Prilika ili neprilika! - jačanje zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Prilika ili neprilika! – jačanje zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama

Ususret međunarodnom danu žena, 7. ožujka, Hrvatska gospodarska komora održat će konferenciju na temu primjene EU Direktive o rodnoj ravnoteži u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu o jačanju zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama pod nazivom Prilika ili neprilika!

Tom se direktivom Države članice do sredine 2026. obvezuju na povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama, a tvrtke koje su izlistane na burzi, u ovome trenutku u Hrvatskoj ih je 81, morat će osigurati rodnu ravnotežu tako da 40 posto podzastupljenog spola, odnosno žena, bude u nadzornim odborima, te njih 33 posto na svim direktorskim pozicijama u tvrtkama.

Razlike u dodjeljivanju poslova u određenoj su mjeri determinirane rodnim razlikama. Stavljanje roda u kontekst rada uvelike određuje načine shvaćanja „muških“ i „ženskih“ uloga u radu. Radne uloge očituju se kroz određene arhetipove i očekivanja. Iako živimo u 21. stoljeću te su se ta očekivanja promijenila u odnosu na povijesna razdoblja koja su mu prethodila, a bila su popraćena jasnijim odjeljivanjem poslova na „muške“ i „ženske“, suvremeno društvo i dalje u potpunosti ne priznaje jednakost žena i muškaraca u svim aspektima života.

Socioekonomski status žena u suvremenom društvu daleko je lošiji u odnosu na muškarce, udio žena na upravljačkim pozicijama je malo, potplaćene su za posao koji obavljaju, trpe razne oblike zlostavljanja na radu (seksizam) te se da zaključiti kako prava žena još uvijek nisu dosegla zadovoljavajući rezultat.

Iako se bilježi značajan napredak hrvatskog zakonodavstva u području rodne ravnopravnosti, isto kao i hrvatskog društva, rodna ravnoteža u raznim poduzećima još uvijek nije ostvarena. O samoj Direktivi, ali i o općem poboljšavanju stanja rodne ravnoteže te zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama govorit će eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Austrije i Italije.

prilika-ili-neprilika

Uz organizatora, Marinu Rožić, glavnu tajnicu HGK i predsjednicu Eurochambers Women Network uvodno izlaganje imat će i Martha Schultz, potpredsjednica Austrijske gospodarske komore. Osim njih, možete poslušati i Tiziana Pompei, zamjenicu glavnog tajnika Talijanske komore te panel raspravu na kojoj će govoriti Dunja Šimunić Mehdin, Maja Crnjak, Božo Skoko, Krešimir Macan, Klara Čičin-Šain. Konferencija počinje u 12 sati, a nakon sjajnih izlagača organizirano je i neformalno druženje.

Foto: Molly Blackbird / Unsplash

Nastavite čitati