14. dani Marije Jurić Zagorke - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Dani Marije Jurić Zagorke

14. dani Marije Jurić Zagorke

Piše: Martina Lovaković

Marija Jurić Zagorka bila je prva hrvatska novinarka i jedna od najpoznatijih hrvatskih spisateljica. Njoj u čast i ove godine održavaju se dani koji će obilježiti njezin život i potaknuti sjećanja na ovu vrsnu spisateljicu i, u ono doba, kontroverznu novinarku.

Od 19. do 22. studenog 2020. održat će se 14. dani Marije Jurić Zagorke čija je ovogodišnja tema “Rizici i resursi: Rod i politika raspodjele.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Program započinje 19. studenog kada će u 10 sati na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju biti položen vijenac u znak sjećanja, a istog dana, od 11 do 16 sati bit će otvoren za razgled Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu broj 8.

U spomenutom stanu provela je 19 godina, a autentični namještaj i stara pisaća mašina na kojoj je brusila zanat i danas tamo stoje netaknuti. Imat će priliku razgledati sav stalni postav, stara i nova izdanja njezinih knjiga i čuti zanimljive poznate i manje poznate priče iz života i rada ove velike žene. Time će se posjetitelji moći vratiti u prošlost, u vrijeme kada je živjela Zagorka.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke na zagrebačkom Dolcu

Osim na dan otvorenja, Memorijalni stan može se razgledati i nedjelju 22. studenog od 14 do 19 sati.

S obzirom na epidemiološku situaciju, nošenje maski je obvezno, a ispred ulaza bit će postavljena i sredstva za dezinfekciju.

“Rizici i resursi: rod i politika raspodjele”

Vrhunac događanja bit će znanstveno književni skup koji će se održati u petak i u subotu 20. i 21. studenog, a čija tema nosi naziv “Rizici i resursi: rod i politika raspodjele”. Zbog epidemiološke situacije skup će biti održan online putem Zoom aplikacije.

U dva dana bit će prikazane teme znanstvenih skupova tijekom kojih će se kritički razmotriti aktualna društvena zbivanja. Budući da su društvene razlike i jednakosti svakim danom sve više uočljive i kroz nekoliko proteklih desetljeća se sve više produbljuju, smatra se da upravo u njima leži mjesto rizika koje stvara različite otpore.

Pandemija nas je uvjerila da smo svi izloženi različitim vrstama rizika, no da ekološke, klimatske i društvene nepogode ne trpe svi na jednak način. Također, svjedoci smo da kapitalistička društva ne nude pravo rješenje na niz kriza poput ekonomske, socijalne, zdravstvene i ekološke krize.

Stoga, kao odgovor na sve to, skup je ove godine posvećen analizi resursa, tema, dobara, politikama pravedne raspodjele, kritici kapitalističkih rodnih režima, zahtjevima za podruštvljenjem socijalne reprodukcije i feminističkim aspektima.

O svemu tome i o još mnogim temama bit će govora na spomenutom znanstvenom skupu, a svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti kontakt osobi Ani Zbiljski na e-mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121.

“Iz Zagorkinog pera” – edukativna kostimirana šetnja

U petak 20. studenog u 19 sati održat će se i edukativna kostimirana šetnja pod nazivom “Iz Zagorkinog pera”, a svoj dolazak možete najaviti na e-amil Martine Findrik martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 091 606 7770. Tada ćete saznati i mjesto sastanka te sve potrebne informacije. Požurite jer broj mjesta je ograničen.

Pridružite se obilježavanju dana ove strašne žene koja je u mnogima izazivala osjećaj straha zbog hrabrog baratanja perom čija su slova ostala zabilježena u povijesti sve do danas. Mnogi su joj zbog toga davali razne ružne nadimke, no ni tada nisu mogli osporiti njezinu veličinu. Zbog velikog ugleda kojeg je zaradila svojim pisanjem, danas se smatra ikonom hrvatske književnosti.

Foto: Marko Jukić -Majkl / Wikimedia i Centar za ženske studije