Mara Majstorović : Pozitivan stav u mnogima se dobije već rođenjem, a većina ga morao otkriti kao vještinu koja se uči - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Mara Majstorović : Pozitivan stav u mnogima se dobije već rođenjem, a većina ga morao otkriti kao vještinu koja se uči

Razgovarala: Antonia Kulić

Potaknuti izlaskom knjige Svjetlosna godina, intervjuirali smo autoricu, Maru Majstorović. Osim što piše, Mara je vlasnica tvrtke Lotusmedia, osnivačica portala samopozitivno.com te voditeljica istoimene udruge. Ova svestrana poduzetnica magistrica je ekonomije, a po zanimanju i pozivu certificirani trener Neurolingvističkog programiranja i praktičar Points of You metode u procesima osobnog razvoja.  Zbog vrijednih projekata i širenja pozitivnog stava, za Maru Majstorović mnogi kažu da je dobri duh Slavonije. O svom poslovnom putu, životu u Slavoniji i knjizi Mara govori za Zaposlenu.

Magistrica ste ekonomije i NLP trenerica i motivatorica, kako ste se odlučili na taj profesionalni smjer?

Iskren rečeno smjer se nametnuo sam u trenutku kada sam odlučila nastaviti se školovati i upisati magisterij na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Marketing posebnih područja. Sama tema završnog rada mi je otvorila oči, a istraživala sam odnose s kupcima i shvatila kako će u budućnosti biti najkorisnija osoba koja zna kako se slagati s drugim ljudima i kako s njima dugoročno zadržati dobre odnose i suradnju. Navedeno istraživanje, odvelo me je u Neurolingvističko programiranje gdje sam bolje upoznala sebe, ali i mnogobrojne alate koje sam primijenila i postigla rezultate i u poslu i u životu. Coaching se nakon toga sam nametnuo kao potreba da i drugima pomognem da otkriju vlastite snage i resurse, a rezultati mojih klijenata su motivirali mene da postanem ovo što danas jesam.

Osnivačica ste tvrtke Lotusmedia. Kada i kako ste se odlučili za poduzetništvo?

Kada sam se prije 25 godina udala za poduzetnika, otkrila sam prednosti koje poduzetništvo nosi kroz kreiranje vlastitog vremena i mjesta odakle ćete poslovati i poduzetništvo je jednostavno postala i moja opcija. Tvrtka Lotusmedia je naša zajednička poslovna kreacija koja je zamišljena da prvobitno bude u službi suprugovoj matičnoj tvrtki i pomaže njegovim djelatnicima kroz marketing i edukaciju. Danas nakon 12 godina poslovanja, radili smo diverzifikaciju poslovanja, prilagođavali se tržištu, razvijali segmente i uspjeli preživjeti krize i recesije s time da sam se u međuvremenu kao Lotusmedia otvorila i vanjskim korisnicima.

Čime se bavi Lotusmedia?

Lotusmedia danas najviše radi na organizaciji edukativnih događanja (radionice, manifestacije, konferencije i treninge), kroz moj dio koji ja sama odrađujem nudi savjetovanje i coaching i uređuje i vodi portal Samopozitivno.com kroz kojeg nudimo marketinške usluge.

Možete li nam reći nešto više o manifestaciji „Znanost za mlade u Vukovaru“?

Na ovu manifestaciju sam jako ponosna jer je iznjedrila upravo kroz suradnju s akademikom prof. dr.sc. Ivanom Đikićem s kojim već treću godinu organiziramo manifestaciju modelirajući izvrsne ljude i znanost. Cijeli koncept je zamišljen kroz modeliranje uspjeha što je NLP-jevski pristup i motivaciju mladih upoznavajući ih s vrhunskim znanstvenicima i strategijama koje su koristili kako bi došli do uspjeha. Osim prof. Đikića ugostili smo i nobelovca Aarona Ciechanoverom iz Izraela i mnogobrojne izvrsne ljude poput Korada Korlevića i drugih.

Na koje ste projekte/radionice još ponosni?

Iskustveni NLP trening Za BUDUĆE JA, je moje četvrto dijete na koje sam jako ponosna, inače sam majka troje odrasle djece. U ovaj projekt sam ugradila sve svoje znanje s kojim sam i sama postizala rezultate. U njemu je utkano iskustvo primjene svih alata i tehnika koje su se jednostavno nadovezale uz NLP kao i neizostavna doza duhovnosti i zdravlja prirodnim metodama, jer danas biti uspješan znači držati balans u raznim životnim segmentima. Kao što je Zig Ziglar rekao: „Ne možete se smatrati uspješnim u poslu ako vam je privatni život u rasulu.“

Kakva je reakcija polaznika projekta?

Povratne informacije polaznika su ocijenjene visokim ocjenama jer gotovo uvijek radim evaluaciju očekivanja. S druge pak strane, promjene koje moji polaznici doživljavaju na bolje su mi najbolji pokazatelj da svi zajedno idemo u pravom smjeru.

Kako je nastao portal Samopozitivno.com?

Iza portala stoji jedna smiješna poduzetnička priča, kada u trenutku najveće krize bombardirani bombastičnim i negativnim vijestima i strahovima od budućnosti moj suprug puca po šavovima i naglas izgovara rečenicu: „Dosta mi je negative, pokreni ženo nešto samo pozitivno.“

Moj idući korak je bio ukucavanje ključnih riječi u Google tražilicu i upit za slobodnom domenom i poslije se jednostavno sve složilo samo od sebe. Portal danas i dalje postoji iako su me mnogi uvjeravali kako to kod nas neće proći. Iza nas su mnoge pozitivne priče, motivirajući intervjui, suradnici dopisnici, blogeri ali i svakodnevno rudarenje pozitivnih vijesti koje filtriramo iz mora negativnih i prenašamo našim čitateljima.

Vrijednost vašeg portala prepoznalo je 10 tisuća ljudi, što je iznimno lijepa brojka.  Što biste poručili vašim vjernim čitateljima?

Ovim putem im svima zahvaljujemo, i svake godine dižemo ljestvicu više. Ono što bi im poručila jeste da nam slobodno pošalju svoje uspješne priče i da ih podijele s drugima jer znanje se množi dijeljenjem. Svaka javna objava neka potakne jednu osobu i motivira ju na proaktivnost i mi i naši čitatelji smo ostvarili svoju misiju.

Kako ste vi razvili pozitivan stav prema životu?

Pozitivan stav u mnogima se dobije već rođenjem, a većina ga morao otkriti kao vještinu koja se uči. Ja sam bila ona sretnica po rođenju i otkako znam za sebe u vijek sam u svemu vidjela dobro. Čak i ratne 91. kada sam proživjela prvu tragediju u svome životu i ostala bez svog doma sama u tuđini i proživljavala strahove kao jedino dijete svojih roditelja koji su ostali u okupiranom Vukovaru, instinktivno sam ostala u povjerenju u život i to iskustvo da će biti sve u redu. Tako je na kraju i bilo i roditelji su mi preživjeli.

Na temu vaše mladosti u ratno doba nedavno ste publici predstavili knjigu „Svjetlosna godina”. Što čitatelji mogu očekivati u knjizi?

Knjiga je moj prvijenac  i za nju kažem da je proza koja osvještava i otkriva. Uistinu cijela knjiga je  metafora za  trenutke kada se nađemo u nevolji i kako tada razmišljati. Naravno da sam u nju utkala znanje iz NLP-a, emocionalnu inteligenciju i ono najvažnije u životu, koje misli, riječi, dijela i postupke kreirate i što vam kroz njih život donosi.

Što vas je potaknulo na pisanje?

„U pozadini svakog plana je slučaj u svakom slučaju je plan!“ : kaže jedna mudra, tako da kad vam kažem da se sve dogodilo slučajno, ja znam da nije, a knjiga sve pojašnjava.

Imate li već neke povratne informacije čitatelja?

Svakodnevno mi pristižu povratne informacije i uglavnom započinju s rečenicom, kako su se prepoznali, kako su se isplakali, kako su se vratili u lijepe trenutke i kako sad razumiju one teške.

S obzirom na to da ste ostali živjeti u Slavoniji u Vinkovcima,  što smatrate ključnim za zadržavanje mladih u Slavoniji? Smatrate li da je stanje bolje ili lošije, gledajući desetljeće unazad?

Definitivno i sa sigurnošću znam da se jako puno mladih iselilo iz Slavonije, no mnogi su i ostali. Kada gostujem na fakultetima ili kada mogu poslati poruku na mojim raznim manifestacijama, dajem im do znanja da je dobro otići van, steći iskustvo, ali i vratiti se jer njihova je dužnost vratiti uloženo u njihovo obrazovanje svojim roditeljima,  svome kraju i domovini. Znaju oni da im nigdje neće biti kao što je doma, no dobro je steći i vanjsko iskustvo.

Imate li u vidu projekte za budućnost i daljnji poslovni plan?

Naravno da imam. Ono što ostaje su moj NLP trening, ostajemo pri organizaciji Zdrave konferencije: „Kako umom i prirodnim metodama do zdravlja“ u Zagrebu i naravno Znanost za mlade u Vukovaru, a u planu nam je dovesti poslovni praktičarski NLP također u Vukovar i približiti ga Slavoncima.

Sve u svemu svake godine ljestvica više i samo pozitivno 😊