Yoko Ono - turbulentan život poznate umjetnice - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Yoko Ono sa šeširom

Yoko Ono – turbulentan život poznate umjetnice

Piše: Martina Lovaković

Yoko Ono je multimedijska umjetnica koja je postala poznata diljem svijeta kada se udala za frontmena Beatlesa, Johna Lennona. Jednom prilikom John Lennon je svoju suprugu opisao kao “svjetski najslavniju nepoznatu umjetnicu “. Umjetnošću se počela baviti u New Yorku, a Johna Lennona upoznala je u studenom 1966. godine u galeriji u Londonu kada je posjetio njezinu izložbu. Vjenčali su se u ožujku 1969. godine i godinama surađivali na umjetničkim, filmskim i glazbenim projektima sve do 1980. godine, kada je na Lennona pucao poremećeni obožavatelj. Yoko Ono je tada nastavila svoju umjetničku karijeru, kao i napore da održi počast na Lennonovo sjećanje pokretanjem LennonOno Grant for Peace award 2002. godine.

Rani život

Multimedijska umjetnica i izvođačica Yoko Ono rođena je u aristokratskoj obitelji 18. veljače 1933. godine u Tokiju u Japanu, kao najstarije od troje djece u obitelji Isoko i Eisuke Ono.

Eisuke, koja je radila za Yokohama Specie Bank, prebačena je u San Francisco u Kaliforniji, dva tjedna prije nego što se Yoko Ono rodila. Ubrzo im se pridružio i ostatak obitelji. Njezin otac je 1937. godine vraćen u Japan, a Yoko Ono je nakon toga upisala elitnu školu Peers School (ranije poznatu kao Gakushuin School) u Tokiju.

Obitelj se preselila u New York 1940. godine, a zatim natrag u Japan 1941. godine, kada je njezin otac prebačen u Hanoi uoči japanskog napada na Pearl Harbor. Yoko Ono je ostala u Tokiju tijekom Drugog svjetskog rata, izdržavši veliko bombardiranje 1945. godine.

U dobi od 18 godina preselila se s roditeljima u Scarsdale u New Yorku.

Studirala je na Sarah Lawrence College, no odlučila ga je napustiti kada je pobjegla sa svojim prvim suprugom Toshi Ichiyanagijem.

Umjetnost i stvaranje

Nakon što se smjestila u Greenwich Village na Manhattanu, razvila je interes za umjetnost i počela se baviti pisanjem poezije. Mnogi su je smatrali suviše radikalnom pa slijedom toga njezin rad nije bio dobro prihvaćen. No, stekla je priznanje radeći s američkim jazz glazbenikom / filmskim producentom Anthonyjem Coxom, koji joj je kasnije postao i drugi suprug.

Početkom 1960-ih Cox je financirao i pomagao joj koordinirati njezine interaktivne konceptualne evente. Yoko i Cox su imali jedno dijete, kći Kyoko koja se rodila 1963. godine.

Yoko je bila prepoznatljiva po tome što je od posjetitelja često zahtijevala da se uključe u njezina izlaganja. Jedno od njezinih najpoznatijih djela bio je “cut piece” postavljen 1964. godine kada je članove publike pozvala da odrežu dijelove njezine odjeće sve dok ne ostane potpuno gola. Spomenuto izlaganje bio je njezin apstraktni komentar na odbacivanja materijalizma.

Brak s Johnom Lennonom

Johna Lennona iz Beatlesa upoznala je 9. studenog 1966. godine, kada je posjetio njezinu izložbu u galeriji Indica u Londonu u Engleskoj. Lennon je ostao zatečen pozitivnom energijom koju je osjetio u njezinim radovima. Započeli su vezu otprilike godinu i pol kasnije, a Lennon se razveo od prve supruge Cynthije (s kojom je dobio sina Juliana, rođenog 1963. godine) i oženio se s Yoko Ono 20. ožujka 1969. godine.

Par je surađivao na umjetničkim, filmskim i glazbenim projektima, a proslavio se nizom “konceptualnih evenata” kojima su promicali svjetski mir, uključujući i “krevet” iz hotelske sobe u Amsterdamu tijekom njihovog medenog mjeseca 1969. godine.

Nakon njezina braka s Lennonom, Ono se borila sa svojim bivšim suprugom oko skrbništva nad Kyoko. Pjesmu “Don’t Worry Kyoko” snimila je kao pokušaj da dopre do svoga djeteta.

Godine 1971. njezin bivši suprug je nestao s Kyoko, a Ono godinama nije saznala što se dogodilo s njezinom kćeri. Navodno je Kyoko provela više od desetljeća živeći s vjerskim kultom zvanim Walk with her father.

Yoko Ono i Lennon postali su roditelji 1975. godine kada je na svijet stigao njihov sin Sean. Lennon je tada napustio glazbeni posao kako bi se bavio odgojem Seana.

Život nakon Lennonove smrt

Kad se slavni glazbenik 1980. godine odlučio vratiti glazbi i u središte javne pozornosti, u njega je pucao poremećeni obožavatelj, Mark David Chapman, koji se nalazio samo nekoliko metara od Yoko Ono.

Nakon Lennonove smrti, Ono je nastavila svoju karijeru. Snimala je albume, održavala koncertne turneje i komponirajući Broadway mjuzikle. Svoju umjetnost izlagala je na međunarodnoj sceni, a prva američka retrospektiva njezinog rada otvorena je u New Yorku 2002. godine.

Uključila se u niz društveno važnih događaja, a 2012. godine sa sinom Seanom osnovala je Artists Against Fracking kako bi lobirala protiv bušenja za prirodni plin u državi New York.

U čast na preminulog glazbenika i supruga, Ono je nastavila s radom na različitim projektima njemu u sjećanje. Dana 9. listopada 2002. godine, na Lennonov 62. rođendan, predstavila je nagradu LennonOno Grant for Peace. Na Lennonov rođendan 2007. godine otkrila je Imagine Peace Tower na Videyu, otoku na Islandu. Ovo umjetničko djelo na otvorenom, koje je stvorila upravo ona, predstavlja njezinu i Lennonovu predanost borbi za mir diljem svijeta.

Nedavni projekti

Njezino ime zabilježeno je u povijesti glazbe kada je 2011. godine, postala najstariji umjetnik koji je imao hit na prvom mjestu glazbenih ljestvica. Imala je 78 godina kada se “Move on Fast” plasirao na prvo mjesto.

Također, uživala je novo zanimanje javnosti za svoja umjetnička djela, a posebna izložba održana je u njujorškom Museum of Modern Art 2015. godine. Na spomenutoj izložbi predstavljeno je više od 100 djela Yoko Ono koja su nastala u razdoblju od 1960. do 1971. godine.

U veljači 2016. godine dospjela je na naslovnice portala i časopisa nakon što je bila primljena u njujoršku bolnicu. Potražila je pomoć nakon što je imala simptome slične gripi. Bolest je odgodila njezino putovanje u Francusku na retrospektivno prikazivanje umjetnosti u  Museum of Contemporary Art u Lyonu.

Iste godine sudjelovala je na skupnoj izložbi u Istabul Modernu s instalacijskim radom pod nazivom “Ex It”, na kojem su prikazana stabla koja rastu iz lijesova. Također, sudjelovala je na otkrivanju svojih instalacija pod nazivom Skylanding u Jackson Park, u Chicagu.

Yoko Ono danas

Njezina imovina procijenjena je na više od 700 milijuna dolara. Posjeduje višemilijunske nekretnine na Manhattanu, u New Yorku, kao i kao i na stotine hektara u Delaware County.

Živi u istom prostranom devetosobnom stanu, na sedmom katu zgrade pod nazivom Dakota u New Yorku, koji je dijelila s Johnom Lennonom, a ispred koje je on i 1980. godine ubijen. Rijeko se pojavljuje u javnosti, a kada to čini koristi invalidska kolica. Nedavno je izjavila da pati od “bolesti”.

Krajem 2020. godine povukla se iz svih poslova i sve prepisala sinu Seanu. Tako je on postao direktor u osam tvrtki povezanih s Lennonom i Beatlesima. Do tada je upravljala bogatstvom Johna Lennona koje je procijenjeno na 800 milijuna dolara od njegove smrti 1980. godine. 

Foto: Earl McGehee / Flickr

Nastavite čitati