Razgovor za posao - kako odgovoriti na pitanje što vas motivira - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena u ružičastim hlačama s laptopom

Razgovor za posao – kako odgovoriti na pitanje što vas motivira

Piše: Martina Lovaković

Kada šaljete prijave za posao, glavni cilj vam je da budete pozvani na razgovor za posao. No, tek nakon toga slijedi priprema. Za razgovor za posao potrebno se pripremiti jer biste se mogli zateći s mnoštvom pitanja od kojih su neka uobičajena, dok će vas neka zateći i natjerati vas da nešto duže razmišljate o tome kako najbolje odgovoriti. A duži period razmišljanja u ovom slučaju nije dobar. Jedno od takvih pitanja je – Što vas motivira?

Razmišljajući o odgovoru na ovo pitanje, vjerojatno ni sami ne znate što poslodavac njime želi saznati. No, pravi razlog postavljanja ovog pitanja je taj što on želi saznati što vas motivira na radnom mjestu kako biste postigli ciljeve i uspjeh na poslovnom planu.

U isto vrijeme pokušat će otkriti jesu li čimbenici koji vas motiviraju usklađeni s ciljevima tvrtke i radnim mjestom na kojem biste radili. Stoga, ako na ovo pitanje odgovoriti iskreno, ali promišljeno, mogli biste impresionirati vašeg sugovornika i pokazati da ste upravo vi prava osoba za taj posao!

Što poslodavac želi saznati pitanjem “Što vas motivira”

Postavljajući ovo pitanje, poslodavci se nadaju da će otkriti što vas tjera naprijed. Koji kliker kod vas potiče želju za napredovanjem, kvalitetnim radom i postizanjem uspjeha. Također, želi saznati hoće li to što vas motivira odgovarati poslovnim zadacima i samoj kulturi tvrtke.

Poslodavci žele znati jesu li čimbenici koji vas motiviraju i u skladu s radnim mjestom i odgovornostima koje biste imali u slučaju da dobijete zaposlenje. Primjerice, ako vas motivira izazovno radno mjesto, možda niste najbolja osoba za posao unošenja podataka u bazu koji je prilično jednoličan.

Iskreni odgovori na ovo pitanje mogu pomoći i vama jer ćete tako lako saznati koje okolnosti vam pomažu da se osjećate uzbuđeno i motivirano, odnosno što biste voljeli raditi s lakoćom. Druga slična verzija ovog pitanja glasi – Što vas čini strastvenima? Spomenuto pitanje postavlja se iz istog razloga – vaš budući poslodavac pokuša utvrditi što vas ispunjava i zbog čega se osjećate uzbuđeno.

Pitanje Što vas motivira može biti i pravi uvid u vašu osobnost i stil rada, pomažući poslodavcima da vas bolje razumiju i kao osobu i kao budućeg potencijalnog zaposlenika. Naime, velika je razlika između kandidata koji je motiviran radom u timu i uspostavljanju jakih odnosa s kolegama i suradnicima i kandidata koji voli raditi sam na izvješćima koji će pomoći u poboljšavanju rezultata tvrtke. Oba kandidata imaju prednosti, ali ovo pitanje može pomoći poslodavcima da suze svoj izbor na one pojedince koji će najbolje odgovarati radnom mjestu za koje se prijavljuju i samoj tvrtki.

Kako odgovoriti na pitanje “Što vas motivira”?

Prije samog razgovora za posao, odvojite malo vremena za istraživanje tvrtke i radnog mjesta na koje se prijavljujete. Što više saznate o organizacijskim ciljevima poslodavaca, to ćete ponuditi bolje odgovore na razgovoru za posao.

Teško je smisliti dobar odgovor na ovo pitanje na licu mjesta jer ovo pitanje zahtjeva dobru pripremu. Kod pripreme razmislite i o poslovima koje ste obavljali u prošlosti.

  • Što se događalo tijekom vaših najbolji dana na tom poslu?
  • Kada ste se najviše veselili radu u uredu?
  • Kada ste se vraćali s posla sretno, ispunjeno i uzbuđeno zbog posla te ste te priče dijelili s vašom obitelji?

Bez obzira na to radi li se o uspješnom sastanku s klijentom, složenom projektu koji je prerastao u novu poslovnu priliku ili novoj vještini koju ste svladali, upravo to potrebno je imati na umu kod kreiranja odgovora na spomenuto pitanje.

Primjeri najboljih odgovora na pitanje “Što vas motivira”

U nastavku donosimo nekoliko primjera najboljeg odgovora koji možete dati na spomenuto pitanje, a na vama je da svoj odgovor prilagodite tako da se podudara s onim što poslodavac traži za spomenuto radno mjesto.

Primjer odgovora broj 1

Najviše me motiviraju dobri rezultati. Volim kada imam konkretan cilj koji moram ispuniti i dovoljno vremena osmisliti najbolju strategiju za njegovo postizanje. Na mom posljednjem poslu, naši godišnji ciljevi bili su vrlo visoko postavljeni. No, uskim surađivanjem sa svojim menadžerom i ostatkom tima osmislila sam poslovnu strategiju za svaki mjesec kako bismo u konačnici i postigli sve ciljeve do kraja godine. Bilo je pravo uzbuđenje raditi na osmišljavanju te strategije!

Zašto je ovaj odgovor dobar?

Spomenuti odgovor djelovat će dobro kod poslodavca jer je usredotočen na postizanje novih ciljeva, rezultate i postignuća. Pozitivno je i pohvalno slušati što je kandidat postigao kako bi unaprijedio tvrtku u kojoj je radio.

Primjer odgovora broj 2

Motivira me proučavanje podataka tvrtke. Dajte mi tablicu u Excelu i pitanja na koja biste željeli dobiti odgovor, a ja ću se potruditi doći do najboljeg rješenja.

Naime, na svojoj trenutnoj poziciji pripremam mjesečne analitičke izvještaje u prodaji. A podaci iz spomenutih izvještaja pomažu u utvrđivanju načina na koji tvrtka odlučuje o svojim sljedećim koracima i postavlja prodajne ciljeve za sljedeće mjesece. Sposobnost da upravo ja moram pridonijeti tome, odnosno da moram pružiti bitne informacije o kojima ovisi budući rad tvrtke, zaista je motivirajuće.

Zašto je ovaj odgovor dobar?

Ovaj odgovor poslodavcu govori da je kandidat motiviran time što voli raditi analizu podataka te sposobnošću da svojim vještinama može pružiti relevantne informacije svom timu. To znači da kandidat ima i tvrde i meke vještine koje su potrebne za određeno radno mjesto.

Primjer odgovora broj 3

Bila sam odgovorna za nekoliko projekata u kojima sam vodila razvojne timove i sudjelovala u implementaciji novih rješenja. Timovi su postigli 100% učinkovitost što je za mene bilo iznimno motivirajuće. Završili smo projekt prije zadanog roka što također znači da sam dobro upravljala timovima koji su zaslužno za uspjeh i postizanje ciljeva.

Zašto je ovaj odgovor dobar?

Ovaj odgovor pokazuje poslodavcu da je kandidata motiviralo nekoliko čimbenika – upravljanje i raspoređivanjem timova te timski rad te da kandidat ima mogućnost obavljanja više zadataka odjednom.

Primjer odgovora broj 4

Oduvijek sam željela osigurati da klijenti tvrtke za koju radim dobiju najbolje korisničko iskustvo koju im u datom trenutku mogu ponuditi. Smatram da je važno, kako meni osobno, tako i tvrtki i klijentima, pružiti pozitivno iskustvo kupovine. Moj cilj je neprestano raditi na razvijanju vještina koje će mi u tome pomoći, a o čemu govore i moji rezultati. Naime, posljednjih šest mjeseci ostvarila sam najbolje rezultate u tvrtki što znači da sam tvrtki osigurala najveću zaradu.

Zašto je ovaj odgovor dobar?

 Ovim se odgovorom kandidat usredotočuje na to zašto je korisničko iskustvo važno, kako razvija svoje vještine te kakao i na koji način postiže dobre rezultate.

Primjer odgovora broj 5

Oduvijek me motivirala želja da ispoštujem zadani rok. Postavljanje i postizanje rokova pruža mi osjećaj postignuća i tjera me naprijed. Volim organizirani raspored koji mi govori kada koji zadatak trebam izvršiti kako bi postigla konačni cilj. Primjerice, prošle godine sam vodila događaj prilikom kojeg su se prikupljala sredstva. Postavila sam više rokova za različite zadatke koje je bilo potrebno obaviti, a svi oni uslijedili su obavljanjem zadataka koji su prethodili uspješno organiziranom događaju. Postizanje svog pojedinačnog cilja motiviralo me da nastavim raditi što je na kraju rezultiralo time da se događaj odvije bez ikakvih problema.

Zašto je ovaj odgovor dobar?

Uvijek ima smisla odgovoriti tako da pokazujete da ste motivirani svojim radom i postizanjem ciljeva. S ovim odgovorom nećete pogriješiti.

Savjeti kako najbolje odgovori na pitanje “Što vas motivira”

U nastavku donosimo još nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete ponuditi najbolji odgovor na ovo pitanje i istaknuti se među ostalim kandidatima.

Imajte na umu posao na koji se prijavljujete

Pripremajući pritom svoj odgovor, razmislite o vještinama koje posjedujete, a koje biste mogli najbolje implementirati u posao. I u konačnici, pokušajte sve to istaknuti u svom odgovoru.

Primjerice, ako se prijavljujete za radno mjesto menadžera, oblikovanje odgovora oko izgradnje samih odnosa i pomaganja drugima da uspiju i postignu ciljeve moglo bi odjeknuti snažnije od toga kako želite učiti i napredovati ili raditi s klijentima.

Uzmite u obzir i kulturu tvrtke

Primjerice, ako tvrtka ističe rad u timu, mogli biste spomenuti kako vas motivira upravo postizanje ciljeva radom u timu, s kolegama. Ako ne znate puno o kulturi tvrtke i načinu na koji ona posluje, istražite prije samog razgovora za posao što više toga možete kako biste ponudili i najbolji odgovor.

Podijelite primjer

Možda ne bi bilo loše uključiti dobar primjer iz prethodnog posla kako biste objasnili vrstu projekta ili zadataka koji vas motiviraju. Primjerice, ako spomenete da vas motiviraju dobri rezultati, navedite primjer kada ste postavili cilj i kada ste ga postigli. Dodatni plus je ako ste ga postigli prije vremena.

Važno! Pazite da primjer uključuje vremenski rok koji vam je bio dodatna motivacija u tome da postignete cilj na vrijeme i time tvrtki pružite dodatnu korist.

Također, možda ste na neki način uštedjeli novac tvrtke, dovršili projekt prije roka ili riješili problem kolege. Podijelite primjer i ispričajte priču o svojim postignućima jer je to idealan način kojim ćete poslodavcu pokazati svoja postignuća. Time ćete mu pomoći da shvati kako vaša motivacija može koristiti tvrtki.

Budite iskreni

Uvijek budite oprezni kada odgovarate na ovo pitanje. Ako svoj odgovor prilagodite upravo onome što mislite da poslodavac želi čuti, vjerojatno ćete ispasti neiskreni i nećete proći u sljedeći krug. Osim toga, iskreni odgovor će pomoći i vama samima da vidite jeste li pogodni za tvrtku i posao koji biste trebali obavljati.

Nadalje, imajte na umu da, iako će vas možda motivirati redovita i stimulativna primanja, laptop ili mobitel, taj odgovor iz perspektive vašeg budućeg poslodava možda neće biti previše inspirativan.

Što nikada ne reći kod dogovora na pitanje “Što vas motivira”

Nikada ne spominjite sebe i što biste vi željeli dobiti. Uvijek se usredotočite na posao i što vas s poslovne strane motivira. Umjesto da kažete kako biste voljeli nakon probnog roka dobiti povišicu, spomenite radije odgovornosti na poslu koje pobuđuju interes i zanimanje u vama i koje vam predstavljaju određeni izazov.

Ostanite fokusirani na jednu temu. Smislite jasan odgovor na pitanje i držite ga se. Nema potrebe bombardirati poslodavca s previše informacija.

Također, uvijek se držite pozitivnog aspekta. Primjerice, nikada ne spominjete da vam motivacija može biti to da izbjegavate dobiti otkaz.

Podsjetnik – kako se pripremiti

Dobra priprema je ključ uspjeha. Prije razgovora za posao pripremite se na sljedeći način.

Vježbajte odgovor

Ako napišete na papir neke ideje prije samog razgovora za posao o tome što vam motivira, olakšat ćete si kada dobijete odgovor na pitanje tijekom razgovora.

Fokusirajte se na svoje postignuća

Fokusirajte svoj odgovor na svoja postignuća koja biste mogli najlakše uklopiti u budući posao i u novu tvrtku.

Pokažite koliko ste kvalificirani

Razgovor za posao jedinstvena je prilika da poslodavcu predstavite sve svoje kvalifikacije za koje smatrate da bi mogle koristiti njemu i njegovoj tvrtki.

Riječ je o pitanju na koje se može odgovoriti na brojne načine, što je zapravo i priličan izazov jer potrebno je razmisliti kako odgovoriti na najbolji način i ponuditi najbolji odgovor. Na kraju, i ljudi su različiti i motiviraju ih različiti čimbenici – od plaće, moći, poslovne promjene, poslovnih rezultata pa sve do interakcije i upoznavanja novih i zanimljivih ljudi.

Ako se želite još bolje pripremiti za razgovor za posao:

Ne zovu vas na razgovor za posao? Vjerojatno radite ove pogreške
Telefonski razgovor za posao – kako se pripremiti
10 pitanja za razgovor za remote posao na koja morate znati dobro odgovoriti

Foto: Christin Hume / Unsplash

Nastavite čitati