Luiss University - On-live iskustvo učenja na prestižnom rimskom sveučilištu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
sveuciliste-luiss-rim

Luiss University – On-live iskustvo učenja na prestižnom rimskom sveučilištu

U glavnom gradu Italije – Vječnom Gradu, kako mu se često tepa, nalazi se prestižna privatna obrazovna ustanova Luiss University. Radi se o internacionalnom sveučilištu, specijaliziranom za političke znanosti, koje studentima nudi raznoliko obrazovno okružje temeljeno na poduzetništvu, odgovornosti i održivosti.

Sveučilište Luiss nalazi se u sigurnoj i mirnoj rimskoj četvrti, u povijesnoj zgradi, čija zapanjujuća arhitektura odražava nekoliko stilova u rimskoj povijesti umjetnosti. Zgrada je okružena prekrasnim vrtovima koji studentima pružaju mirnu oazu unutar jednog od najdinamičnijih gradova u Europi. Ljepota ove građevine odražava humani pristup životu u današnjoj digitalnoj eri. Dakako, prekrasan ambijent nije sve što sveučilište pruža.

Luiss se nalazi među 50 najboljih sveučilišta za političke i međunarodne znanosti na svijetu, prema jednoj od najcjenjenijih ljestvica sveučilišta – QS World University Rankings. Dio uspjeha svakako mogu pripisati i privilegiranoj povezanosti s talijanskom poslovnom zajednicom kroz pripadnost General Confederation of Italian Industry, poznatijoj pod imenom Confindustria. Sveučilište Luiss je povezano i s brojnim talijanskim i europskim institucijama, zahvaljujući predavačima koji su u njima radili ili na neki drugi način s njima surađivali.

Na sveučilištu Luiss primjenjuje se model obrazovanja koji kombinira akademsku strogost s praktičnom relevantnošću, fokusirajući se na istraživanja, iskustvo i rješavanje problema.

Obrazovni pristup posve je usmjeren na interdisciplinarnost uz pravilo „da se niti jednom izazovu ne može pristupiti bez korištenja alata nekoliko različitih disciplina“. Takav pristup studentima daje širinu znanja i spremnost na rješavanje problema s kojima će se suočavati jednog dana u poslovnom okružju koje brzo raste. Dakle, kombinacija obrazovnih alata, koja se sastoji od: rješavanja problema, istraživanja, timskog rada prilagođenog studentima te sinkronog i nesinkronog načina učenja – pruža jedinstveno iskustvo studiranja u Italiji na ovom sveučilištu.

Govoreći u brojkama, Luiss University može se pohvaliti sa 58 objavljenih međunarodnih publikacija u 2020. godini, kao i sa 14 grantova dobivenih u istoj godini. Luiss trenutačno ima 83 međunarodna partnerstva te 19 istraživačkih centara, opservatorija i laboratorija u kojima sveučilište provodi znanstvena istraživanja u područjima ekonomije, povijesti, političkih znanosti, sociologije, političke teorije, teorije upravljanja i javne organizacije, prava i menadžmenta.

Predavači na sveučilištu Luiss dolaze iz 15 različitih zemalja; to su profesori, ali i menadžeri, diplomati i predstavnici javne uprave. Sveučilište je tijekom godina skupilo impresivnu zajednicu alumnija, u kojoj su pripadnici čak 85 nacionalnosti, danas poslovno raštrkanih po cijelome svijetu u različitim sektorima.

Sveučilište Luiss ima četiri odjela: Ekonomija i financije, Biznis i menadžment, Pravo i Političke znanosti. U sva četiri odjela nudi inovativan pristup obrazovanju, koji je sve više međunarodno prepoznat.

Nedavno su osnovali i online program pod nazivom On-live. Rektor sveučilišta Andrea Prencipe kaže da je taj program „preobrazba online učenja jer nije nimalo nalik već poznatim online programima“.

On-live iskustvo nije izolacija, već timski rad, posve orijentiran na studente, s dodatkom sinkronih ili nesinkronih tehnika učenja koje dopuštaju fleksibilnost i kompatibilnost i s ostalim obvezama, istovremeno omogućujući studentima da dobivaju kontinuiranu procjenu svojeg napretka. U ovom dvosmjernom pristupu procesu učenja profesori i studenti mogu raditi u stvarnom vremenu te imaju priliku svladati i asinkrone modele učenja u vremenu koje im je zaista potrebno. Kao dio on-live iskustva, na sveučilištu Luiss studenti mogu sudjelovati i u virtualnom pripravništvu.

Nastavite čitati