We are childfree - pokret slobode od majčinstva
Sadržaj portala
Inspirativne žene

We are childfree – pokret slobode od majčinstva

We are childfree je projekt nastao kao podrška svim ženama koje su odlučile da ne žele imati djecu. Riječ je o platformi koja slavi i podupire rodno različite osobe i žene bez djece, istražuje i prihvaća tuđa iskustva i razbija nametnute mitove koje često slijedimo samo iz razloga da bismo se osjećali kao da pripadamo društvu u cjelini.

Platforma kroz portrete, citate i podcaste dijeli iskustva žena iz različitih zemalja, a svima je jednako jedno – one ne žele imati djecu. Razlozi su različiti, od toga da ne žele djecu zato što je to njihov izbor ili ih nemaju stjecajem okolnosti.

Glavni cilj ove snažne zajednice žena borba je protiv stereotipa i strogih rodnih uloga. Žele stvoriti zajednicu u kojoj će svaka djevojčica biti odgajana tako što će kao žena jednoga dana biti samostalna i samouvjerena u donošenju vlastitih odluka, moći će bez grižnje savjesti živjeti svoj život autentično i odlučiti sama o svome tijelu – bez nametnutog pritiska okoline.

Kao zajednica cijene povjerenje, poštenje i poštivanje drugih te vjeruju da svatko ima pravo stvoriti život koji želi živjeti, koji ga ispunjava i koji je, na kraju, sam odlučio živjeti.

Hit u New York Timesu

S vremenom je zajednica postala hit u cijelom svijetu, a svakoga dana broji sve više onih koji žele dati podršku ženama ili se jednostavno povezati i podijeliti svoju priču. U trenucima kada je o spomenutoj temi objavljen članak u New York Timesu, priča je taj dan postala hit! Prikupila je nekoliko stotina tisuća lajkova na Instagramu te se istaknula od svih ostalih priča objavljenih taj tjedan.

Zaključak je bio sljedeći – svijet konačno žene vidi onakvima kakve one jesu – kao jedinstvene jedinke koje samo žele živjeti život po svojim pravilima, bez osude društva i okoline u kojoj žive.

Osnivačica Zoë Noble

Osnivačica platforme engleska je fotografkinja Zoë Noble koja živi u Berlinu, a koja je projekt pokrenula u siječnju 2021. godine. Njezina misija bila je podijeliti priče žena, podići njihov glas i normalizirati izbor svake od tih žena koje su odlučile živjeti život bez djece.

Zoë je na platformi podijelila i svoju priču u kojoj je iskreno ispričala kako je oduvijek znala da ne želi imati djecu, ali je trebalo proći više godina kako bi i sama prihvatila tu odluku. Znala je da su nerijetko žene koje su izjavile da ne žele imati djecu opisivane kao hladne i sebične, opsjednute karijerom. Upravo zbog toga, bojala se podijeliti svoju odluku s okolinom u kojoj je živjela. Tek je u svojim tridesetima stekla dovoljno samopouzdanja kako bi i sama mogla prihvatiti svoju odluku i ponosno izjaviti ono što ona je i ono što je njezin izbor, a to je da ne želi imati djecu.

Odlučila je stvoriti platformu We are Childfree kao mjesto na kojem bi dijelila priče žena koje ne žele imati djecu s ciljem da u konačnici takva tema danas, u 21. stoljeću, više ne nailazi na predrasude.

Kroz različita životna iskustva i priča žena na platformi, možemo zaključiti da je većina žena još od najranijih dana svoga života znala da se ne žele ostvariti kao majke.

Neke od njih prekinule su vezu jer nisu naišle na razumijevanje partnera, neke su podijelile svoja velika životna ostvarenja koja ne bi mogle ostvariti da su imale djecu, a time, smatraju, ni njihov život ne bi bio ispunjen.

Mnoge od tih žena jednostavno nisu mogle preuzeti odgovornost odgajati, usmjeravati i brinuti se o drugom ljudskom biću, a ono što one traže je podrška okoline koja ih neće osuđivati i koja će poštovati njihovu odluku, jednako kao što i one poštuju odluku onih koji su odlučili imati djecu.

Pola žena u 57 zemalja nema slobodu odluke

Dijeleći svoju priču, a nakon toga i priče brojnih žena, Zoë se nada kako će u budućnosti razbiti i dalje prisutne stereotipe koji okružuju žene u svim dijelovima svijeta, osvijestiti stvarne razloge zašto mnogi žele živjeti bez djece te zalagati se za one žene koje i dalje nemaju tu privilegiju da same odaberu što žele u svom životu.

Naime, nedavno objavljeno izvješće UN-a navodi da je gotovo polovici žena u 57 zemalja diljem svijeta uskraćena sloboda da same donose odluku o spolnom odnosu, kontracepciji i traženju zdravstvene skrbi, a pandemija korona virusa takvo je stanje još dodatno pogoršala.

Zoë smatra da se moramo potruditi čuti njihov glas i zahtijevati promjenu koja dolazi od najviših državnih dužnosnika, a sve s ciljem kako bismo stekli konačnu ravnopravnost spolova i tjelesnu autonomiju koja mora biti jednaka za sve, bez obzira na spol.

Cilj ovog projekta je poručiti društvu da žene koje nemaju djecu također mogu biti zadovoljne, sretne i ispunjene. Zajednica žena okupljena na platformi We are Childfree može vas osnažiti i inspirirati da i vi živite autentično, da zahtijevate podršku svoje okoline i promjenu koju želite. Ona će vam poručiti da niste sami i da ne odustajete u tome da živite život prema svojim pravilima.

Želite li podijeliti svoju priču, to možete učiniti na We are Childfree. Uključite se, aktivirajte i živite život slobodno, bez obzira na pritiske okoline i društva. Svaka žena to zaslužuje, neovisno o tome koliko godina imala i u kojem kutku svijeta živjela.

Foto: Canva

Nastavite čitati