Telefonski razgovor za posao - kako se pripremiti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Mobitel na ružičastoj bilježnici s bijelim slovima i kemijska olovka

Telefonski razgovor za posao – kako se pripremiti

Piše: Martina Lovaković

Većina ne voli iznenađenja kada je riječ o potrazi za poslom. I sam proces traženja posla i pronalaženja novih prilika, dovoljno su stresni sami za sebe, a kamoli kad čujemo za telefonski razgovor za posao. Što očekivati? Dodatno izlaženje iz normi samo pogoršava ionako stresnu situaciju. Stoga smo odlučili ovu temu posvetiti telefonskom razgovoru za posao kako biste uspješno izbjegli što veći broj iznenađenja na putu do dobivanja novog posla.

U vrijeme pandemije, telefonski razgovor za posao prakticira se češće nego inače, a u nastavku donosimo nekoliko najčešćih pitanja s kojima biste se mogli suočiti te nekoliko savjeta kako na njih s lakoćom odgovoriti.

1. Kako ste saznali za radno mjesto?

2. Recite mi nešto o sebi

3. Što znate o našoj tvrtki?

4. Zašto ste otišli/napuštate posljednje radno mjesto?

5. Opišite što trenutno radite na poslu

6. Što očekujete od sljedećeg posla?

7. Zašto vas zanima ovo radno mjesto? Što vas je privuklo ovoj tvrtki?

8. Koju plaću očekujete?

9. S kojom vrstom menadžera najbolje surađujete?

10. Zašto ste vi najbolji kandidat za posao?

11. Jeste li se spremni preseliti?

12. Kada možete započeti s poslom?

13. Imate li pitanja za mene?

No, prije nego što krenemo na stvar, razjasnimo jedno – Po čemu se telefonski intervjui toliko ističu i zašto ih voli većina poslodavaca?

Riječ je o razgovoru za posao koji je prikladan kada se na posao prijavi velik broj kandidata. Naime, uz puno kandidata, telefonski razgovor za posao idealan je način kojim možete suziti izbor i odabrati koje kandidate pozvati na razgovor za posao uživo. U tim slučajevima telefonski razgovor za posao može biti od velike pomoći. Ovakav način razgovora može uvelike pomoći kandidatima koji žive izvan grada ili države u kojoj se nalazi sjedište tvrtke. Time se može uštedjeti na velikim troškovima putovanja, ali i na vremenu koje je potrebno za putovanje.

Što poslodavci pokušavaju saznati u telefonskom razgovoru za posao?

Obično provjeravaju rizike, pokušavaju potvrditi vaše kvalifikacije i žele vidjeti biste li se mogli nositi sa svime što posao zahtijeva. Kratko rečeno – Tko ste, što znate o njima i zašto želite raditi ovdje?

Naravno, postoji mogućnost da ćete dobiti konkretna pitanja koja su jedinstvena za posao ili područje rada. No, češće je riječ o općenitim pitanja, a savjete kako odgovoriti na njih, donosimo u nastavku.

1. Kako ste saznali za radno mjesto?

Postoje dva razloga zbog kojih bi vas netko to pitao. Znatiželjni su (ove informacije mogu im biti korisne kod sljedećeg kruga zapošljavanja) i žele razumjeti zašto ste se prijavili na ovo radno mjesto i kako ste završili pred njima (što će kasnije potkrijepiti pitanjem – Zašto želite ovaj posao).

Ako ste na posao naišli na jedinstven način, primjerice putem privatnih kontakata, ova informacija može biti posebno važna za osobu koja vas intervjuira.

Kako odgovoriti na pitanje?

Jednostavno – samo recite gdje ste naišli na oglas za posao – putem internetskih stranica koje oglašavaju slobodna radna mjesta, na LinkedInu ili preko neke druge mreže te uz to kratko dodajte zašto ste se prijavili.

Primjerice: “Čula sam za upražnjeno radno mjesto od prijateljice, a budući da bih voljela u budućnosti raditi na toj poziciji i u vašoj tvrtki čiji rad pratim već duže vrijeme, zaključila sam da bi bilo sjajno prijaviti se za posao”.

2. Recite mi nešto o sebi

Ponekad osoba koja odrađuje intervjue za posao neće biti netko tko je usko povezan sa samim poslom. Stoga, nema dovoljno iskustva u tom području niti ima uvid u to koliko je vaš životopis dobar. Stoga bi bilo dobro kada biste imali spremno nekoliko rečenica o detaljima iz vašeg životopisa.

Kako odgovoriti na pitanje?

Usredotočite se na one vještine i iskustva koja su najprimjenjivija u poslu za koje ste se prijavili. Objasnite gdje se sada nalazite i što radite, spomenite što ste radili u prošlosti te završite kratkim objašnjenjem onoga što planirate raditi u budućnosti i kako se ovaj posao uklapa u to.

3. Što znate o našoj tvrtki?

Ovim pitanjem osoba koja provodi telefonski razgovor za posao želi saznati jesti li proveli istraživanje o njihovoj tvrtki, što im govori o tome koliko žarko želite raditi u ovom okruženju. Odabrani kandidati bit će strastveni prema samoj tvrtki i onome za što se tvrtka zalaže.

Kako odgovoriti na pitanje?

Nemojte naučiti napamet tekst sa stranice “O nama” koji se nalazi na stranicama tvrtke. Radije odaberite jednu ili dvije osobine tvrtke kojoj se divite i zbog kojih biste željeli raditi upravo u takvom okruženju. Odaberite misiju tvrtke, njihov proizvod, brend ili kulturu tvrtke. Objasnite zašto im se divite.

4. Zašto ste otišli/napuštate posljednje radno mjesto?

Iako vam se čini da osoba koja vas intervjuira želi ustvari pronaći neke tamne detalje iz vaše prošlosti, ovo pitanje zapravo ima veću svrhu. Zašto ste napustili prethodni posao (i kako o njemu razgovarate), može puno reći o vašoj radnoj etici i stavu.

Nikada nemojte odgovarati neiskreno, bez obzira na to koji je bio razlog otkaza. Otpuštanje ili otkaz nije nešto čega biste se trebali sramiti niti je uvijek u potpunosti vaša krivnja. A profesionalno i proaktivno odgovaranje na spomenuto pitanje, može još više impresionirati osobu koja vas intervjuira.

Kako odgovoriti na pitanje?

Ne trebate ulaziti duboko u to zašto ste dobili otkaz. Detalji nisu nešto što bi nekoga trebalo zanimati. U ovom slučaju želi se vidjeti kako se nosite s neugodnim pitanjima i što ste iz ovog iskustva naučili. Jednostavno odgovorite zašto ste dobili otkaz, što ste iz toga naučili i kako je to iskustvo od vas oblikovalo još boljeg zaposlenika.

Čak i ako se s bivšim šefom niste rastali u najboljim odnosima, suzdržite se od bilo kakvih ružnih riječi o njemu. Usredotočite se na budućnost i na ono zašto se radujete novom zaposlenju.

5. Opišite što trenutno radite na poslu

Ovo pitanje slično je onom na početku – Recite mi nešto o sebi. Njime će osoba koja provodi intervju steći osjećaj o vašim vještinama, iskustvu i stručnosti. Također, odgovor na ovo pitanje pokazuje koliko dobro možete opisati posao kojim se trenutno bavite. ako ne možete opisati kako svakodnevno doprinosite tvrtki, zašto bi vas netko zaposlio?

Kako odgovoriti na pitanje?

Nemojte se fokusirati samo na pitanje “što”, već naglasite koji je vaš utjecaj. Kako vaša odgovornost doprinosi ciljevima vašeg tima i općenito vaše tvrtke? Kako vaš rad utječe na boljitak tvrtke i čini projekte boljima i učinkovitijima? Koje ste vještine s vremenom razvili radeći na ovom radnom mjestu i kako su se one odrazile na rad tvrtke?

6. Što očekujete od sljedećeg posla?

U odgovoru na ovo pitanje ključno je da vaši ciljevi i ciljevi tvrtke budu ujednačeni. Odgovor na ovo pitanje dat će im jasan uvid o tu žele li vas zaposliti ili ne. Primjerice, možda trenutno tražite posao na kojem ćete očekivati rast i napredak tijekom sljedećih nekoliko godina, a ovo radno mjesto vam to neće moći ponuditi. Ovo pitanje i vama i vašem budućem poslodavcu može uvelike olakšati želite li poslovno surađivati sljedećih nekoliko godina.

Kako odgovoriti na pitanje?

Ako već imate posao i uz njega tražite novi posao, to je zato što vam nešto nedostaje na tom poslu. Budite iskreni u vezi toga, ali na tako da ne govorite ništa ružno o vašem sadašnjem poslodavcu. Recite da ste došli do točke kada želite nešto više u svojoj karijeri jer ste usavršili svoj rad te ste uzbuđeni što ćete to i usavršiti na novom radnom mjestu.

7. Zašto vas zanima ovo radno mjesto? Što vas je privuklo ovoj tvrtki?

Ovo pitanje slično je već nekim spomenutima, a razlog zašto se postavlja je taj što ispitivač želi vidjeti jeste li istražili što vas očekuje na novom radnom mjestu i znate li čime se tvrtka zapravo bavi. Ne žele čuti da vam jednostavno samo treba posao i da vam se ovo radno mjesto čini zanimljivo.

Kako odgovoriti na pitanje?

Sigurno vas je nešto privuklo ovom poslu ili tvrtki (osim novca i povlastica koje radno mjesto donosi). Usredotočite se na to. Odvojite minutu svog vremena i pregledajte web stranice tvrtke, priopćenje za javnost ili opis posla pa izvucite nekoliko specifičnih stvari za tvrtku koje vam se čine idealnima. Zatim ih povežite sa svojim ciljevima, iskustvom i vještinama.

8. Koju plaću očekujete?

Iako vam se ovo pitanje čini jednim od najtežih, ispitivači će ga često tražiti u telefonskim razgovorima za posao kako bi brzo eliminirali osobe koje ne ulaze u njihov budžet. Često postoji određena svota koja se može ponuditi s radnim mjestom, a nitko ne želi zapeti na pregovorima o plaći. Žele da osoba koju će zaposliti bude zadovoljna radnim mjestom i primanjima koje joj mogu ponuditi.

Kako odgovoriti na pitanje?

Ovo pitanje nije zamišljeno kao trik pitanje niti možete ponuditi pogrešan odgovor koji će vas izbaciti iz “igre”. Međutim, pokušajte istražiti koji iznos bi najbolje pratio samu tvrtku te ulogu koju biste obavljali u tvrtki i vaše iskustvu i vrijednost koju možete ponuditi tvrtki. Kako pregovarati o plaći?

Otkrijte koje brojke se na tržištu rada kreću za određeno područje, a zatim sagledajte uklapaju li se one u vaše iskustvo i obrazovanje. Tako da kada vam se tijekom razgovora za posao postavi pitanje, budete spremni reći sljedeće: “Na temelju iskustva, obrazovanja i tržišta, moja idealna plaća bila bi u rasponu od X do Y”.

Pregovori o plaći puno ovise o tome u kojoj se fazi pregovora trenutno nalazite. Ako ste tek u prvom krugu razgovora za posao, možda biste mogli odgovor ostaviti nejasan poput ovog: “Trenutno sam stvarno zainteresirana za pronalazak odgovarajućeg zaposlenja i time sam otvorena za kasnije pregovore o plaći”. No, ako ipak morate navesti iznos, prije razgovora se dobro pripremite. Pokušajte na sve načine izbjeći navođenje iznosa u ranijim fazama pregovora jer ćete kasnije svakako biti u boljoj poziciji dobiti plaću koju želite.

9. S kojom vrstom menadžera najbolje surađujete?

Ovo pitanje, kao i mnoga druga, svodi se na to kako ćete se slagati s nadređenima. Odnos menadžera i zaposlenika presudan je za uspjeh poslovanja, a ispitivač želi biti siguran da ćete se dobro slagati i surađivati sa svojim potencijalnim šefom. Odgovor na ovo pitanje ne može nužno pokolebati njihovu odluku o zaposlenju, već je riječ o još jednom podatku koji će podijeliti s onim tko donosi konačnu odluku.

Kako odgovoriti na pitanje

Ne pokušavajte odgovoriti na pitanje onako kako mislite da ga druga strana želi čuti. Budite iskreni. Ako će vam to pomoći u odluci, ponudite nekoliko dobrih primjera suradnje s menadžerima ili stilova upravljanja na koje ste naišli i koji su vam se svidjeli. Općenito izbjegavajte spominjati negativne informacije o bivšim šefovima.

10. Zašto ste vi najbolji kandidat za posao?

Većina onih koji se prijavljuju za određeni posao, posjeduje i kvalifikacije za njegovo obavljanje. Upravo zbog toga ispitivači žele suziti izbor postavljanjem ovog pitanja čiji im odgovor u tome uvelike pomaže.

Kako odgovoriti na pitanje

Ono što je sjajno u vezi ovog pitanja jest to što vam pruža priliku da se zaista predstavite onako kako vi to želite. Istaknite ono što vas čini posebnim i dajte im jasno do znanja da je upravo to ključno za mjesto za koje se natječete.

Razmislite o onom što vi imate, a nitko drugi nema. To može biti vaše bogato iskustvo upravo na poslovima koji se traže, određena strast za tim poslom, vještine ili vaša odlučnost da riješite sve probleme koji su postavljeni ispred vas.

11. Jeste li se spremni preseliti?

Riječ je o logističkom pitanju koje će ispitivačima pomoći da uklone onog tko im ne odgovara na temelju mjesta gdje se netko nalazi. To ne znači da možda neće razmisliti o tome hoće li vam dopustiti da radite na daljinu ili povećati raspon putnih troškova, jer ako to zaista žele, mogu to i učiniti. No, svakako će izbor pasti na onog kandidata koji je spreman preseliti se ili koji živi u istom gradu gdje će se obavljati posao.

Kako odgovoriti na pitanje

Jednostavno! Ako ne živite u području rada, recite im odmah biste li se preselili ili ne. Ako je situacija nešto složenija, objasnite je sažeto s naglaskom na tome koliko želite posao. Primjerice: “Djeca su upravo krenula u školu, tako da se ne možemo preseliti usred školske godine. Stvarno sam jako uzbuđena zbog ovog radnog mjesta i bila bih voljena raditi ga na daljinu ako postoji takva mogućnost”.

12. Kada možete započeti s poslom?

Ponekad radno mjesto mora odmah biti popunjeno i u tom slučaju bi vas vjerojatno odmah razmotrili ako biste mogli odmah započeti s radom. No, i kada nema žurbe, ovo pitanje se i dalje postavlja kako bi se mogao pripremiti plan i strategija koliko dugo su spremni čekati pravu osobu.

Kako odgovoriti na to pitanje?

Ako trenutno niste nigdje zaposleni, možete slobodno reći da biste mogli odmah započeti, kad god je to potrebno. To je u ovoj situaciji najbolji mogući odgovor. No, ako ste zaposleni, pokušajte izračunati preostali broj dana godišnjeg odmora i otkaznog roka te ponudite datum od kojeg biste mogli biti dostupni.

13. Imate li pitanja za mene?

Ovim pitanjem dobivate mogućnost riješiti sva svoja pitanja i nedoumice koje imate, a vezane su uz radno mjesto koje biste trebali obavljati. Iskoristite ga!

Pitanja koja im postavljate daju im uvid u vaše vrijednosti i stručnost pa budite pažljivi. Uvijek ih prilagodite tvrtki i osobi s kojom razgovarate.

Kako odgovoriti na pitanje

Pripremite unaprijed dva do tri pitanja oko ciljeva tvrtke ili uloge koju biste obavljali, oko dinamike tima, vašeg budućeg menadžera ili kulture tvrtke. Još je bolje da zabilježite sva pitanja koja vam se pojave u glavi za vrijeme razgovora za posao – to će im pokazati da pratite razgovor i obraćate pažnju na sve što vam je rečeno.

Dok završavate telefonski poziv uvijek je dobro informirati se oko sljedećih koraka, u slučaju da ih ispitivač sam ne spomene. Možete jednostavno pitati sljedeće: “Koji je sljedeći korak ili kada mogu očekivati sljedeći poziv?”. Najbolji način da se iskažete u telefonskom intervjuu za posao je taj da se za njega na vrijeme pripremite. Odvojite vrijeme za istraživanje tvrtke, sastavite bilješke, uvježbajte odgovore. Tada će telefonski razgovor za posao biti puno lakši, ali i opušteniji za vas jer ćete znati da ste se unaprijed dobro pripremili.

Uvijek težite tome da ostavite najbolji dojam. Nikad ne znate je li taj telefonski razgovor za posao ujedno i posljednji razgovor za posao nakon kojeg će se odlučiti tko je idealan kandidat. Stoga, slijedite spomenute savjete i pripremite se za svaki telefonski intervju za posao koji zakažete.

Foto: Content Pixie

Nastavite čitati