Rad na novom poslu u vrijeme pandemije - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
žena piše u bilježnicu

Rad na novom poslu u vrijeme pandemije

Piše: Martina Lovaković

Potpuno je prirodno imati tremu kada počinjete raditi na novom radnom mjestu. Ali što ako ste novi posao dobili uslijed pandemije koronavirusa kada je većina ureda prebacila svoje poslovanje od kuće? Upoznati ste s time što to znači. Ne možete upoznati svojeg šefa, kolege niti suradnike. Pitate se, kome se točno obratiti ako ćete imati pitanja vezana za obavljanje posla?

Naime, kako sve više tvrtki prakticira rad od kuće, tako se i novi zaposlenici moraju prilagoditi novom normalnom. A to znači da nećete imati nekoliko dana da se uhodate u posao, upoznate kolege tijekom pauza i ručkova i naučite posao uz savjete svojeg mentora. Sve to morat ćete riješiti remotely.

Za tvrtke koje su i ranije navikle na remote posao ovo ne predstavlja veliku stvar. No, postoje i oni koji se sada prvi puta susreću s radom od kuće. Njima je potrebno nešto više vremena kako bi uveli svoje zaposlenike u posao i usmjerili ih na ono što točno trebaju raditi.

I dok je vjerojatno malo onih koji u ovo vrijeme mijenjaju posao, ako ste na to primorani, znate i sami da ćete morati riskirati. U tim uvjetima najvažnije je da budete fleksibilni i strpljivi i da imate na umu da vas je tvrtka angažirala s razlogom. Uzmite si dovoljno vremena kako biste se uhodali u novi posao u ovom čudnom okruženju.

U nastavku donosimo sedam savjeta koji će vam pomoći u remotely radu sada kada započinjete karijeru na novom radnom mjestu, u novoj tvrtki.

1. Pripremite se za drukčiji način uhodavanja u posao

Vjerojatno će vaše prvo upoznavanje sa šefom biti na nekoliko metara razlike s maskama na licu. Osim što će upoznavanje biti kraće nego što bi to bilo inače, vjerojatno ćete i sav materijal i sve ono što vam treba za posao dobiti putem e-maila ili posebnih prezentacija. Dobit ćete naputke o tome gdje se nalaze zajednički dokumenti kojima možete pristupiti te koja je točno vaša uloga i što se od vas očekuje.

Također, postoji opcija da ćete dobiti prijenosno računalo, a sve naputke za rad, kao i kratko upoznavanje šefa i vaših nadređenih odvit će se putem Zooma.

Logistici upoznavanja i uhodavanja u posao može se pristupiti na brojne načine, a o politici vaše tvrtke ovisi koji će to načini biti. Ako želite saznati sve pojedinosti o toj temi, obratite im se ranije kako biste znali što točno možete očekivati. Pošaljite im kratak e-mail s upitima kako tvrtka posluje u vrijeme pandemije.

2. Uzmite si vremena kako biste se uhodali u posao

U početku uvijek uzmite malo dodatnog vremena kako biste došli do saznanja kako vaš šef funkcionira te kako biste se upoznali s načinom njegova poslovanja. Posebice ako započinjete s poslom koji nije trebao biti remotely.

Budući da nećete raditi u istoj zgradi sa šefom i kolegama, ne možete se osloniti na to da ih nešto kratko upitate kada zapnete i da odmah dobijete odgovor koji će vam pomoći. Stoga, odmah dogovorite tko će biti osoba na koju se možete osloniti i kojoj možete postaviti pitanja kada zapnete s poslom. Također, svaki put kada raspravljate o novom projektu, pitajte kada dokument trebate isporučiti te kojim kanalima bi ga vaš šef želio primiti. 

Provjerite postoji li neki alati ili aplikacije koje biste trebali naučiti, a koje će vam uvelike olakšati rad na daljinu. Također, raspitajte se postoji li neki seminar ili radionica kojoj biste mogli pristupiti online, a koji bi vam mogli pomoći u budućem poslovanju.

U prva dva do tri tjedna, pređite preko ciljeva koje biste trebali postići u 30, 60 ili 90 dana i napravite plan. Možda ste već dobili skicu plana kojeg treba nadopuniti, a ako niste sastavite ga na temelju razgovora. U kojem god smjeru odlučili ići, uvijek se konzultirajte s nadređenima kako biste bili sigurni da idete u dobrom smjeru.

Budući da se i vi i vaš šef pokušavate priviknuti na novi način rada, postoji mogućnost da će stupati u kontakt s vama nešto češće nego što bi to činio u uredu. No, to ne znači da vam ne vjeruje. Jednostavno, potrebno je nešto vremena dok se ne izgradi povjerenje i ispune očekivanja.

3. Saznajte kako komunicira vaš tim

Možda cijeli vaš tim trenutno uči kako raditi na daljinu i kako pritom održavati dobru poslovnu komunikaciju. Stoga je izuzetno važno odmah otkriti na koji se način komunikacije vaš tim najradije oslanja. Je li to Slack, e-mail ili neki drugi kanal? Kada saznate kojim kanalom se odvija komunikacija, bit će vam lakše provjeravati ga za vrijeme radnog vremena. Imajte na umu da se vaši kolege možda još uvijek prilagođavaju novoj rutini i utvrđuju koji im je način komunikaciji najbolji.

Ako se ne snalazite s količinom pristiglih mailova, a njihovo čitanje i odgovaranje vam oduzima puno vremena, predložite kolegama telefonski razgovor ili video poziv. Ili jednostavno na aplikaciji koju koristite označite da neko vrijeme niste dostupni.

4. Zatražite više informacija

Ako kolega želite raspraviti novosti vezane za projekt putem e-maila ili chata, pokušajte provjeriti s njim možete li radije sve detalje dogovoriti putem telefonskom ili video poziva. Pitajte ga sve što vas zanima kako biste što bolje razumjeli što se od vas očekuje.

Dobro razumijevanje ključ je uspjeha, a samim time sigurno ćete i brže stići do cilja. Pokušajte poslati nešto poput ovog: “Hvala na poslanom zadataku za naš novi projekt. No, možemo li se kratko čuti telefonom ili video pozivom kako bismo kratko raspravili o mojim zaduženjima te kako bi bolje razumjela što se od mene očekuje i kako to mogu učiniti najučinkovitije?”.

5. Podsjetite kolege koja je vaša uloga

Vjerojatno ste upoznati s procedurom zaposlenja na novom radnom mjestu. U početku će vam trebati više vremena da se istaknete i da kolege zapamte tko ste i koja je vaša uloga. No, kada radite remotely budite spremni na to da će taj postupak potrajati i malo dulje, čak i ako vas je šef putem e-maila predstavio svim kolegama s kojima ćete surađivati.

Budući da vam rad od kuće ne omogućuje da na kolege naletite slučajno u uredskoj kuhinji, na stepenicama ili u liftu, možda će biti potrebno da se ponovo predstavite i podsjetite ih koje je vaše ime i uloga. To možete vrlo lako učiniti putem e-maila ili tijekom video poziva za vrijeme sastanka. Ovo posebno vrijedi za ljude izvan kruga vaših bliskih suradnika. To možete učiniti prilično jednostavno. Prije bilo kakvih komentara ili postavljanja pitanja, navedite svoje ime i spomenite da ste novi u tvrtki.

6. Zauzmite neutralan stav

Sve dok ne budete sa sigurnošću mogli procijeniti osobnost svojih kolega, bilo bi dobro da ton e-mailova i ostalih načina komunikacije bude što je više moguće neutralniji. Budite oprezni s odabirom kategorije “Odgovoriti svima” i izbjegavajte upotrebu kratica, žargona, slenga i emojija, barem na početku.

U prvim danima i tjednima na novom poslu obratite pažnju na to kako komunicira vaš šef i ostali dugogodišnji zaposlenici tvrtke te to koristite kao vodič.

Bez obzira na to koji je razlog vaše komunikacije s kolegama, uvijek se trudite pisati što jasnije poruke. Tijekom telefonskog ili video poziva govorite jasnim cjelovitim rečenicama i budite precizni u komunikaciji. Primjerice, ako netko pokrene temu koja se odnosi na vaš rad, a vi želite postaviti pitanje kako biste rad što kvalitetnije i obavili, predstavite se i objasnite kako biste željeli dobiti više informacija koje će vam pomoći da dovršite projekt kojim se bavite, a koji je ujedno i dio vaše nove uloge.

7. Upoznajte kolege i ostvarite prijateljstva

Razmislite o tome da zamolite šefa da pošalje najavu svim zaposlenicima s kojima ćete surađivati kako bi ih obavijestio da ste se pridružili timu. Također, zamolite ga da biste rado odradili telefonski ili video poziv s onima s kojima ćete blisko surađivati kako biste se što bolje upoznali.

U početku bi bilo dobro da si zapisujete pojedinosti jer biste se mogli izgubiti od previše informacija. Ispitajte kolege o njihovim ulogama na poslu, projektima na kojima rade i onome što misle da biste vi trebali znati o organizaciji gdje radite.

Ako ste zabrinuti hoćete li naći pouzdanog kolegu kojemu ćete moći postaviti sva ta pitanja, razmislite o tome da se obratite onim ljudima s kojima ste komunicirali tijekom postupka dobivanja posla. Također, ako je netko od vaših kolega pričljiviji od ostalih na grupnim video pozivima, obratite se upravo njima i pokušajte stvoriti bliskiji odnos. S vremenom proširite teme i izvan opsega vašeg posla. Komentirajte o tome što volite raditi u slobodno vrijeme, koja vam je omiljena knjiga ili film.

Ako ste ostvarili blizak odnos s nekim od kolega tijekom virtualnog sastanka, razmislite o tome da ga pozovete i na virtualnu kavu. To što ne možete popiti kavu licem u lice, ne znači da ne možete stvoriti blizak odnos.

Započinjanje rada od kuće u novoj tvrtki u vrijeme kada se vaš šef i kolege također privikavaju na takav način rada, možda će vam malo teže pasti. A ako tome još pridodamo i činjenicu da je vrijeme pandemije za sve stresno, sve to vam neće ići na ruku. Stoga, oboružajte se strpljenjem i osvijestite da će vam trebati nešto više vremena prije nego što ćete se osjećati ugodno u novoj tvrtki.

Pokušajte poduzeti navedene korake kako biste si barem malo olakšali privikavanje na novi posao. Uzmite si vremena kako biste se osjećali da ste dio tima. Vjerujte, u ovo vrijeme pandemije i šef i novi kolege imat će više razumijevanja.

Foto: Thought Catalog / Unsplash