Kamala Harris - prva žena u Bijeloj kući, "Ali ne i posljednja" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Kamala Harris

Kamala Harris – prva žena u Bijeloj kući, “Ali ne i posljednja”

Piše: Martina Lovaković

Kamala Harris, punog imena Kamala Devi Harris američka je političarka koja je u studenom 2020. izabrana za potpredsjednicu SAD-a, nakon što je na izborima za američkog predsjednika Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa i time postao 46. predsjednik SAD-a. Tako je SAD dobio prvu ženu u povijesti na spomenutoj poziciji te prvu osobu azijskog podrijetla i crne boje kože na tako visokoj poziciji u američkoj politici. Godinu dana prije, na dan Martina Luthera Kinga, Kamala je objavila da će se natjecati za predsjednicu SAD-a, ali je do kraja godine od toga ipak odustala. Kamala je javnosti postala poznata kada je 2016. kao demokratkinja izabrana u američki Senat. U američkom Senatu prva je Amerikanka azijskog podrijetla te druga Afroamerikanka.

Rani život

Kamala Devi Harris rođena je 20. listopada 1964. u Oaklandu u Kaliforniji. Odrasla je u pretežno afroameričkom susjedstvu Berkeley. Još kao malena djevojčica sudjelovala je s roditeljima na demonstracijama za građanska prava te je pjevala u baptističkom zboru.

Za njezino indijsko podrijetlo zaslužna je majka Shyamala koja je emigrirala iz Indije u SAD kako bi pohađala sveučilište Berkeley u Kaliforniji. Tamo je upoznala Kamalinog oca Donalda, koji je podrijetlom s Jamajke. Shyamala je svoju karijeru posvetila istraživanju karcinoma dojke, dok je njezin otac postao profesor ekonomije na sveučilištu Stanford.

Shyamali je bilo jako bitno da joj djeca budu upoznata sa svojim indijskim korijenima, stoga je Kamalu i njezinu sestru Mayu odgajala prema hinduističkim vjerovanjima te ih svakih nekoliko godina vodila u svoju domovinu.

U dobi od sedam godina njezini roditelji su se odlučili razvesti, a s 12 godina preselila je s majkom i sestrom u Montreal, u Quebecu, u Kanadi. Za vrijeme boravka u Quebecu naučila je francuski jezik i već tada razvijala svoje političke vještine. Naime, u to je vrijeme organizirala prosvjed protiv vlasnika zgrade koji nije dopuštao djeci iz susjedstva da se igraju na travnjaku.

Školovanje

Kamala je pohađala Westmount High School u Quebecu, a budući da je jako voljela ples, s prijateljicom je osnovala plesnu trupu. U SAD se vratila sa željom da upiše Sveučilište Howard u Washingtonu, DC. Tamo je bila izabrana u vijeće studenata liberalne umjetnosti te se također pridružila i debatnom timu.

Uskoro je stekla sveučilišnu diplomu iz područja politologije i ekonomije. Potom je upisala Hastings College of the Law na Sveučilištu u Kaliforniji gdje 1989. diplomirala na području prava.

Početak karijere

Nakon što je diplomirala pravo, 1990. je započela karijeru u State Bar of California, administrativnoj službi Vrhovnog suda Kalifornije, kao zamjenica okružnog tužitelja u okrugu Alameda. Godine 1998. postala je upravna odvjetnica u Career Criminal Unit u San Francisco District Attorney’s Officeu.
Dvije godine kasnije imenovana je šeficom Community and Neighborhood Divisiona, a za to vrijeme osnovala je prvi odjel koji se bavi pravima djece.

Prva žena na mjestu državnog odvjetnika

Godine 2003., Harris je pobijedila tadašnjeg okružnog tužitelja i svog šefa Terencea Hallinana te postala okružna tužiteljica u San Franciscu. Njezina postignuća u ovoj ulozi bila su ogromna. Jedno od značajnijih je pokretanje inicijative “Back on Track” koja pomaže prijestupnicima koji su učinili manja kaznena djela da se ponovo integriraju u društvu te da se time smanji mogućnost za ponavljanjem sličnih ili istih kaznenih djela.

Harris je tada ostala zapamćena i po tome što je odbijala udovoljiti nekim zahtjevima. Primjerice, odbila je tražiti smrtnu kaznu za člana bande koji je bio osuđen za ubojstvo policajca Isaaca Espinoze 2004. godine.

U studenom 2010. karijeru je nastavila u Los Angelesu gdje je pobijedila Stevea Cooleyja, zauzela njegovo mjesto i postala državna odvjetnica. Time je postala prva Afroamerikanka i prva žena na toj funkciji.

Ulazak u Senat

U studenom 2016., Kamala Harris je pobijedila Lorettu Sanchez i tako ušla u američki Senat u Kaliforniji. Time je postala druga Afroamerikanka i prva južnoazijska Amerikanka kojoj je to uspjelo.

Angažirala se na brojnim područjima. Pridružila se Homeland Security and Governmental Affairs Committeeu, Select Committee on Intelligenceu, Committee on the Judiciaryu i Committee on the Budgetu.

Pozabavila se zdravstvenim sustavom, uvela je mjesta za rekreaciju na otvorenim urbanim područjima te pružanje financijskih olakšica uslijed rastućih troškova stanovanja.

Proslavila se u Committee on the Judiciaryu odličnim ispitivačkim sposobnostima u slučaju Bretta Kavanaugha, koji je bio optužen za seksualni napad nakon što je 2018. bio nominiran za Supreme Court justice te na ročištu 2017. u slučaju tadašnjeg državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa kojim se htjela dokazati poveznica između Trumpovog tima i ruskih agenata.

Predsjednička utrka 2020.

Za vrijeme intervjua kojeg je dala 21. siječnja 2019., povodom Dana Martina Luthera Kinga, u emisiji Good Morning America, Harris je objavila da se kandidirala za predsjednicu 2020. godine.

Sljedećih dana započela je raditi na kampanji te se ubrzo našla pri vrhu svih demokratskih anketa. No, našla se usred napada kada je priznala da je pušila marihuanu te se morala suočiti s aktivistima za prava životinja tijekom jednog političkog događaja u lipnju te iste godine.

U sljedećim mjesecima našla se na meti napada, a Biden i ostali kritizirali su njezin zdravstveni plan i posao koji je obavljala na mjestu državne odvjetnice.

Sve to utjecalo je na njezinu popularnost, a ankete su početkom jeseni 2019. govorile o padu. Pokušala se vratiti na prvo mjesto prozivajući Trumpa, ali već početkom prosinca 2019., Harris je objavila da odustaje od predsjedničke kampanje.

Podrška Joea Bidena za potpredsjednicu

Iako je tijekom karijere često surađivala s Joeom Bidenom, u razdoblju od godine dana postali su najljući protivnici, a potom bliski suradnici. Zanimanje javnosti i medijsku pažnju dodatno su zadobili zato što su dolazili iz iste stranke. Također, poznavali su se preko sina Joea Bidena, Beaua Bidena, koji je preminuo 2015. godine, a koji je radio na mjestu glavnog tužitelja i usko surađivao s Kamalom.

U kolovozu 2020. Joe Biden je objavio da je za svoju “desnu ruku” odabrao bivšu suparnicu Kamalu Harris. Tom prilikom je izjavio:

“Imam veliku čast objaviti da sam Kamalu Harris – neustrašivog borca ​​za malog čovjeka i jednu od najboljih državnih službenika u zemlji – izabrao kao suputnika na putu do cilja”, rekao je Biden.

“Još dok je Kamala bila glavna državna odvjetnica, blisko je surađivala s mojim sinom Beauom. Gledao sam kako napadaju velike banke, daju podršku malim ljudima, štite prava žene i djecu od zlostavljanja. Tada sam bio ponosan i ponosan sam što je sada moja partnerica u ovoj kampanji.”

I Kamala je imala samo riječi hvale za Joea Bidena:

“Čast mi je pridružiti mu se kao kandidatu naše stranke i učinit ću sve što je potrebno da postane naš predsjednik”.

Harris je time postala prva osoba tamne kože i osoba južnoazijskog podrijetla koju je glavna stranka nominirala za državni ured. Ujedno je i četvrta žena u povijesti koja se natjecala na predsjedničkoj listi glavne stranke.

Tijekom izborne utakmice, Harris je odigrala nekoliko ključnih poteza među kojima se ističe prozivanje Donalda Trumpa u kojem traži da prizna krivicu za više od 210.000 smrtnih slučajeva u Americi uzrokovanih zbog pandemije koronavirusa.

Prva potpredsjednica u povijesti Amerike

Četiri dana nakon izbora, Joe Biden je proglašen pobjednikom i 46. predsjednikom SAD-a. Time je Kamala Harris postala prva ženska potpredsjednica, prva osoba tamne kože i azijskog podrijetla na toj funkciji.

Privatni život

Malo se zna o privatnom životu potpredsjednice Amerike.

Od 2014. u braku je s Douglasom Emhoffom, a iako par nema djece, Harris je postala pomajka Douglasovoj djeci iz prvog braka, Elli and Coleu.

Priznala je da je s njima jako bliska i da su je jako dobro prihvatili, a od milja je zovu Mamala. Izrazila je divljenje prema njima i prema tome što su izrasli u kvalitetne odrasle osobe.

Predsjednica SAD-a?

Iako je Joe Biden tek izabran za predsjednika SAD-a, a Kamala zauzela funkciju potpredsjednice, mnogi smatraju da će upravo ova funkcija biti njezina velika odskočna daska u daljnjoj političkoj karijeri, a time da je ovo ustvari i njezina velika pobjeda.

Do sada se u javnosti prezentirala kao strastveni borac za ljudska prava i pravilno provođenje zakona, a sve daje naslutiti da će joj spomenuti mandat donijeti priliku da zadobije dodatno povjerenje građana i podršku na putu do titule predsjednice SAD-a.

Njezine riječi nakon proglašenja pobjede mnoge su ganule, a pobjedu je posvetila svojoj majci:

“Možda nije zamišljala baš ovaj trenutak”, ali toliko je duboko vjerovala u Ameriku gdje je takav trenutak moguć. I zato razmišljam o njoj i o generacijama žena, crnkinja, Azijatkinja, bjelkinja, Latinoamerikanki, Indijki – koje su kroz povijest naše nacije popločale put za ovaj trenutak – žene koje su se toliko borile i žrtvovale za jednakost i slobodu i pravdu za sve.”

Sljedeće riječi dirnule su mnoge žene diljem svijeta:

“Iako sam izabrana kao prva žena u Bijeloj kući, sigurno neću biti i posljednja. Svaka djevojčica koja ovo gleda, mora znati da je ova zemlja prepuna mogućnosti.”

Foto: Gage Skidmore / Flickr

Nastavite čitati