Katherine Hamnett: prva aktivistica u svijetu mode - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Katherine Hamnett: prva aktivistica u svijetu mode

Piše: Antonia Kulić

Jedna od pionirki britanske mode i prva britanka koja se našla na naslovnicama diljem svijeta jest danas sedamdesetjednogodišnja Katherine Hamnett. Ova snažna žena u svijetu mode istaknula se po tome što je među prvima počela dizajnirati tiskane natpise na bijelim majicama. Iskoristivši jednostavnost takvih majica, Hamnett je slavu stekla zbog aktivizma kojeg je provodila putem natpisa. Došavši u modni svijet, Katherine je osvjestila brojne dizajnere da moda itekako utječe na svijet i društvo. Među prvima je počela koristiti organski pamuk u proizvodnji svjesna štete koju kovencionalna proizvodnja uzrokuje okolišu. Osim borbe za očuvanje okoliša, Hamnett je svojim dizajnom pogotovo u osamdesetima utjecala na britansku popularnu kulturu kao i politiku. Ovo je prva dizajnerica koja je osvojila nagradu „ Dizajner godine“ od strane Britanskog vijeća mode.

Da se Hamnett oduvijek htjela baviti modom, svjedoči njezina diploma iz područja dizajna u  Školi umjetnosti Sv. Martina. Samostalnim radom u brojnim svjetskim metropolama poput Londona, Rima, Hong Konga, New Yorka, Pariza i Rima, Katherin je stekla određeno iskustvo u modnoj industriji i 1979. lansirala vlastiti brend Katharine Hamnett London. Kreiranjem jednostavnih majica s tiskanim političkim porukama, Hamnett je osamdestih stvorila pravu senzaciju. Dizajnerica je jednostavnošću i jakom porukom htjela da se majice što više kopiraju kako bi osvjestila javnost o političkom stanju u državi, u čemu je i uspjela. 1984. godine kada je došla u posjet britanskoj premijerki, Margaret Thatcher, odjevena u majicu s natpisom “58%  ne želi Pershing”, Katherine je dospjela na sve važne svjetske naslovnice. Tom majicom je aludirala na odluku premijerke da dopusti SAD-u da u Velikoj Britaniji postavi svoje Pershing rakete, unatoč protivljenju građana.

Najpoznatija majica ove dizajnerice bila je „Izaberi život“ koju su nosili brojni poznati, a proslavili su je George Michael i Andrew Ridgele iz benda Wham.

Stanje u Africi jedan je od svjetskih problema koji je uvelike okupirao Hamnett. Stoga je organizirala Fashion Aid, događaj koji je uključivao neke od najpoznatijih svjetskih dizajnera poput Armanija i Yves Saint Laurenta. Događaju su prisustvovale i brojne zvijezde s ciljem prikupljanja novca za žrtve gladi u Africi. Katherine se ponovno istaknula jednostavnim print majicama s natpisima „Protest i preživljavanje“ i „Spasite svijet“.

Posjetom u Mali u zapadnoj Africi 2003. godine, Hamnett biva potaknuta za daljnje aktivističko djelovanje putem dizajniranja majica i kreiranje odjeće isključivo na ekološki prihvatljiv način. Sukladno tomu nastaje majica „Koristi kondom“ koju je odjenula i Naomi Cambell na reviji kolekcije za proljeće/ljeto 2005. s ciljem osvješćivanja o epidemiji AIDS-a u Africi. Upravo su zahvaljujući revijama i kampanjama Katherine Hamentt, Naomi Cambell, kao i Claudia Schiffer te Nadja Auermann, bivaju prepoznate u svijetu mode i stječu svjetsku slavu.

Ova britanska dizajnerica već tri desetljeća koristi svoju snagu glasa putem mode te obrazuje i inspirira brojne ljude isključivo s ciljem da učini svijet boljim. Dugogodišnjim kreiranjem aktivističkih majica, potiče ljude na razmišljanje i u konačnici djelovanje. Svojim radom, Katherine Hamnett čini veliki iskorak u modnoj industriji čime ona postaje puno više od pukih kreacija.

Nastavite čitati