Na programu 8. Ženijalnih dana četiri su filma koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima
Sadržaj portala
zenijalni-dani

Na programu 8. Ženijalnih dana četiri su filma koja vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima

Od 8. do 13. ožujka Kino Mreža filmskim programom Ženijalni dani osmi put za redom slavi snagu i moć žena. Program Ženijalni dani u 25 kina diljem Hrvatske donosi tri nadahnjujuća filmska ostvarenja koja slave žene, ali – najvažnije – pokazuju njihovu snagu i značaj u društvu.

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača u sklopu programa Ženijalni dani koji će se održati u 25 kina diljem Hrvatske donosi ženske priče koje nikako ne smijete propustiti. Gledatelji će tako imati priliku pogledati izvrsne i nagrađivane filmske naslove o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Ovogodišnji program Ženijalnih dana odvija se u partnerstvu s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Nježna obiteljska drama feminističke ikone i slavne svjetske redateljice Céline Sciamme

Na programu tako možete pronaći nježnu obiteljsku dramu „Mala Mama“, najvažnije i nagrađivane redateljice u Francuskoj, ali i šire, poznate feminističke ikone Céline Sciamme. „Mala Mama“ je prekrasan film, svojevrsna bajka o osmogodišnjoj Nelly koja nakon gubitka voljene bake odlazi s roditeljima u majčin dom iz djetinjstva. Dok roditelji uređuju kuću, Nelly istražuje okolnu šumu gdje je njezina mama Marion gradila kućicu na drvetu kad je bila mala. Lutajući šumom, Nelly istražuje i uređuje prošlost svoje obitelji, a na tom putu pomaže joj djevojčica njezinih godina koja se zove isto kao i Nellyna majka – Marion.

Inspirativni dokumentarac koji tjera na važne životne promjene

Ženijalni dokumentarac koji će vas svakako dirnuti i potaknuti da promislite o vlastitu životu je i „Kuća Male Zvijezde“, redateljice Slađane Lučić. Film je duboko motivirajuća priča u kojoj osobni rast ima centralnu poziciju, obavijen sportskim usponima i padovima žene koja je uspjela u mnogočemu većem od samog sporta i koja danas pozitivno utječe na zajednicu u kojoj živi. „Kuća Male Zvijezde“ priča je o životu Nudžejme Softić, lektorice na sarajevskoj Al Jaazeri Balkans, žene koja je svojim postupcima dokazala da je u životu moguće biti tko želiš, postati bolji čovjek, pobijediti vlastite strahove i predrasude, pa čak i okolinu koja te ne podržava.

Animirani film o odvažnoj i hrabroj djevojčici

U programu je i nagrađivani francuski animirani film „Calamity“ koji, u pomalo stripovskom stilu, govori o legendarnoj i svojeglavoj mladoj ženi Marthi “Calamity” Jane. Calamity je prikazana kao odvažna i hrabra djevojčica koja je spremna sve učiniti za svoju obitelj te dokazati nevinost kada je krivo optužena. Naravno, pritom upada u nevolje i niže zanimljive dogodovštine.

Mjesec Frankofonije i filmovi u suradnji s Francuskim institutom

Uz Calamity, u sklopu Mjeseca Frankofonije i u suradnji s Francuskim institutom, kina će prikazivati i romantičnu dramu „Ljubavne afere“, francuskog redatelja Emmanuela Moureta. Daphne, u trećem mjesecu trudnoće, sa svojim je partnerom Françoisom na odmoru na selu. On mora otići zbog posla, a ona ostaje sama kako bi dočekala Maximea, svog rođaka kojeg nikad nije upoznala. Četiri dana, dok čekaju da se François vrati, Daphné i Maxime postupno se upoznaju i pričaju jedno drugome sve intimnije priče o svojim prošlim i sadašnjim ljubavnim pričama.

Zaslužujete odmor, zaslužujete nove perspektive, izvedite se u nezavisna kina

Ravnopravnost, briga za drugoga, žene, ženska intuicija, ali prije svega zajedništvo nikad nam nisu bili potrebniji. Zato izvedite sebe i svoje prijateljice, prijatelje, žene, muževe, kćerke, sinove, majke, očeve, bake, djedove u kino na zajedničko slavlje Međunarodnog dana žena. Vaša vas nezavisna kina čekaju, provjerite rasporede i dođite u kino. Nudimo vam čarobno filmsko platno i iskustvo koje ćete nositi sa sobom doma.

Program Ženijalni dani održava se u partnerstvu Kino mreže i Francuskog instituta u Hrvatskoj, uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Popis kina:

Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino Mediteran Bol, Centar za kulturu Čakovec, Kino 30. svibnja (Daruvar), Kino Visia (Dubrovnik), Kino Mediteran Imotski, Kino Velebit (Koprivnica), Dom kulture Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Valli (Pula), Art-kino (Rijeka), Pop up Art kino (Samobor), Kino Slatina, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Zabok, Kino Kinoteka (Zagreb), Kino Metropolis (Zagreb)

Detalje i raspored projekcija pronađite na internetskim ili FB stranicama lokalnih kina koja sudjeluju u programu.

Nastavite čitati