Kako nabaviti novac za poslovnu ideju - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
poslovna-ideja

Kako nabaviti novac za poslovnu ideju

Imate sjajnu poslovnu ideju i jasnu viziju kako je želite izgraditi. Sada, sve što trebate je kapital da biste to ostvarili, ali nažalost, nemate ga. Situacija je teška. Kako započeti uspješan posao bez novca? Za vas smo pripremili nekoliko načina kako prikupiti novac, bez obzira na to koliko imate u džepu.

Zajmovi za pokretanje poslovne ideje

Zajam za pokretanje poslovanja osmišljen je kako bi pružio kapital potreban za osnivanje vaših ideja. Ti zajmovi mogu doći iz različitih izvora, uključujući banke, kreditne unije, zajmodavce, ulagače, državu.

Kako bi osigurali zajmove za pokretanje malih poduzeća, morat ćete ispuniti zahtjev za kredit i predstaviti detaljan poslovni plan. Ovaj plan treba navesti trenutnu financijsku situaciju tvrtke, uključujući prihode, troškove i novčani tok, kao i buduće financijske projekcije. Osim toga, zajmodavci će obično kopati po financijama vlasnika tvrtke – uključujući njihovu kreditnu povijest.

Oni pregledavaju sve ove informacije kako bi procijenili rizik, utvrdili prihvatljivost podnositelja zahtjeva za zajam za male tvrtke i, ako odluče odobriti zajam, koju su kamatnu stopu, uvjete i uvjete spremni ponuditi.

Kako dobiti zajmove za pokretanje poslovnih ideja bez novca

Za potpuno novo poslovanje teško je osigurati tradicionalne zajmove za pokretanje poslovanja, zajmodavci žele vidjeti prodaju, prihode i barem točku pokrića ili jasan put do profitabilnosti. Kad ste novi nemate tu informaciju, tako da može biti izuzetno teško uvjeriti tradicionalnog zajmodavca da vam da poslovni kredit.

Koraci za dobivanje kredita

Prije nego što se prijavite za početni poslovni kredit, poželjet ćete razviti sveobuhvatan poslovni plan i pripremiti financijska izvješća i projekcije.

Odabir pravog zajmodavca

Budući da može biti tako teško osigurati poslovni zajam za pokretanje poslovne ideje, želite biti sigurni da, kada se prijavite, idete pravom zajmodavcu. Istražite i razmislite o zajmodavcima specijaliziranim za startupe ili onima koji nude alternativne mogućnosti financiranja. Upoznajte zahtjeve svakog zajmodavca. Ako se odlučite za poslovni kredit, prije podnošenja zahtjeva provjerite jeste li razumjeli zahtjeve zajmodavca.

Posljednje što želite je proći cijeli postupak podnošenja zahtjeva za zajam i shvatiti da ne ispunjavate uvjete za ispunjavanje uvjeta; Ne samo da je to gubljenje vremena na vašem kraju, već bi zajmodavac to mogao vidjeti i kao gubljenje vremena – što bi mogla biti prepreka za dobivanje sredstava u budućnosti.

Spremnost na ne baš idealne uvjete

Ponuda početnih poslovnih kredita bez prihoda veliki je rizik za zajmodavca. Oni zapravo nemaju nikakvo jamstvo da će vaše poslovanje biti uspješno ili da ćete moći vratiti zajam.

Kao takvi, ako ponude zajam, uvjeti će vjerojatno odražavati taj rizik – na primjer, višu kamatnu stopu, visoke kazne za propuštena plaćanja /ili kraće uvjete otplate kredita. Ako se odlučite za zajam za pokretanje poslovne ideje, shvatite da možda nećete dobiti najbolju ponudu i da ćete morati pažljivo pregledati uvjete prije potpisivanja.

Ponuda kolaterala

Kao što je spomenuto, početni poslovni zajam može biti rizičan za zajmodavca. Kada kolateralizirate zajam, nudite nešto vrijedno (poput automobila ili kuće) što zajmodavac može zaplijeniti ako ne platite zajam.

Sada, kolateral može učiniti da se zajam osjeća manje rizičnim za zajmodavca (jer oni imaju način da nadoknade svoje gubitke ako ne vratite zajam) – ali povećava rizik za vas kao zajmoprimca, jer ugrožavate sve što kolateralizirate (opet, poput vašeg doma ili automobila) ako ne možete vratiti zajam.

Ako dobijete odobrenje za zajam za pokretanje poslovne ideje, važno je upravljati novcem na način koji će vas držati u milosti vašeg zajmodavca. Koristite sredstva u skladu sa svojim poslovnim planom, vodite pedantne knjigovodstvene evidencije, usredotočite se na postizanje poslovnih prekretnica i komunicirajte sa zajmodavcima.

Koje su alternative zajmovima

Da, izuzetno je teško dobiti odobrenje za tradicionalne zajmove za novo poslovanje ako nemate novca ili poslovne povijesti. Ali dobra vijest je da bez obzira što možda ne ispunjavate uvjete za zajam ne znači da ne možete osigurati sredstva koja su vam potrebna za pokretanje poslovne, izgradnju i rast vašeg novog pothvata.

Postoji niz alternativa zajmovima za pokretanje malih poduzeća koje vam mogu pomoći da dobijete potreban kapital. Pogledajmo neke alternative pokretanju poslovnih kredita bez prihoda koji vam mogu pomoći u osiguravanju financiranja – čak i kao potpuno nova tvrtka:

Mikrokrediti

Ako vam nije potrebna ogromna količina kapitala da biste pokrenuli svoje poslovanje, razmislite o mikrokreditu.

Kao što možete pretpostaviti iz naziva, mikrokrediti su manji poslovni zajmovi od 1000 do 25 000 eura. Usmjereni su prema vlasnicima tvrtki koji mogu imati problema s osiguravanjem tradicionalnog financiranja, uključujući potpuno nove startupe. Mikrokrediti često imaju manje stroge zahtjeve za zaduživanjem, što ih čini idealnom opcijom za nove vlasnike tvrtki koji pokušavaju dobiti pokretanje od nule, mogu služiti kao kapital za osnivanje, kupnju prvotne opreme koja je poduzetniku potrebna za rad, obrtne svrhe, za razvijanje proizvoda ili usluga koje poduzetnik nudi, patente i sl. Mikrokrediti su često jedna od najboljih opcija zbog relativno niskih zahtjeva za zaduživanjem i fleksibilnosti.

Investitori

Drugi način da dobijete novac koji vam je potreban za pokretanje poslovanja je “umrežavanje s potencijalnim investitorima. Ciljajte one koji obično ulažu u vašu vrstu poslovanja – a zatim radite na zakazivanju sastanka, predstavite ih na svom ulaganju i zatražite financiranje.

Također biste mogli potražiti investitore u krugu svojih bližnjih. Ako odlučite posuditi novac od prijatelja ili obitelji, svakako ga tretirajte kao poslovnu transakciju. Stavite sve napismeno. Budite jasni u pogledu uvjeta i osigurajte da ne samo da dobivate sredstva koja su vam potrebna za pokretanje poslovanja, već da oni dobivaju poštenu ponudu i povrat ulaganja.

No, nemojte uzimati novac od prijatelja ili obitelji ako mislite da bi to moglo ugroziti vezu na bilo koji način. Na primjer, ako bi ih posuđivanje novca dovelo u neizvjesnu financijsku situaciju ili ako je u igri nezdrava dinamika odnosa koja bi moglo uzrokovati trzavice dok otplaćujete zajam.

Novac može natjerati ljude da se ponašaju na čudne načine – a koliko god vaš posao bio važan, na kraju dana vaši su odnosi još važniji.

Dotacije

Ovisno o vrsti tvrtke koju pokrećete, možda ispunjavate uvjete za bespovratna sredstva koja, za razliku od zajma, ne morate vraćati. Postoji niz bespovratnih sredstava, državnih i privatnih, koje nude sredstva vlasnicima startup tvrtki. Istražite dostupna bespovratna sredstva kako biste vidjeli odgovara li ijedan vama i vašem poslovanju. Iako bespovratna sredstva može biti teško dobiti, glavna je pogodnost to što se od vas ne očekuje da vratite novac za bespovratna sredstva – pa vrijedi uložiti vrijeme i energiju u istraživanje svojih mogućnosti.

Istina je da nema zajamčenih zajmova za pokretanje malih poduzeća za one bez novca i prihoda. No, bez obzira na vašu financijsku situaciju, postoje načini na koje možete izgraditi posao iz snova – bilo da se radi o dobivanju početnog zajma za novu tvrtku ili prodaji svoje vizije investitorima. Što čekate? Izađite i uzmite ta sredstva! Nabavite sredstva koja su vam potrebna za izgradnju uspješnog poslovanja.

Članak je objavljen u sklopu projekta “Osnaživanje žena na tržištu rada” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Autor: S.D., Foto: Riccardo Annandale / Unsplash

Nastavite čitati