Zeynep Ince: Bez inkulzije nema stvarne raznolikosti
Sadržaj portala
zeynep-ince

Zeynep Ince: Bez inkulzije nema stvarne raznolikosti

S voditeljicom odjela Inclusion & Diversity razgovarali smo o tome što sve kompanija PMI čini kako bi do 2025. godine postigli 40% zastupljenosti žena na najvišim pozicijama u menadžmentu

Razgovarala: Ana Gruden

Fotografije: privatni arhiv i Gordan Svilar/Women’s Weekend

Zeynep Ince karijeru je započela u odvjetničkoj tvrtki White & Case. Godine 2008. pridružila se kompaniji Philip Morris International kao tržišna savjetnica za Tursku. Napredovala je u središnjem odjelu za pravne poslove i usklađenost kroz različite uloge sa sve većom odgovornošću.

U studenom 2021. imenovana je globalnom voditeljicom PMI-ja za uključivanje i raznolikost. Na trenutnoj poziciji je odgovorna za vođenje programa razvoja žena, kao i za suradnju s tržištima, kako bi se PMI-jeva strategija za uključivanje i raznolikost razvila globalno.

Socijalna nepravda i rodna ravnopravnost su teme koje su ju zaokupljale još dok je bila u tinejdžerskoj dobi, a ta se strast povećala i dobila svoju strukturu kada se 2020. se pridružila skupini zaposlenika PMI-a, u inicijativu Women’s Inspiration Network kao jedna od osnivačica.

Zeynep je rođena i odrasla u Turskoj, a trenutno živi u Švicarskoj. Magistrirala je pravo na sveučilištu u Ankari, te sveučilištu u Nottinghamu.

Karijeru ste započeli u odvjetničkom uredu, nakon završetka studija prava. No, u vašoj sam biografiji pročitala da ste odmalena bili osjetljivi na pitanja socijalne nepravde i rodne ravnopravnosti.   

Tako je, završila sam pravni fakultet i započela karijeru u odvjetništvu. Kada sam bila dijete nisam bila toliko osviještena po pitanju rodne ravnopravnosti, već bih rekla da se radilo o pitanju socijalne nepravde, općenito. To je nešto čega sam vrlo rano počela biti svjesna. Nevjerojatno, ali istu stvar primjećujem i kod svojeg djeteta koje sada ima 12 godina. Moja kći postavlja danas ista pitanja koja sam postavljala svojim roditeljima kad sam imala godina kao ona sada. S time da sam ja rođena i odrasla u Turskoj koja je sigurno drugačije okruženje od Švicarske u kojoj danas živim i u kojoj odrasta moja kći.

Kada si dijete ne znaš, naravno, koji je smisao života i podrazumijevaš da svi žive život kao i ti. Odrasla sam u lijepoj kući s obitelji, okružena ljubavlju i razumijevanjem. Imala sam brata ali sam bila odgajana na način da mi je sve dostupno. Negdje u tinejdžerskim godinama sam počela shvaćati da postoje ljudi koji nemaju novaca, koji žive na ulici i koji nemaju što jesti. U toj slici socijalne nepravde vrlo brzo sam shvatila da su žene i djeca najranjivije skupine. Zatim je došlo još jedno otrežnjenje, živjela sam u velikom gradu sa svim benefitima koje nosi život u urbanoj sredini, da bi potom otkrila ruralne dijelove zemlje, te da tamo postoje djevojke koje su prisiljene na udaju za muža kojeg im odredi obitelj. To je za mene bio jedan potpuno drugačiji svijet. Počela sam sve više čitati i sve više razumijevati da postoje dijelovi svijeta u kojima je situacija još i gora nego u mojoj zemlji, kada su žene i djevojke u pitanju, te osjetila potrebu da se borim za rodnu ravnopravnost.

I sada da vam to povežem s pravom. Studirajući pravo mislila sam da ću se baviti ljudskim pravima unutar svoje struke jer mi se činilo da je to najbolji način da se borim protiv nepravde. No, moj je profesionalni put ispao je dosta drugačiji jer sam se počela baviti korporativnim pravom. No, podržavala sam različite nevladine udruge i borila se za ženska prava ali u svoje privatno vrijeme. Tako da je to postala moja privatna agenda, a ne toliko poslovna. Dok ju nisam ponovo „otkrila“ u kompaniji u kojoj radim zadnjih 15 godina.

Sada ste, dakle, već 15 godina u tvrtki Philip Morris International. Godine 2020. unutar PMI osnovana je Women’s inspiration Network. O čemu se zapravo radi?

To je grupa koju smo osnovali unutar kompanije Philip Morris International. Ideja je bila da se napravi nešto za žene unutar kompanije, a ja sam tada još uvijek bila u pravnoj službi bavila sam se etičkim poslovanjem. Generalnom direktoru sam rekla da bih voljela sudjelovati u stvaranju te grupe. Postala sam predstavnica odbora koji je osnovao tu grupu koja ima za cilj podupiranje žena na radnome mjestu i njihovim međusobnim povezivanjem.

Trenutno ste na funkciji direktorice Odjela Inclusion & Diversity. Što to podrazumijeva?

Od petnaest godina koliko radim u PMI-ju, a zadnjih godina i pol dana vodim Odjel koji se zove inkluzija i raznolikost. Meni je to bila velika promjena jer sam cijelo vrijeme prije toga bila dijelom pravnog odjela tvrtke. Dakle, mi u I&D odjelu imamo ambiciju, na nivou cijele kompanije, napraviti strategiju kako bi PMI bilo mjesto inkluzije i različitosti. I za razliku od drugih kompanija najprije ističemo inkluziju, a tek onda različitost, jer smatramo da se bez inkluzije ne može postići stvarna različitost. Naravno da trebamo različitost, ali ako postignete različitost unutar tvrtke, a pri tome se nitko ne osjeća ugodno da nešto kaže ili na pravilan način participira u radnoj okolini, onda ta različitost nije stvarna. Zato inzistiramo da u imenu našeg odjela, inkluzija bude na prvome mjestu.

Gdje je tu rodna ravnopravnost po prioritetima?

Dakle, ono što radimo da bismo uspostavili inkluziju i različitost u tvrtki jest prvenstveno rodna ravnopravnost. Kada govorimo o različitosti tu spada još i LGBTQIA+, te problem godina kao i rase, ali rodna dimenzija je trenutno u našem fokusu. Zato smo postavili svoje unutarnje ciljeve o tome koliko žena treba biti zastupljeno u kompaniji. Ako gledamo brojke još uvijek nismo tamo gdje bismo željeli biti, ali težimo ka tome da imamo 40% žena na menadžerskim i višim pozicijama, te 35% žena na direktorskim mjestima. To nam je cilj koji želimo postići do 2025. godine.

Programi su nešto što radimo paralelno s ovom strategijom. Imamo program koji se zove „Žene u liderstvu“. I to nije program u kojem nešto „popravljamo jer nešto nije u redu“, već smo ga zamislili više kao investiciju kroz koju podržavamo žene koje se razvijaju u buduće liderice. Važno je da se žene povezuju i da imaju podršku. Mi imamo i razne programe za muškarce unutar kompanije ali ovo je program koji služi ženama da nađu svoje ciljeve i svrhu, te da im u tome pružimo potporu. Jer, znamo da je ženama svrha jako važna i da je ona naš pokretač. To radimo na globalnoj razini i ja sam zadužena upravo za taj program. Jako nam je dobar feedback za taj program. Imamo panele i diskusije na koje dolaze žene koje su na najvišim pozicijama u kompaniji i na taj način se povezuju s mladim ženama. To je program, za koji bih rekla, možda, da smo najviše ponosni zbog toga što za njega dobivamo najviše pozitivnih komentara od žena koje su uključene u njega. Aktivan je već tri godine.

Je li taj program prisutan u svim zemljama u kojima je PMI prisutan?

Program je globalan, ali tražimo da se u njega uključe žene iz svih zemalja. Imamo delegate iz skoro svih zemalja, dakle, otvoren je za sve, a vodimo ga iz centralnog tima. Neke regije imaju vlastite lokalne programe, koje mi također podržavamo, a koji su namijenjeni junior pozicijama i imaju više smisla u nekim zemljama, okolnostima i tržištima koja su specifična.

Imate li mentorski program unutar kompanije?

Imamo i zove se I grow. Ali nije namijenjen samo ženama već svima, ali dajemo mogućnost ženama da odaberu žele li biti spojene u mentorski par sa ženom mentoricom ili s mentorom, muškarcem. Dakle, program je namijenjen svima u kompaniji i globalan je tako da povezujemo ljude iz različitih zemalja u mentorske parove.

Koji je odnos žena i muškaraca u cijeloj kompaniji?

Sada je otprilike 45% žena i 55% muškaraca. Tu smo negdje ako govorimo o ukupnom broju bez obzira na funkcije. Ali morate znati da imamo tisuće žena koje rade u Indoneziji, primjerice, na poslovima motanja cigareta što je vrlo specifičan posao. I moram tu dodati da smo veoma ponosni na činjenicu da stvaramo prilike za radna mjesta ženama Indonezije i općenito da utječemo pozitivno na indonezijsku ekonomiju. Kada gledamo postotak žena u našem menadžmentu onda smo negdje na 40%.

Kakva je situacija kada se radi o plaćama muškaraca i žena u vašoj kompaniji?

Dobili smo certifikat koji garantira da muškarci i žene u PMI-ju imaju iste plaće za ista radna mjesta. Konkretno, ja sam zadužena za taj certifikat. On se zove ISC (Eaqul Salary Certification). Dobili smo ga od kompanije koja se time bavi i taj nam certifikat vrijedi do 2025. godine. Vrlo sam ponosna na to.

Živite u Švicarskoj trenutno. U Hrvatskoj ste bili gošća na Women’s Weekendu. Je li vam ovo bio prvi posjet Hrvatskoj?

zeynep-ince-womens-weekend

Da, već devet godina živim u Švicarskoj i do sada nisam nikada bila u Hrvatskoj. Ali čim je došao poziv da dođem na Women’s Weekend činilo mi je da je to super prilika da posjetim vašu zemlju. Imam, naime, nekoliko vrlo dragih prijatelja iz Hrvatske. Inače, volim jako biti uključena u platforme i ovakve događaje u koje su uključene žene. To je odlična prilika za učenje i čim vidim takav neki projekt razmišljam o tome kao sjajnoj prilici za povezivanje. Mislim da mi žene zaista možemo napraviti neku razliku. Moram vam reći, bilo mi je jako lijepo.

Nastavite čitati