Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Po drugi puta u projektu „Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama“ okupile su se ovogodišnje mentorice i mentijke. Od prvog zajedničkog sastanka, na kojem su se mentorski parovi imali priliku upoznati, mentorice i njihove mentijke sastajale su se individualno još nekoliko puta kako bi podijelile svoje želje i ciljeve za nastavak projekta, a na drugom zajedničkom sastanku utvrdile su kako do njih doći.

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Nathalie Rayes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj

Drugom sastanku pridružila se i Nathalie Rayes, veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj. Rayes se u projekt uključila kao mentorica, na ovom sastanku upoznala je i svoju mentijku s kojom će nadalje dijeliti svoje bogato iskustvo i pomoći joj da ostvari svoje ciljeve. Ovo nije prvi put da se Rayes iskazala u ovom području, velik dio karijere borila se za jednake mogućnosti za manjine, a posebno za žene. Kroz svoje predstavljanje istaknula je kako su i njoj druge žene pomagale u razvoju karijere te da je iznimno važno da žene, jedne drugima pružaju podršku.

Došla sam ovdje gdje jesam zahvaljujući ženama, žene su me uzdigle, žene su u meni vidjele ono što sama nisam mogla i kad je Ana rekla da radi ovaj mentorski program nisam mogla propustiti priliku da sada ja pomognem drugim ženama.“ – istaknula je Nathalie Rayes u svom obraćanju prisutnima.

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Petra Salarić

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Marija Kalinić

Nakon uvodnih obraćanja, od strane glavne urednice časopisa Zaposlena, Ane Gruden, veleposlanice Rayes, te njezine mentijke Petre Salarić koja se također predstavila prisutnima, mentijke su se odvojile u posebnu dvoranu gdje je iskusna mentorica Marija Kalinić s njima održala radionicu. Podijeljene u tri grupe, mentijke su imale zadatak promisliti o tome što je za njih mentorstvo, što žele od ovog projekta, što očekuju od svojih mentorica i o tome što su one, kao mentijke, spremne uložiti da bi cijeli proces mentorstva bio što uspješniji.

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Snježana Bahtijari

Za to vrijeme prezentaciju je za mentorice napravila još jedna iskusna mentorica, Snježana Bahtijari, koja je u projektu od samog početka, već šestu godinu. Imala je dakle priliku raditi s mnogim mentijkama zbog čega zna da se uvijek mogu dogoditi neslaganja i prepreke u tom odnosu i koje su najčešće situacije u kojima dolazi do nesporazuma unutar mentorskog para. Neke od tema koje je pokrila su: zašto je mentorstvo važno, koji su mitovi o mentorstvu, a otkrila je i jesu li svi mentorski parovi uspješni te podijelila „male tajne uspješnog mentoriranja“ za one mentorice koje prvi put sudjeluju u projektu.

Na kraju su se mentijke vratile u zajedničku prostoriju kako bi s mentoricama podijelile do kojih su saznanja došle.

Druga perspektiva, povjerenje, životno iskustvo, dijeljenje i usmjeravanje, igra (zaigranost), opuštanje jer smo bez toga preozbiljni i možda ne izađe iz nas sve ono što bi trebalo.“ – tako je pojasnila mentijka Željana Vidović Mioli, što mentijke žele od svojih mentorica.

Mentijka Marta Jelaković objasnila je što očekuju od projekta, ali i naglasila da „treba ostati vedar, shvatiti da je ovo prilika za nova prijateljstva, te da treba uživati u svakom trenutku.

Podrška, vodstvo, fleksibilnost, hrabrost i ne zaboravimo – zabavu. Što je život ako se ne zabavljamo i ako ne uživamo u procesu.“ –  istaknula je treća mentijka, koju je dopala uloga predstavljanja svoje skupine, Ivana Vitovski.

Zaključeno je kako obje strane trebaju uložiti vrijeme i maksimalno se posvetiti projektu kako bi se ostvarili željeni ciljevi, ali da uz cijeli proces rada i učenja ne treba zaboraviti na moment zabave, pa su tako istaknule kako im je ovaj sastanak bio vrlo koristan i ništa manje zabavan.

Drugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-aDrugi sastanak mentorstva uz gošću iz SAD-a

Piše: Sara Dakić / Foto Ines Novković

Nastavite čitati