U mentorski program stigla nam je gošća iz Norveške - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
mentorstvo-sastanak

U mentorski program stigla nam je gošća iz Norveške

“Morate početi vjerovati u sebe, vjerovati da imate iste mogućnosti kao muškarci, možda čak i malo bolje.” Ovim je riječima Marit Helene Silseth, istaknuta žena u norveškoj poslovnoj zajednici, pokušavala ohrabriti sudionice našeg projekta Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama .

Marit H. Silseth prije šesnaest godina osnovala je Silseth Consulting AS i postala konzultantica u organizacijskom razvoju, uključujući izvršnu/voditeljsku obuku i programe razvoja/obuke vodstva, kao i vođenje mentorskih programa. Posebno je poznata po svojoj voditeljskoj ulozi u organizaciji “Kvinner i Business” (Žene u biznisu) koja je usmjerena na pružanje podrške, inspiracije i prilika za žene. Cilj organizacije je pomoći ženama u profesionalnom razvoju, bilo pokretanjem vlastitog posla ili napredovanjem u karijeri. Nudi razne programe i aktivnosti osmišljene za pomoć članovima u različitim fazama njihovih poslovnih pothvata. Marith H. Silseth također ima veliko iskustvo kao voditeljica odjela u velikim multinacionalnim farmaceutskim tvrtkama, no iako je svoju karijeru započela kao biokemičarka kaže kako joj se više sviđa raditi s ljudima.

mentorstvo-sastanak-I

Za nas je pripremila prezentaciju o moći mentorstva, upoznala nas je s mentorskim programima koje vodi u Norveškoj te je dala pokoji savjet našim mentoricama i mentijkama. Istaknula je kako je i kratki sastanak uvijek bolji od njegova preskakanja te da se do 75 % vremena na sastanku treba izdvojiti za pitanja mentijki, 20 % vremena za odgovore, a 5 % za dijeljenje prijedloga/znanja/iskustva mentora. Mentijakama je objasnila kako uvijek treba tražiti iskreni feedback, što će pomoći u njihovu usavršavanju.

mentorstvo-sastanak-III

Također je podijelila nekoliko činjenica o rodnoj (ne)ravnopravnosti u Norveškoj. Norveška je jedna od najravnopravnijih zemalja u svijetu, a svejedno je samo 14% žena na vodećim pozicijama, samo je 21% ulagateljica na burzi (uglavnom izbjegavaju visokorizična ulaganja), svaki četvrti poduzetnik je žena te je samo 0,7% svih kapitalnih izdvajanja namijenjeno financiranju isključivo ženskih timova.

Na kraju sastanka mentorice i mentijke imale su priliku u grupama razmisliti što je najvažnije što će sa sobom ponijeti iz projekta nakon njegova završetka.

Mentorica Breda Ivanović objasnila je u ime mentorica kako je u projektu “važno stvarati prijateljske veze, to je odnos koji je drugačiji od onoga kojeg imamo sa svojim suprugom ili obitelji, to je ono posebno što će ostati i nakon završetka projekta.”

Mentijka Petra Salarić objašnjava u ime mentijki kako “svatko od nas dolazi iz različitih pozadina, stoga nema univerzalnog odgovora, može biti samouvjerenost, osobni rast, razvoj disciplina, network…”

Iznimna nam je čast da smo na četvrtom sastanku projekta imali priliku ugostiti još jednu ženu s dugogodišnjem iskustvom u mentorstvu koja je s nama podijelila svoje znanje i iskustvo. Poželjela nam je još puno uspješnih godina provođenja ovog projekta koji organiziramo s Večernjim listom već šest godina zaredom.

Nastavite čitati