Marija Kalinić: Ne može se ostvariti profesionalni i organizacijski razvoj bez osobnog razvoja - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
marija-kalinic

Marija Kalinić: Ne može se ostvariti profesionalni i organizacijski razvoj bez osobnog razvoja

Piše: Ana Abrahamsberg

Fotografija:  Pixsell/Marin Tironi

Projekt Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama, u organizaciji Večernjeg lista i časopisa Zaposlena, za cilj ima podići svijest o važnosti suradnje među ženama, mentoriranju, ali i međusobnom ohrabrivanju na putu do poslovnog uspjeha. Već treću godinu u ulozi mentorice sudjeluje i Marija Kalinić, konzultantica i vlasnica tvrtke ESM-EPPUR SI MUOVE.
Kakvi su vaši dojmovi ih prethodnih ciklusa projekta mentorstva među ženama?

Moji su dojmovi više nego pozitivni. Uz to što sam imala divne mentijke, ti susreti mentorica i mentijki, koji su se redovito mjesečno održavali, uvijek su mi bili posebni. I po energiji i po emocijama koje su nosili u sebi. Što se tiče mojih mentijki, još sam s njima u kontaktu i usudim se zvati ih mojim prijateljicama. Zaista su posebne i ja sam jako puno i od njih dobila. I još dobivam.

 Što biste savjetovali ženama koje se ove godine planiraju prijaviti na projekt?

Svakako da u prijavi već jasno iskažu svoja očekivanja i da budu otvorene i spremne same propitkivati dostupne mogućnosti. Također, da u izravnom prvom razgovoru s mentoricama jasno komuniciraju očekivanja i motive prijave na program. Osim toga, jako je važno i trezveno sagledati što je, a što nije realno dobiti ovim programom.

Uživate li u ulozi mentorice i što možete u ovom projektu ponuditi mladim ženama željnim usavršavanja?

Da, zaista uživam. U početku sam mislila da možda nemam odgovarajuća poduzetnička iskustva za ponuditi mentijkama, ali su me dosadašnje mentijke uvjerile u suprotno. Osnovni je motiv mojega uključivanja u ovaj program pomoći ženama u razvoju njihove karijere i poduzetničkih ideja na temelju vlastitih profesionalnih i životnih iskustava. Sama sam prošla zanimljiv put profesionalnog i osobnog razvoja (i još ga prolazim), od rada u korporaciji, na raznim poslovima i pozicijama, uključivo i rukovodeće, do razvijanja i vođenja vlastite tvrtke. Osim dugogodišnjeg iskustva rada u korporacijama (više od 25 godina), već punih osam godina vodim i razvijam vlastitu tvrtku, znakovitog imena ESM-EPPUR SI MUOVE, specijaliziranu za poslovne edukacije, razvoj i implementaciju sustava upravljanja ljudskim potencijalima te razvoj potencijala pojedinaca i timova. Ono što mogu ponuditi kao mentorica su moja iskustva rada u korporaciji, iskustvo razvijanja vlastite poduzetničke ideje, iskustva oko usklađivanja poslovnog i privatnog života, kao i stručna znanja u području razvoja ljudi, koja primjenjujem i u svojem poslu konzultantice i trenerice.

Što očekuju vaši klijenti?

Klijenti očekuju praktična i upotrebljiva znanja i vještine te sagledavanje svojih konkretnih situacija iz jednog drugog kuta, koji će im osvijestiti nove načine rješavanja tih situacija. Dakle, znanja i vještine koja su jednostavna, razumljiva i primjenjiva u njihovoj svakodnevici. I to im nastojim dati. 

Koliko nas školovanje može pripremiti za rad u suvremenom poslovnom svijetu?

Mnoge poslovne škole dosta pozornosti posvećuju suvremenim znanjima i vještinama u području organizacijskog ponašanja i upravljanja ljudskim potencijalima, no to sigurno nije dovoljno u današnjem poslovnom svijetu. Znanja dobivena na poslovnim školama jesu vrijedna i korisna, ali ih treba dodatno razvijati i stalno preispitivati. Ne može se ostvariti profesionalni i organizacijski razvoj bez osobnog razvoja.

Jeste li osobno tijekom karijere imali mentora ili ste svoje vještine „brusili“ sami?

U dosta stvari sam bila „sam svoj majstor“, što nije baš najs(p)retnije rješenje, ali u jednom, za mene izuzetno važnom, području imala sam divnu mentoricu. Kada sam tek počinjala karijeru u ljudskim resursima, upoznala sam jednu po mnogo čemu posebnu osobu. Uz ogromno znanje i iskustvo koje je imala i na jedan poseban način ga prenosila, bila je tu za mene i u raznim situacijama koje nisu bile tek puki prijenos znanja. Slušala je moje dvojbe i promišljanja što i kako nešto napraviti i na jedan lijep način me vodila do rješenja, ne namećući mi ih. Bila je zaista posebna: otvorena, pametna, duhovita, stručna… To je moj svojevrsni uzor.

Koje su bile najveće prepreke s kojima ste se susretali na profesionalnom putu?

Prva prepreka s kojom sam se suočila u svom profesionalnom putu bila je nemogućnost rada u struci. Iako sam diplomirala socijalni rad, nikad nisam radila u struci, niti sam imala priliku. Ne odustajući od ideje da radim s ljudima, ipak sam, da tako kažem, zaobilaznim putem, često trnovitim, ostvarila ciljeve i danas sam zaista ispunjena i jako zadovoljna svojim poslom konzultantice i trenerice. Također, jedna od najvećih prepreka u počecima moje karijere bilo je nerazumijevanje za moju majčinsku ulogu. Uskladiti majčinstvo, profesionalne ambicije i viziju te želju i potrebu za stalnim stručnim i osobnim usavršavanjem bila je konstanta kroz cijeli moj radni vijek.

Što žene danas moraju očekivati kada se upuste u poduzetništvo i koje vještine moraju imati?

Krv, znoj i suze (i radosnice). Važna je odvažnost, vjera u sebe i upornost. I da se okruže ljudima koji će ih nadahnuti, podržavati i pomagati kada je to potrebno. Naravno, i da stalno ulažu u vlastita znanja i vještine. A kakva je pozicija žena u poslovnom svijetu najbolje govore podaci iz studije Žene u poslovnom svijetu koju su 2019. napravili Deloitte i Hrvatska udruga poslodavaca. Prema tim podacima, u svijetu 60 posto svih visokoobrazovanih osoba čine žene, no do pozicije u visokome menadžmentu stigne tek svaka četvrta. U samome vrhu, na pozicijama izvršnih direktorica, samo je četiri posto žena. Nadalje, žene na izvršnim pozicijama vrlo često su slabije plaćene od muškaraca i moraju uložiti više napora da bi stigle do iste pozicije kao i muškarci. Također prema tim podacima, u upravama hrvatskih državnih kompanija samo je 5,3 posto žena. Iako dosta relevantnih pokazatelja ukazuje na to da su tvrtke s ravnomjernom zastupljenosti muškaraca i žena u menadžmentu uspješnije i stabilnije, trebat će još dugo vremena kako bi to bila česta praksa u poslovnom svijetu.

Nastavite čitati