Njega za suhe i ispucale ruke - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ruke i žena u smeđoj haljini

Njega za suhe i ispucale ruke

Piše: Martina Lovaković

Često pranje ruku bitno je uvijek, a posebice sada u vrijeme pandemije. No iako njime uklanjamo viruse, bakterije i gljivice, isto tako možemo oštetiti kožu. Ako su vam ruke suhe, ispucale, zatežu vas i peku, vjerojatno ih perete često i nepravilno te ih ne njegujete dovoljno.

Izbijanjem pandemije stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potiču sve na češće pranje ruku. Pranje ruku jedan je od najučinkovitijih načina za sprječavanje prijenosa infekcija, ali nažalost, sami sapuni, i to pogotovo oni u tekućem obliku, te sam proces trljanja ruku pod vodom, mogu narušiti zaštitnu barijeru kože.

Kako biste izbjegli isušivanje ruku, peckanje pa čak i puknuće kože, u nastavku donosimo sedam trikova koji će održati zdravlje kože ruku u vrijeme kada se one moraju prati češće.

1. Perite ruke toplom vodom

Da bi ruke nakon pranja bile čiste, potrebno ih je prati najmanje 20 sekundi u toploj vodi i blagom sapunu. Prilikom pranja ruku pripazite da pokrijete cijele dlanove, dobro operete područje između prstiju kao i stražnji dio ruku.

No, prilikom pranja ruku izbjegavajte upotrebu vruće vode. Neki misle da će vruća voda uništiti više bakterija i virusa pa je prakticiraju tijekom pranja ruku. Ali, osim što to nije točno, jer pranje ruku neće poboljšati učinkovitost u uništavanju bakterija i virusa, vruća voda će isušiti ruke.

Naime, vruća voda s ruku uklanja zaštitna ulja koja su potrebna koži da bi ostala vodootporna te kako bi se time smanjilo isušivanje ruku. Stoga, ruke je najbolje prati u mlakoj vodi uz upotrebu što većih količina sapuna.

2. Koristite hidratantni sapun

Budući da na tržištu postoji velik broj sapuna čiji sastojci mogu isušiti ruke, pročitajte deklaracije prije kupovine i perite ruke u hidratantnom sapunu kremaste konzistencije. Izbjegavajte sapune koji sadrže bogatu sapunicu jer njezina je pH vrijednost obično visoka, a upravo će to uzorkovati nepotrebnu suhoću ruku.

Birajte prirodne sapune koji se sastoje od isključivo prirodnih sastojaka. Odličan izbor su tvrdi sapuni načinjeni od prirodnih sastojaka. Oni će nježno ukloniti svu nečistoću, a u isto vrijeme bogatstvo ljekovitog bilja će nahraniti kožu i čuvati je od isušivanja.

Također, nemojte biti previše agresivni kada perete ruke. Obično smo uvijek u žurbi, a kada se žurimo, jače trljamo ruke što uzrokuje pucanje kože.

3. Nanesite hidratantnu kremu

Nakon pranja ruku, koliko god dobro ih osušimo, voda još dugo ostaje na samo površini kože što dovodi do jačeg isušivanja. Naime, voda s površine kože poput magneta privlači vodu iz najdubljih slojeva kože prema površini, što u konačnici dovodi do isparavanja vode i vlage. Zauzvrat, koža ostaje suha i dehidrirana.

Kako biste to spriječili, obvezno odmah nakon pranja ruku, nanesite kremu za ruke. Čak će i tanki sloj učiniti razliku i spriječiti trošenje vode.

Kod odabira njege za ruke uvijek je bolje koristiti kremaste i masnije strukture nego kreme u obliku losiona. Losioni sadrže preveliki postotak vode te time ne sprječavaju vodu da izlazi iz dubljih slojeva kože. Glavna prednost hidratantnih krema je njihova bogata i masna struktura koja će spriječiti isparavanje vode iz najdubljih slojeva kože, a ne dodati vodu na kožu.

Hidratantne kreme pomažu u njezi kože na sljedeći način:

  • vraćaju zaštitni sloj epidermalnog sloja kože
  • osiguravaju zaštitni film kože
  • ispunjavaju sitne pukotine na koži
  • povećavaju vlažnost u epidermi
  • umiruju kožu
  • poboljšavaju teksturu i izgled kože

Sastojci hidratantnih krema koji pomažu u zaštiti kože su:

  • okluzivi (kreme i ulja): lanolinska kiselina, stearinska kiselina, kaprilni/kaprinski trigliceridi (neutralno ulje), mineralno ulje, parafin, ciklometikon, dimetikon, skvalen
  • ovlaživači: karboksilna kiselina, natrijev laktat, urea, glicerin, med, sorbitol
  • emolijensi (sprječavaju isušivanje): ciklometikon, dimetikon, izopropil miristat

Korištenje hidratantne kreme preporučuje se redovito tijekom dana, nakon svakog pranja ruku, a obvezno prije odlaska na spavanje.

4. Nosite rukavice

Osim važnosti nanošenja hidratantne kreme na vlažnu kožu odmah nakon pranja, pomoći će i sljedeći tretman sa zaštitnim rukavicama. Namočite ruke u vodi na pet minuta, nakon toga nanesite bog sloj hidratantne kreme i navucite rukavice. Držite rukavice minimalno jedan do dva sata. Ovaj postupak osigurat će da vlaga s površinskog dijela kože dođe tamo gdje je najpotrebnija.

Za jako ispucane ruke, upotrijebite gustu, masnu kremu, a nakon toga navucite pamučne rukavice. Kako bi postupak što bolje djelovao, najbolje ga je provoditi tijekom cijele noći.

Za vrijeme hladnih i vjetrovitih dana obvezno nosite rukavice koje će spriječiti dodatno isušivanje kože.

5. Koristite bogati melem za kožu

Ako patite od kožnih bolesti kao što su ekcem i psorijaza i shvatite da vam koža od prečestog pranja ruku postaje sve više suha i ispucala, nanesite bogati balzam poput vazelina, direktno na kožu. Ovaj postupak umirit će oštećena područja i zaštititi ih od daljnjih oštećenja.

Ako dođe do puknuća kože i stvore vam se ranice na koži, posegnite za flasterom koji će spriječiti ulazak bakterija u kožu i pomoći da se ona prije oporavi.

6. Upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo

Ako su vam ruke previše ispucane od čestog pranja, a primorani ste ih redovito dezinficirati, možete povremeno posegnuti za dezinfekcijskim sredstvom, umjesto za sapunom.

Sredstvo za dezinfekciju ruku smanjit će pranje ruku sapunom i omogućiti brži oporavak stanica kože. Ipak, u nekim situacijama pranje ruku je neizbježno. Uvijek prije jela, prije i nakon odlaska u toalet ili kada su ruke vidljivo prljave. U tim situacijama uvijek se preporučuje ruke oprati sapunom i vodom.

7. Obratite pozornost na brisanje ruku

Nakon pranja ruku većina poseže za ručnikom i jako trlja ruke kako bi se one što prije osušile. No, tu se krije velika greška. Trljanje ruku dovodi do oštećenja kože.

Za brisanje ruku najbolji izbor su papirnati ručnici kojima bi se ruke trebale nježno obrisati tapkajući.

Ako ipak u kućanstvu koristite ručnike, važno je da svatko od ukućana ima svoj ručnik, a ručnike treba mijenjati svaka tri dana.

Pazite da ruke temeljito osušite jer se bakterije, virusi i gljivice lakše prenose mokrim rukama.

Neka ovakav način pranja i njege ruku postane dio vaše svakodnevice. Za samo nekoliko dana primijetit ćete razliku, a vaše ruke će ponovo biti make, glatke i bez pukotina.

Foto: David Fanuel / Unsplash

Nastavite čitati