Ana Miličević: Potreban je samo otvoren stav - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ana-milicevic

Ana Miličević: Potreban je samo otvoren stav

Ovogodišnjem ciklusu projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” pridružuje se još jedna uspješna žena koja će mentorirati one kojima treba pomoć u razvitku karijere, a to je Ana Miličević, izvršna direktorica marketinga Telemacha.

Pet uspješnih ciklusa je prošlo, a časopis Zaposlena u suradnji s Večernjim listom priprema šesti u kojemu će sudjelovati mentorice iz prošlih ciklusa, ali i nekolicina novih koje će svojim vještinama i znanjem pružiti podršku svojim mentijkama. Mentorice i mentijke u parove spaja izborna komisija, a jedne od drugih mogu puno toga dobiti što dokazuju prijašnja pozitivna iskustva: novi uvidi, samopouzdanje, privatni i profesionalni napredak, prijateljstvo.

Moćna ženska zajednica u ovom projektu inspirira sve one koji u njemu sudjeluju, to je zaista lijepo iskustvo iz kojeg mnoge mentijke izađu sa željom da i same postanu mentorice i prenesu dalje ono što su same dobile. Razmislite o svojim ciljevima i potrebama, što želite postići u karijeri, iskusne mentorice vas čekaju raširenih ruku kako bi vam pomogle da usavršite svoje vještine, dobijete samopouzdanje i napravite presudan korak za uspjeh.

Mentorstvo može imati dugoročne pozitivne učinke i na osobni život jer će vam mentor pružiti podršku i dati savjete kako da se suočite s izazovima i rizicima, pomaći u razvoju emocionalne inteligencije, samosvijesti i donošenju životnih odluka. Kroz ovaj proces, zajedno možemo stvoriti snažniju i održiviju budućnost.

S obzirom na to da prvi puta sudjelujete u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, koja su vaša očekivanja?

Veseli me ući u ovaj projekt i upoznati ambiciozne žene koje u njemu sudjeluju. Cilj će mi biti doprinijeti njihovim potrebama na način na koji one same definiraju da im najviše treba – slušanjem, konkretnim savjetom, primjerom, zajedničkim brainstormingom.

Kako to da ste se odlučili sudjelovati u ovom projektu?

Razvoj karijere je kompleksan i ne mora biti linearan, jer se potrebe tržišta, kao i samog profesionalca mijenjaju kroz vrijeme. Stvoriti ekosustav podrške koji vas prati i gura u pravom smjeru kroz taj put je važno, a mentori su ključan dio toga. Meni su mentori osobno mnogo donijeli na putu kroz tržišta nekoliko zemalja, te ovime na neki način želim ,,vratiti uslugu’’, pružiti podršku drugima koji tek kreću na taj put.

Jeste li vi imali mentora/icu tijekom svoje karijere?

Sretna sam jer mogu reći da sam ih imala niz, a brojni od njih su mi postali prijatelji, vjerujem, za život. U ranoj fazi karijere veliku su ulogu u razvoju mog poslovnog puta igrale upravo žene na višim pozicijama, koje su mi bile primjer, vjetar u leđa, i ključno, tu sa savjetom kada bi, neizbježno u svakom poslovnom okruženju, krenuli problemi. Danas je u Telemachu inspirirajuće vidjeti da se 50:50 omjer žena i muškaraca u kompaniji proteže i na Upravu, a Uprava jednako kao i mi u izvršnom menadžmentu prioritizira vrijednosti branda – jednostavnost,  transparentnost, velikodušnost. To u praksi znači da nam svatko, iz bilo kojeg tima može pristupiti otvoreno, sa idejama ili sa potrebom za savjet. Takav stav smatramo čak kompetitivnom prednošću. Upravo tu se rađaju najzanimljivije ideje i inovativne prilike.

Što je najvažnije za uspješno mentorstvo?

Povjerenje i jasnoća očekivanja, odnosno ciljeva. To se postiže otvorenim i direktnim razgovorom.

Što želite postići kao mentorica, a što očekujete od mentijke?

Kao mentorica veselim se podijeliti svoje iskustvo, i dobro i loše – sva su dragocjena, ako te u nečemu unaprijede (razumijevanju, procjeni, ultimativno rezultatima). Najbolje iskustvo mentorstva sam sama imala kada bih došla otvorenog stava, i spremna razmotriti pristupe koji su mi se prethodno činili neintuitivni. Moja je preporuka stoga svakoj mentijki da je sve što je potrebno, samo otvoreni stav.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućen je  program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, to je i suština mentorstva.

Piše: Sara Dakić, Foto: Privatna arhiva