiva

Možda biste mogli pomisliti da žena koja marljivo vježba i redovito odlazi u teretanu posjeduje ogromnu količinu mentalne snage. No, stvarnost bi mogla biti potpuno drukčija. Možda u stvarnosti ima ozbiljnih problema s viđenjem svojeg tijela. Ili zbog svoje nesigurnosti pokušava dokazati sebi (i drugima) da je dovoljno dobra i važna.

S druge strane, postoji žena koja svakoga dana ustaje iz kreveta s nevjerojatnom dozom energije i samopouzdanja. Nju ne brinu sitni nedostaci ili kako će biti prihvaćena od drugih. Ona je samopouzdana i vjeruje u svoje vrijednosti, ali to često radi u tišini.

Mentalno jaka žena zna da nečiju mentalnu snage ne možete suditi po postupcima koje vidite. Često je mentalna snaga u nama, ali ona je skrivena jer je obično orijentirana na naše osjećaje i na ono kako se mi osjećamo u svom tijelu. Stoga, mentalno jake žene znaju da ne trebaju svaki dan pokazivati drugima koliku mentalnu snagu posjeduju. Umjesto toga, u tišini rade na sebi i na svom rastu i ne brine ih hoće li drugi prepoznati taj rast. Pozdraviti ga i prihvatiti. Važno je ono što one misle i što žele postići.

Foto: Greg Raines / Unsplash

Nastavite čitati