Želimo pomoći ženama da postanu bolje poduzetnice - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Mentorice i mentijke

Želimo pomoći ženama da postanu bolje poduzetnice

Susret mentorica i mentijki u sklopu drugog sastanka “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” u suradnji s Večernjim listom

Piše: Mia Mitrović
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Već su uhodani tandemi. Petnaest mentorica, uspješnih poslovnih žena i petnaest mentijka, kandidatkinja na koje one prenose svoje znanje i iskustvo, prekjučer se ponovno susrelo u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade na drugom zajedničkom sastanku u sklopu programa Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama.

Inovativna radionica

Projekt koji se već treću godinu uspješno održava u suradnji s Večernjim listom, pokrenula je urednica magazina Zaposlena Ana Gruden, a cilj mu je, suradnjom žena različitih generacija i zanimanja omogućiti profesionalni razvoj i napredovanje žena u poslovnom svijetu.

Prvi susret mentorica s kandidatkinjama održan je početkom ožujka kada su predstavljene sve sudionice, a potom su kandidatkinjama dodijeljene njihove mentorice.

Program traje do kraja lipnja, a na drugom susretu održana je inovativna radionica koju je vodila mentorica Marija Kalinić, konzultantica i poslovna trenerica u tvrtki Eppur si muove. Tema radionice bila su očekivanja koja od programa imaju mentorice i kandidatkinje.

Sudionice su najprije uz umirujuću glazbu razmišljale o svojim očekivanjima, a potom su im predstavljene fotografije koje su morale odabrati. Nakon toga, podijeljene su u grupe koje su dobile petnaest minuta da u razgovorom i uz odabrane fotografije predstave svoja očekivanja, a potom je predstavnica svake grupe prezentirala zaključke.

Očekivanja su varirala. Ona mentorica bila su da prenesu svoja iskustva i znanja te želja za suradnjom s drugim ženama. Žele i da proces mentorstva bude dvosmjeran, odnosno da i one steknu nova iskustva u interakciji s kandidatkinjama.

Mentijke pak od programa žele dobiti vjetar u leđa kako bi uspješno ostvarile svoje poslovne ideje, otklonile strah od neuspjeha te povećale svoju intelektualnu snagu i upornost.

Zajedničko svim ženama želja je za druženjem i stjecanjem novih poznanstava. Kohezija unutar grupa na radionici kao i interakcija među sudionicama bila je na zavidnoj razini. Pozorno su slušale jedna drugu, međusobno pljeskom hrabrile one koje su izlagale, a čak ni maske nisu mogle sakriti njihove osmjehe.

Nakon radionice, predstavljene su odabrane tri kandidatkinje koje će sudjelovati u programu Tajanstvena mentorica. Zamoljene su i da ne otkriju identitet Tajanstvene mentorice do kraja projekta. Riječ je potom uzela Marica Dusper, članica uprave Zagrebačkog Holdinga koja je okupljenima održala duhovito predavanje o važnosti suradnje žena u radnom kolektivu.

Programom “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” podjednako su oduševljene sve sudionice. Međusobno su se zbližile pa s velikim veseljem razmjenjuju iskustva, očekivanja, ali i posjetnice. Programom je iznimno zadovoljna i Synthia Dodig, savjetnica za trgovinu pri Veleposlanstvu Kanade u Zagrebu, koje je pružilo potporu projektu.

– Oduševljena sam jer tek sad vidim koliko i ja dobivam od svoje mentijke. Baš smo se našle, jako smo sretne što smo zajedno. Cilj mi je bio pomoći jednoj ženi da više vjeruje u sebe i da žene postanu još bolje poduzetnice. Ako mogu pomoći jednoj ženi, ostvarila sam svoj cilj – kazala nam je Synthia Dodig. Žene u poslovnom svijetu, dodaje, puno se više preispituju nego muškarci. I ona je u svojoj karijeri imala sumnji u sebe, a podrška drugih žena u tim joj je trenucima, kaže, bila iznimno važna.

Međusobna podrška

– Ako netko tko nije ni moja sestra ni majka vjeruje u mene, onda znači da ipak nešto dobro radim. Zbog toga sam se odvažila i uspjela u svojim namjerama pa danas to isto prenosim na svoju mentijku – ističe savjetnica za trgovinu kanadske ambasade. Interakcija s dodijeljenom joj kandidatkinjom uistinu je dvosmjeran proces, potvrđuje.

– S obzirom na to da bolje govorim hrvatski nego engleski, mi cijelu komunikaciju imamo isključivo na engleskom što je mojoj mentijki korisno jer ga uvježbava. Ono što sam ja naučila od nje su različiti pogledi na svijet od osobe koja je mlađa od mene i koja djeluje u različitom poslovnom okruženju nego ja. Ona radi u korporaciji, ja sam u državnoj upravi pa u nekim stvarima različito razmišljamo. Tako zajedničkim savjetovanjem često dođemo do neke nove, zajedničke ideje – zaključuje S. Dodig.

Dosadašnjim iskustvom, oduševljena je i Kristina koju mentorira Iva Ančić, rukovoditeljica odjela za brend i marketinške komunikacije tvrtke A1 Hrvatska.

– Iva je genijalna. Toliko je predana ovom procesu, da je to nevjerojatno. Održale smo dva sastanka. Iva mi ne pruža samo podršku, već mi je pomogla u nekim kontaktima kao i u istraživanju tržišta za pozicioniranje moje tvrtke. Presretna sam što imam takvu mentoricu – zaključila je Kristina.

Nastavite čitati