Upoznajte Amandu Gorman, pjesnikinju koja stvara povijest - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Amanda Gorman na govoru inaguracije u žutom sakou

Upoznajte Amandu Gorman, pjesnikinju koja stvara povijest

Piše: Martina Lovaković

Amanda Gorman najmlađa je pjesnikinja u povijesti koja je nastupila na pozornici kada je govorila na inauguraciji predsjednika Joea Bidena. Nakon govora koji je dirnuo mnoge, svi svjetski mediji danima su pričali o ovoj talentiranoj djevojci čije su riječi ostale urezane u povijest Amerike, ali i cijelog svijeta.

Inauguracija predsjednika Joea Bidena bila je ispunjena s nekoliko povijesnih događaja, a među njima je bilo i polaganje prisege potpredsjednice Kamale Harris, prve žene potpredsjednice SAD-a, žene tamne kože južnoazijskog podrijetla. No, ono što je sigurno palo u prvi plan i zauzelo zanimanje javnosti, bila je zapanjujuća pjesma Amande Gorman u trajanju od pet i pol minuta. “The Hill We Climb” 22-godišnja Amanda je pročitala na glas i izazvala trnce kod mnogih. “Neka svijet, ako ništa drugo, kaže da je ovo istina, iako smo tugovali, u isto smo vrijeme i rasli. Iako smo bili povrijeđeni, nismo se prestajali nadati. Čak i kad smo se umorili, i dalje nismo prestajali pokušavati”, veličanstveno je izjavila. “Ostanimo zauvijek povezani, pobjednici, ne zato što više nikada nećemo iskusiti poraz, već zato što nikada više nećemo biti podijeljeni”.

Amanda Gorman diplomirala je na Harvardu i upisala se u povijest kao najmlađa pjesnikinja ikad koja je recitirala stihove svoje pjesme na predsjedničkoj inauguraciji. Iako je za većinu ovo novost, manje je poznato to da Amanda cijeli svoj život odskače od gomile i čini revolucionarne stvari vrijedne pažnje. U nastavku donosimo njezinu priču.

Rani život

Amanda Gorman rođena je 7. ožujka 1998. godine u Los Angelesu i trenutno živi u stanu u zapadnom dijelu LA-a. Kao što spominje i u svojoj pjesmi, odgojila ju je samohrana majka, učiteljica engleskog jezika pod imenom Joan Wicks.

Osim starijeg brata Spencera, ima i sestru blizanku, Gabrielle Gorman koja je svoj život također posvetila aktivizmu, osim što se bavi redateljskim poslom, poznata je i kao aktivistica. Sestre su jako povezane, a jednom prilikom Amanda se našalila kako je Gabrielle planira jednog dana odvući u Disneyland.

Na Harvardu je diplomirala sociologiju, a u poeziju je zaljubljena od trećeg razreda osnovne škole. Prije nego što je postala najmlađa pjesnikinja koja se obratila javnosti prilikom inauguracije za predsjednika, Amanda je 2017. godine imenovana prvom National Youth Poet Laureateom. Prije toga, 2016. godine, izabrana je kao Youth Poet Laureate of Los Angeles.

Izabrana od prve dame

Dr. Jill Biden, nova prva dama Sjedinjenih Američkih Država, izabrala je Gorman da nastupi na inauguraciji. Liječnica Biden imala je priliku Amandu slušati uživo kako recitira poeziju u Library of Congress i upitati je bi li nastupila na inauguraciji. Oduševljenje je bilo obostrano! Naime, Amanda nije mogla suspregnuti zadovoljstvo nakon što ju je osobno prva dama zamolila za nastup.

Govorna mana

Iako mlada djevojka, u životu je do sada pokazala veliku ustrajnost i hrabrost. Hrabro je koračala pred svim izazovima i nosila se s njima naizgled s lakoćom. Iako je imala govornu manu, postala je odličan govornik! Naime, nakon što je kao novorođenče doživjela česte kronične upale uha, razvila je poremećaj skuha koji je rezultirao govornom manom. “Moja govorna mana manifestirala se kao nemogućnost izgovaranja nekih slova, posebice slova “r” i to je trajalo nekoliko godina”, precizirala je. “Morala sam zaista raditi na tome i vježbati da bih stigla do toga gdje sam danas”.

Njezino čitanje pjesme na inauguraciji bilo je posebno značajno zbog toga što se i sam predsjednik Joe Biden borio s govornom manom. 

Sluša glazbu dok piše

Nakon inauguracije izjavila je da slušala određenu glazbu za vrijeme pisanja pjesme koja je obilježila inauguraciju. Tako je soundtrack uključivao glazbu s The Crowna, Lincolna i Hamilton. A u njezinoj pjesmi “The Hill We Climb” definitivno se vidi utjecaj Hamiltona stihom “povijest nas gleda”. Lin-Manuel Miranda osobno ju je iznenadio čestitkom nakon postignutog uspjeha na inauguraciji, 21. siječnja 2021. godine tijekom njezina pojavljivanja u tv showu “Good Morning America”.

Pisanje pjesme za inauguraciju

Kao da pisanje pjesme za inauguraciju nije bilo dovoljno izazovno, inauguracije se odvila samo dva tjedna nakon nereda za vrijeme kojih su pobunjenici upali u američki Kapitol sa željom da ospore rezultate predjsedničkih izbora 2020. godine. Za Amandu je takav trenutak bio šokantan i smatrala je da i to mora spomenuti u svojoj pjesmi. Budući da je spomenuti događaj za nju bila i jedna vrsta motivacije, pjesmu je završila te iste noći. “Vidjeli smo silu koja je radije htjela razbiti našu naciju, nego je međusobno dijeliti s drugima, uništiti našu zemlju ako bi to značilo odgađanje demokracije”, recitirala je i pritom se osvrnula na taj događaj. “I gotovo su uspjeli u tome. No, iako je demokracija može povremeno odgađati, ona nikada ne može biti trajno pobijeđena”.

Počast svojoj heroini

Navela je Mayu Angelou kao jednom od svojih najvećih inspiracija. Naime, Maya je izvela pjesmu “On the Pulse of the Morning” na inauguraciji bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona. Njoj u čast, Gorman je nosila prsten s pticom u kavezu koja je bila poveznica na Mayino slavno djelo “I Know Why the Caged Bird Sings”. A kao šećer na kraju, prsten je bio dar Oprah Winfrey, još jedne žene u kojoj Amanda vidi inspiraciju. Oprah je također darivala i Mayu Angelou prije inauguracije Billa Clintona. Tom prilikom poklonila joj je kaput i rukavice koje je Maya nosila tijekom inauguracije.

Neprofitna organizacija

Godine 2016. Amanda je osnovala neprofitnu organizaciju pod nazivom “One Pen One Page”. Riječ je organizaciji koja podupire obrazovanje, a misija joj je osnažiti mlade ljude da govore glasno i dižu svoj glas sa svrhom uklanjanja nejednakosti kroz obrazovanje. Nadahnuće za osnivanjem spomenute organizacije dobila je zbog rada svoje majke koja je predavala engleski jezik u gradskoj školi.

Super Bowl LV

Iako smo obično navikli vidjeti pop zvijezde koje nastupaju na Super Bowlu, ove godine Amanda Gorman javnosti se obratila riječima koje su istakle troje ljudi, a koje je National Football League proglasio počasnim kapetanima. Riječ je o Trimaine Davis, odgojiteljici; Suzie Dorner, medicinskoj sestri i Jamesu Martinu, veteranu. Oni su prepoznati kao vođe u svojim zajednicama tijekom pandemije COVID-19.

United Nations Youth Delegate

Nakon što je 2013. godine vidjela nadahnjujući govor Malale Yousafzai, Gorman je poželjela postati delegat mladih Ujedinjenih naroda. Godine 2017. izvela je svoju pjesmu “The Gathering Place” na UN’s Social Good Summitu. Imala je tu čast da i sama nastupi pred Malalom, a napisala je i djelo “You Do YOU, Ms. Poet” za Malala Fund.

Knjiga za djecu

Nesumnjivo je to da će se utjecaj Amande Gorman u svijetu pisane i izgovorene riječi s vremenom sve više povećavati. Njezina prva knjiga za djecu “Change Sings: A Children’s Anthem” ima za cilj osnažiti djecu – da nikada ne gube nadu i da se bore za promjene u koje vjeruju. Napisala ju je prije nego što je saznala tko će biti izabran za predsjednika 2021. godine. Knjiga će biti puštena u prodaju 21. rujna 2021. godine, istoga dana kada i njezina zbirka pjesama “The Hill We Climb”.

Kandidatura za predsjednicu

Njezini stihovi iz pjesme “The Hill We Climb” nisu bili samo hipotetski. “…mršava djevojka tamne kože koja je potekla od robova i bila odgojena od samohrane majke može sanjati da i ona jednoga dana postane predsjednica”. Naime, još 2017. godine Gorman je najavila da se namjerava kandidirati za predsjednicu 2036. godine, prve godine kada će na to imati pravo (imat će 37 godina). U emisiji “Good Morning America” održanoj netom nakon inauguracije, potvrdila je da i dalje razmišlja o kandidaturi.

Na kraju svega, jedno je sigurno. Budućnost Amerike uz Amandu Gorman sigurno je svjetlija. Ova inspirativna, hrabra mlada žena ruši sve tabue pred sobom i hrabro i ponosno korača prema uspjehu. A pred nama je samo jedno – da budemo svjedoci pozitivnih promjena za koje će biti zaslužna u budućnosti.

Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Unsplash