Nevjerojatan život J.K. Rowling - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
J.K. Rowling

Nevjerojatan život J.K. Rowling

Piše: Martina Lovaković

Poznata britanska spisateljica i scenaristica postala je poznata diljem svijeta po knjigama za djecu i mlade o čarobnjaku Harryju Potteru. Bez obzira na to volite li fantastiku kao književni žanr ili ne, sigurno ste čuli za slavnog čarobnjaka čija je magija začarala cijeli svijet.

Serija od sedam knjiga o Harryju  Potteru prodana je u više od 500 milijuna primjeraka i adaptirana je u filmsku franšizu. Danas, nakon više od 20 godina od napisane prve knjige, popularnost Harryja Pottera ne slabi. Pripada u skupinu najpopularnijih knjiga i filmova u povijesti.

Pseudonim J.K.

J.K. Rowling rođena je kao Joanne Rowling 31. srpnja 1965. godine u Yateu u Engleskoj. Kasnije je odlučila uzeti početno slovo imena svoje bake Kathleen kako bi stvorila svoje književno ime, odnosno pseudonim J.K. Rowling.

Diplomirala je na Sveučilištu u Exeteru, a 1990. godine odlučila se preseliti u Portugal sa željom da tamo predaje engleski jezik. Tamo je upoznala portugalskog novinara Jorgea Arantesa za kojeg se kasnije i udala. Par je 1993. godine dobio kći Jessicu.

No, brak ipak nije potrajao, a Rowling se nakon razvoda s kćerkom preselila u Edinburgh kako bi živjela u blizini svoje mlađe sestre Di. 

Prva knjiga

Dok se borila kako bi ona i kćer preživjele koristeći i socijalnu pomoć, radila je na pisanju svoje prve knjige o Harryju Potteru. Ideja joj je navodno pala na pamet dok je 1990. godine putovala vlakom od Manchestera do Londona.

Početkom 90-ih započela je s pisanjem, a u konačnici je 1995. godine nastala knjiga “Harry Potter and the Philosopher’s Stone” (Harry Potter i Kamen mudraca), koja je u SAD-u objavljena pod nazivom “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone”. Zanimljivo je spomenuti da je cijelu knjigu napisala na starom pisaćem stroju.

No, nakon toga sreća joj i dalje nije bila naklonjena. Ponudila je sadržaj u 12 izdavačkih kuća i svi su je redom odbili.

Priliku joj je dao direktor izdavačke kuće Bloomsbury i to na zanimljiv način. Tekst je dao svojoj kćeri, tada trinaestogodišnjoj djevojčici, sa željom da mu prenese dojmove nakon pročitanog prvog poglavlja. Djevojčica je bila oduševljena. Nakon što je prvo poglavlje pročitala u jednom dahu, željela je odmah i nastavak. Knjiga se na policama našla u lipnju 1997. godine.

Iako je J.K. Rowling tada bila presretna jer se proces oko izdavanja knjige konačno pokrenuo, nitko nije mogao zamisliti da će “Harry Potter i Kamen mudraca” polučiti takav uspjeh i pokrenuti serijal od sedam knjiga, čak osam filmova, proizvodnju različitih reklamnih proizvoda poput šalica, kapa, majica i tome sličnoga te gradnju tematskih parkova.

Najprodavaniji i najčitaniji serijal u povijesti

Druga knjiga iz serije Harry Potter, pod naslovom “Harry Potter and the Chamber of Secrets” (Harry Potter i Odaja tajni), izašla je u srpnju 1998. godine.

Nakon toga uslijedila je knjiga “Harry Potter and the Prisioner of Azkaban” (Harry Potter i zatočenik Azkabana) koja se na policama našla već godinu dana kasnije, u rujnu 1999. godine. Do sljedećeg ljeta, prve tri izdane knjige o Harryju Potteru zaradile su oko 480 milijuna dolara.

J.K. Rowling je odlučila iskoristiti situaciju i nastaviti s knjigama iz serijala budući da su polučile ogroman uspjeh.

Naime, u srpnju 2000. godine izdala je četvrtu knjigu “Harry Potter and the Goblet of Fire” (Harry Potter i Plameni pehar), koja je u 24-satnom razdoblju postala najbrže prodavana knjiga ikad. Knjiga je prvi put tiskana u 5,3 milijuna primjeraka s unaprijed naručenih preko 1,8 milijuna knjiga.

Peti dio pod nazivom “Harry Potter and the Order of the Phoenix” (Harry Potter i Red feniksa) u knjižarama se našao u lipnju 2003. godine nakon što je datum izdavanja prvi puta odgođen.

Šesta knjiga “Harry Potter and the Half-Blood Prince” (Harry Potter i Princ miješane krvi) izdana je u srpnju 2005. godine, a u prva 24 sata prodana je u više od 6,9 milijuna primjeraka u SAD-u.

Posljednji sedmi dio, izašao je u srpnju 2007. pod nazivom “Harry Potter and the Deathly Hallows” (Harry Potter i Darovi smrti). Spomenuta knjiga u Velikoj Britaniji prodala se u više od 2,65 milijuna primjeraka te je postala najbrže rasprodana knjiga ikad u povijesti.

Serija knjiga o čarobnjaku Harryju Potteru zaludila je cijeli svijet i postala dijelom moderne kulture. No, nakon što je objavila posljednju, sedmu knjigu, J.K. Rowling je izjavila da više ne namjerava pisati knjige iz serije, iako nije potpuno odbacila tu mogućnost.

Od dana kada je izašla prva knjiga o čarobnjaku i njegovim moćima pa sve do danas, srušeni su svi mogući rekordi, a serijal o Harryju Potteru postao je najprodavaniji i najčitaniji serijal koji je ikada napisan. Serijal knjiga preveden je na 79 jezika i prodan u više od 500 milijuna primjeraka.

Zbirka pet priča

Početkom prosinca 2008. godine J.K. Rowling izdala je zbirku od pet priča spomenutu u serijalu knjiga o Harryju Potteru, pod nazivom “The Tales of Beedle the Bard”. Zbirka je objavljena u Nacionalnoj knjižnici Škotske u Edinburghu, na čajanki kojoj je prisustvovalo 200 školaraca.

Sve honorare od prodaje knjige darovala je “Children’s High Level Group” (koja je preimenovana u Lumos), dobrotvornoj udruzi koju je osnovala za potporu napuštene djece u istočnoj Europi.

Prva knjiga za odrasle

Prvu knjigu za odrasle izdala je u rujnu 2012. godine pod naslovom “The Casual Vacancy” (Prijevremeni izbori), a riječ je o romanu, odnosno mračnoj komediji čija su tema lokalni izbori u malom engleskom gradiću Pagfordu. Kritike su bile podijeljene. The New York Times prozvao ju je dosadnom, dok je The Telegraph knjizi dodijelio tri od pet zvjezdica.

Novi žanr

U travnju 2013. Rowling je odlučila započeti s novim žanrom, kriminalističkom fantastikom. Objavila je prvu knjigu spomenute tematike pod nazivom “The Cuckoo’s Calling”. Iako su kritike bile pozitivne, prodaja je bila osrednja. U sljedeće tri godine izdala je još tri knjige: “The Silkworm” u lipnju 2014. godine, “Career of Evil” objavljenu u listopadu 2015 i “Lethal White” u rujnu 2018. godine

U travnju 2015. godine njezin govor s Harvarda objavljen je u knjizi “Very Good Lives: The Fringe Benefits of Failure and the Importance of Imagination”. Knjiga kroz njezine osobe anegdote govori o tome kako prihvatiti neuspjeh te upotrijebiti maštu kako bismo u konačnici ostvarili uspjeh. Prihod od prodaje ponovo je doniran njezinoj neprofitnoj organizaciji Lumosu.

Nove knjige

Godine 2017. J.K. Rowling je na svojoj stranici objavila da će izdati dvije nove knjige o Harryju Potteru za izložbu u “British Library” koja je slavila 20-u godišnjicu od izdavanja njezine prve knjige iz serijala o Harryju Potteru, “Harry Potter and the Philosopher’s Stone”.

Riječ je o knjigama “Harry Potter: A History of Magic” opisana kao verzija namijenjena odraslima te “Harry Potter: A Journey Through a History of Magic”, kao verzija namijenjena djeci. Obje knjige objavljene su 20. listopada 2017. godine, a sadrže rukopise, originalne ilustracije te detaljnu analizu likova i magije Harryja Pottera.

E-knjige

U svibnju 2019. godine objavljeno je da će Rowling izdati još četiri priče o Harryju Potteru, no autorica je to demantirala na svojoj internetskoj stranici. Navela je da će se četiri knjige moći pročitati u e-formatu kao kratke e-knjige isključivo na stranici “Pottermore”.

Priče su inspirirane izložbom održanom 2017. godine, a govore u povijesti magije, izvornim pričama iz tog područja i o folkloru. Popraćene su zanimljivim crtežima, skicama i rukopisima koji pridonose još boljem uživanju u magiji i čarobnjaštvu.

Filmovi

Jednaku popularnost stekli su i filmovi snimljeni prema knjigama čija se zarada na kino blagajnama u cijelom svijetu penje na vrtoglavih 6,5 milijardi dolara.

Prvi film temeljen prema knjizi “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” (Harry Potter i Kamen mudraca) objavljen je u studenom 2001. godine. Na kraju godine to je bio film s najvećom zaradom 2001. godine.

Drugi film uslijedio je godinu dana nakon toga, a 2004. objavljen je i treći film po uzoru na treći serijal knjige. 2005. godine objavljen je četvrti film, a 2007. godine i peti.

Godine 2009. objavljen je šesti film, a posljednja, sedma knjiga, snimana je u dva dijela. “Harry Potter and the Deathly Hallows – Part I” (Harry Potter i Darovi smrti 1) objavljen je 2010. godine, a godinu dana kasnije i drugi dio “Harry Potter and the Deathly Hallows – Part II” (Harry Potter i Darovi smrti 2).

Novi serijal

Godine 2013. J.K. Rowling je najavila novi serijal filmova “Fantastic Beasts” u suradnji s Warner Brosom. U prosincu 2016. godine održana je premijera prvog filma iz franšize pod nazivom “Fantastic Beasts and Where to Find Them” (Čudesne zvijeri i gdje ih naći), a drugi nastavak “Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald” (Fantastične zvijeri: Zločini Grindelwalda) premijerno je prikazan u studenom 2018. godine.

Predstava

U lipnju 2016. godine u Londonu je održana predstava “Harry Potter and the Cursed Child” (Harry Potter i ukleto dijete) pred rasprodanom publikom.

Iako je ranije izjavila da će sedmi nastavak knjige pod nazivom “Harry Potter i Darovi smrti” biti ujedno i posljednja knjiga o čarobnjaku, u predstavi se pojavljuje odrasli Harry Potter te se predstava službeno smatra i osmim dijelom serijala o Harryju Potteru.

Predstavu je napisao Jack Thrones, a u glumačka postava se razlikuje od one u filmovima. Kao i kod izdavanja svih prethodnih knjiga, obožavatelji Harryja Pottera čekali su u kilometarskim redovima objavu scenarija Jacka Thornea za “Harryja Pottera i ukleto dijete”.

Privatni život

Dana 26. prosinca 2001. Rowling se udala za anesteziologa dr. Neila Murraya u svom domu u Škotskoj gdje su prije toga živjeli. Zajedno su dobili dvoje djece, sina Davida (rođenog 2003. godine) i kćer Mackenzie (rođenu 2005. godine), a Rowling ima i spomenutu kćer Jessicu (rođenu 1993. godinu) iz svog prvog braka.

Foto: John Mathew Smith & www.celebrity-photos.com / Flickr