Međunarodni Dan dojki & BRA DAY 2023. - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
vrijesak

Međunarodni Dan dojki & BRA DAY 2023.

Dan dojki i BRA DAY održat će se u subotu 30. rujna 2023. godine od 10 do 14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Uvod je to u mjesec listopad te najava Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke 1. listopada i ulazak u mjesec ružičaste vrpce. Stoga, pridružite se akciji i naučite kako sačuvati zdrave dojke te doznajte više o zahvatu koji pacijenticama vraća psihofizičku cjelovitost.

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike rekonstrukcije dojke nakon odstranjivanja raka, a upravo akcija Dan dojki & Bra Day (Breast Reconstruction Awareness Day) posvećena ponajprije edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, kako najbolje izliječiti oboljele dojke te osvijestiti žene o suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka, jer upravo rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i pozitivno utječe na izlječenje.

Akciju Dan dojki & BRA DAY već tradicionalno osmu godinu organizira Hrvatska liga protiv raka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) te Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Pokrovitelji akcije su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Gradonačelnik Grada Zagreba. Podupiratelji akcije su; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sveučilište u Zagrebu – Medicinski fakultet, Klinička bolnica Dubrava (KBD)- Klinika za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, Hrvatsko društvo za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju ( HDPREK), Akademija za plastičnu kirurgiju te Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj. Donatori akcije su Affidea i Jana.

U Hrvatskoj su na raspolaganju sve tehnike kojima se radi rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom kao i kombinirane tehnike uporabe vlastitog tkiva i implantata ili samo implantata, a svakako treba naglasiti da rekonstrukcija dojke ne utječe na povrat bolesti niti je prepreka u dijagnostici eventualnog lokalnog povrata.

Ovom kampanjom želimo osvijestiti žene o važnosti očuvanja zdravih dojki, ukazivati na nužnost odlazaka na redovite preventivne preglede dojki te educirati sve one žene kojima će trebati ukloniti dojku zbog raka ili onima kojima je dojka već uklonjena, da je mogu rekonstruirati nekom od brojnih kirurških tehnika koje izvode plastični i rekonstrukcijski kirurzi. A koliko je taj zahvat bitan za zadovoljstvo pacijenata, najbolje su ukazale brojne pacijentice koje su podijelile svoju priču i time potaknule i ohrabrile sve one žene koje će se na žalost tek suočiti s dijagnozom raka dojke”, izjavio je pokretač Dana dojki & BRA Day-a u Hrvatskoj i tajnik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Domagoj Eljuga, specijalist opće kirurgije, subspecijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije te pozvao sve da se pridruže akciji i poslušaju korisne savjete od strane stručnih osoba i poticajne priče brojnih žena.

Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2020. godini zabilježeno je 2869 slučajeva raka dojke (stopa 137,9/100.000), a od ove zloćudne bolesti umrlo je u 2021. godini 711 žena (stopa 35,4/100.000). Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u RH kao i u većini zemalja u svijetu. Zbog starenja stanovništva možemo očekivati da će taj broj biti sve veći. Većina slučajeva dijagnosticira se kod starijih žena (najviše stope su u skupini žena između 65 i 69 godina, čak preko 80% novoobljelih je starije od 50 godina. Od raka dojke mogu oboljeti i mlađe žene, iako rjeđe, pa je stoga važno da se već od najranije mladosti započne sa redovitim pregledima grudi.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke, smrtnost od istog je u Hrvatskoj u padu, a akcija Dan dojki i BRA DAY-a posvećena edukaciji kako sačuvati zdrave dojke, ali i o važnosti suvremenih mogućnostima rekonstrukcije dojke i time ujedno vraćanju psihofizičke cjelovitosti pacijentica.

Humanitarnom donacijom za sadnice vrijeska – ukrasne biljke koja opstaje u raznim vremenskim uvjetima – upravo simbolična i za ovu akciju, podržite Hrvatsku ligu protiv raka i ovu međunarodnu akciju te najvažnije pružite podršku svim oboljelima.

bra-day-2023Čekamo Vas na Cvjetnom trgu u subotu 30. rujna od 10 sati!

Foto: Shadi /Unsplash

Nastavite čitati