Spirulina - zašto je uključiti u prehranu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
spirulina na žlici i u čaši

Spirulina – zašto je uključiti u prehranu

Piše: Martina Lovaković

Spirulina slovi kao jedna od najpopularnijih dodataka prehrani na svijetu i s pravom nosi naziv superhrana. Sadrži hranjive sastojke i antioksidanse koji pridonose boljem zdravlju cjelokupnog organizma, posebice moždanih stanica.

Spirulina je organizam koji raste i u slatkoj i u slanoj vodi. Riječ je o vrsti cijanobakterije, koja pripada u skupinu jednostaničnih mikroba, a koje se često naziva modrozelenim algama.

Baš poput biljaka, cijanobakterije mogu proizvoditi energiju iz sunčeve svjetlosti postupkom koji se naziva fotosinteza.

Spirulinu su konzumirali drevni Asteci, a ponovno je postala popularna kada je NASA predložila da se uzgaja u svemiru kako bi je koristili astronauti.

Standardna dnevna doza spiruline je 1 do 3 grama, ali mogu se koristiti doze do 10 grama dnevno.

1. Spirulina ima izuzetno mnogo hranjivih sastojaka

Ova malena alga prepuna je hranjivih sastojaka. Jedna žlica (7 grama) sušene spiruline u prahu sadrži:

  • proteine: 4 grama
  • vitamin B1 (tiamin): 11% RDA-a
  • vitamin B2 (riboflavin): 15% od RDA
  • vitamin B3 (niacin): 4% od RDA-a
  • bakar: 21% RDA-a
  • željezo: 11% RDA-a

Sadrži i nešto manje količine magnezija, kalija i mangana te male količine gotovo svih ostalih hranjivih sastojaka koji su potrebni ljudskom organizmu.

Uz to, ista količina spiruline sadrži samo 20 kalorija i 1,7 grama ugljikohidrata. Jedna žlica (7 grama) spiruline sadrži malu količinu masti – oko 1 gram – uključujući i omega-6 i omega-3 masne kiseline.

Kvaliteta proteina u spirulini smatra se izvrsnom, a usporediva je s jajima. Daje sve esencijalne aminokiseline koje su vam potrebne organizmu.

Uz sve spomenuto, spirulina možda pripada u skupinu najhranjivije hrane na svijetu.

Često se tvrdi da spirulina sadrži vitamin B12, no to ustvari nije točno. Sadrži pseudovitamin B12, za koji se nije pokazalo da je učinkovit kod ljudi.

2. Spirulina ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva

Oksidativna oštećenja mogu naštetiti vašoj DNA i stanicama, a šteta može potaknuti kroničnu upalu koja dovodi do različitih vrsta bolesti.

Dobra vijest je da je spirulina fantastičan izvor antioksidansa, koji mogu zaštititi od spomenutih oksidativnih oštećenja.

Njezina glavna aktivna komponenta naziva se fikocijanin. Ova antioksidativna tvar također daje spirulini jedinstvenu plavo-zelenu boju. Fikocijanin se može boriti protiv slobodnih radikala, pružajući impresivne antioksidativne i protuupalne učinke.

3. Može smanjiti razinu LDL-a i triglicerida

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti na svijetu. Mnogi čimbenici rizika povezani su s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Istraživanja su pokazala da spirulina pozitivno utječe na mnoge od tih čimbenika. Primjerice, može smanjiti ukupni kolesterol, “loši” LDL kolesterol i trigliceride, dok istovremeno podiže “dobar” HDL kolesterol.

U istraživanju na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dva grama spiruline dnevno značajno je poboljšalo razinu šećera u krvi.

Drugo istraživanje na onima s visokim kolesterolom utvrdilo je da 1 gram spiruline dnevno snižava trigliceride za 16,3%, a “loši” LDL za 10,1%.

Nekoliko drugih studija otkrilo je povoljne učinke – iako s većim dnevnim dozama – od 4,5–8 grama.

4. Štiti “loš” LDL kolesterol od oksidacije

Nakupljene masnoće u vašem tijelu osjetljive su na oksidativna oštećenja. Spomenuta pojava poznata je kao lipidna peroksidacija, ključni pokretač mnogih ozbiljnih bolesti. Primjerice, jedan od ključnih koraka u razvoju srčanih bolesti je oksidacija “lošeg” LDL kolesterola.

Zanimljivo je spomenuti da se antioksidanti u spirulini čine posebno učinkovitima u smanjenju peroksidacije lipida, i kod ljudi i kod životinja.

U istraživanju na 37 osoba s dijabetesom tipa 2, osam grama spiruline dnevno uvelike je smanjilo markere oksidativnog oštećenja. Također je povećalo razinu antioksidativnih enzima u krvi.

5. Spirulina može spriječiti teška oboljenja

Neka istraživanja govore o tome da spirulina ima snažna antikancerogena svojstva, a neka od dosadašnjih obavljenih na životinjama pokazuju da određene doze mogu smanjiti pojavu i veličinu raka.

Posebno su dobro proučeni učinci spiruline na rak usne šupljine. Naime, u istraživanju koje se provodilo u Indiji, sudjelovalo je 87 osoba s razvijenim prekanceroznim lezijama u ustima. Od onih koji su uzimali 1 gram spiruline dnevno, tijekom jedne godine, bilo je 45% onih čije su se lezije povlačile. Kada su prestali uzimati spirulinu, gotovo polovica ih je ponovno razvila lezije u sljedećoj godini.

6. Može sniziti krvni tlak

Visoki krvni tlak glavni je pokretač mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući srčani udar, moždani udar i kronične bubrežne bolesti.

Iako je 1 gram spiruline u ovom slučaju neučinkovit, dokazano je da doza od 4,5 grama dnevno smanjuje krvni tlak kod osoba čije su vrijednosti u normali.

Smatra se da je smanjenje do kojeg dolazi potaknuto povećanom proizvodnjom dušikovog oksida, signalne molekule koja pomaže vašim krvnim žilama da se opuste i šire.

7. Ublažava simptome alergijskog rinitisa

Alergijski rinitis je upala u nosnim prolazima, a pokreću ga alergeni iz okoliša poput peludi, životinjske dlake ili čak prašine i grinja i drugo.

Spirulina je popularni alternativni način liječenja simptoma alergijskog rinitisa, a postoje dokazi da može biti učinkovita. U jednoj studiji na 127 osoba s alergijskim rinitisom, 2 grama spiruline dnevno u velikoj mjeri je smanjilo simptome poput iscjedaka iz nosa, kihanja, začepljenosti nosa i svrbeža.

8. Može biti učinkovita protiv anemije

Postoji mnogo različitih oblika anemije, a najčešće je ona koja uključuje smanjenje hemoglobina ili crvenih krvnih stanica u krvi.

Anemija je prilično česta kod mlađih žena i kod starijih osoba, što dovodi do dugotrajnih osjećaja slabosti i umora.

U studiji na 40 starijih osoba koje su bolovale od anemije, dodaci spirulini povećali su sadržaj hemoglobina u crvenim krvnim zrncima i poboljšali imunološku funkciju. Bez obzira na spomenutu studiju, imajte na umu da je riječ o samoj jednom provedenom istraživanju. Potrebno ih je više prije nego što se daju bilo kakve preporuke.

9. Može poboljšati mišićnu snagu i izdržljivost

Oksidativno oštećenje izazvano vježbanjem glavni je čimbenik umora mišića. Određena biljna hrana ima antioksidativna svojstva koja sportašima i fizički aktivnim osobama mogu pomoći da ovu štetu minimiziraju.

Spirulina se čini korisnom, jer su neke studije ukazale na to da može brzo vratiti snagu i povećati izdržljivost mišića. U dvije studije spirulina je poboljšala izdržljivost mišića, a kod onih koji su je konzumirali umor je nastupio znatno kasnije.

10. Pomaže u kontroli šećera u krvi

Studije provedene na životinjama dokazuju da spirulina može značajno smanjiti razine šećera u krvi. Čak u toj mjeri da je u nekim je slučajevima nadmašila popularne lijekove za dijabetes.

Postoje i neki dokazi da spirulina može biti učinkovita kod ljudi. U dvomjesečnom istraživanju na 25 osoba s dijabetesom tipa 2, dva grama spiruline dnevno dovele su do impresivnog smanjenja razine šećera u krvi.

Zaključak

Iako je potrebno provesti još istraživanja, spirulina pripada jednoj od rijetkih superhrana koju bi bilo dobro uvrstiti u prehranu. Odličan je izbor za one koji žele povećati unos biljnih proteina, a primjerena je i za vegansku i vegetarijansku prehranu.

Spirulina je vrsta cijanobakterija koja se često naziva i plavo-zelenom algom, a čija primjena ima brojne prednosti za organizam. Osim što može smanjiti razinu šećera za krvi, sniziti krvni tak i loš kolesterol, prepuna je antioksidansa koji mogu spriječiti oštećenja stanica.

Ako želite isprobati sve pozitivne učinke ove super alge, potražite je u obliku praha ili kapsula u trgovinama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama.

Foto: Nouchkac / Pixabay

Nastavite čitati