Održan prvi sastank u projektu Mentorstvo među ženama - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žene ispred hotela Esplanade

Održan prvi sastank u projektu Mentorstvo među ženama

Spojeno je 15 parova u sklopu projekta koji se provodi već treću godinu, a cilj mu je omogućiti profesionalni razvoj i napredovanje

Piše: Ana Abrahamsberg
Fotografija: Marko Lukunić/Pixsell

Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama projekt je koji uspješno traje već treću godinu, a pokrenula ga je urednica magazina Zaposlena Ana Gruden u suradnji s Večernjim listom.

Cilj projekta je da 15 uspješnih poslovnih žena sa statusom mentorica usmjerava 15 odabranih kandidatkinja koje žele učiti i usavršavati se u zanimanju koje su odabrale, a sve kako bi im se omogućio profesionalni razvoj i napredovanje.

Prvi susret mentorica s kandidatkinjama održao se u hotelu Esplanade 3. ožujka, kada su se odabrane sudionice predstavile, a potom su im dodijeljene mentorice. Do lipnja ih očekuju poslovna druženja i različiti angažmani.

Potpora kanadske ambasade

Podršku projektu pružila je ambasada republike Kanade, pa je tako susretu nazočio i veleposlanik u Hrvatskoj Alan Bowman.

– U Kanadi je iznimno važno podržati osnaživanje žena. Imamo dvije misije u Hrvatskoj – podrška u trgovini i promoviranje vrijednosti. No najvažnija vrijednost koju Kanada želi promovirati diljem svijeta je jednakost između muškaraca i žena. Ovaj je projekt hvale vrijedan upravo zato što spaja dvije spomenute stvari. Divno je što imamo prilike sudjelovati u ovako organiziranim događanjima, a ja sam danas ovdje kako bih bio jedini muški glas podrške osnaživanju žena. Iako sam diplomat, a ne biznismen, iskustvo govori da su kanadske organizacije koje daju više prostora ženama održivije, imaju bolje upravljanje, dugoročniju perspektivu te su otvorenije. Ipak, kako bi se to ostvarilo, treba se stvoriti kritična masa u poslovnom svijetu, zato u Hrvatskoj radimo i na promociji nečega što se zove “30-postotna inicijativa”, što će značiti da bi u upravnim odborima trebalo biti barem 30 posto žena. Još bolje bi bilo da ih ima 50 posto, jer kako bi tvrtka postigla sve gore spomenuto, nije dovoljno samo nekoliko žena. I u Kanadi imamo još posla oko ovog pitanja, pa se stoga stalno i radi na promociji osnaživanja žena diljem svijeta – kazao je veleposlanik Bowman.

Zanimljivo je spomenuti da će jedna od mentorica u ovom ciklusu projekta biti i savjetnica za trgovinu veleposlanstva Kanade Synthia Dodig, koja se svojoj ulozi iznimno veseli.

Koliko su bila uspješna dva prethodna projekta pokazuje i činjenica da se ove godine unatoč otežanim okolnostima prijavilo najviše kandidatkinja, njih 150 iz cijele Hrvatske.

Kandidatkinje će tako dobiti tri velike mogućnosti – umrežavanje kroz zajedničke sastanke, edukaciju i sastanke jedan na jedan, u dinamici koja njima odgovara.

– Nadam se da ćemo se nalaziti uživo, jer je tako komunikacija puno kvalitetnija. Ove godine imamo nekoliko iznenađenja za kandidatkinje, a sve u svrhu poticanja nove perspektive i usvajanja novih znanja, pa će tako, uz to što imaju svoju mentoricu, one imati prilike jednom mjesečno sat vremena razgovarati i prokomentirati svoj rad s mistery mentoricom. Ona je tu da ponudi drugo mišljenje, a osoba kojoj danas nećemo otkriti identitet. Mentijka traži mentijku švedski je model poslovanja kada i sama kandidatkinja ima prilike nekoga mentorirati, pa se od njih očekuje da na kraju procesa predlože ženu koju žele mentorirati kako bi prenijele svoje novostečeno znanje – istaknula je Ana Gruden te dodala da ove godine imaju i dvije poznate kandidatkinje, Neru Stipičević, multidisciplinarnu umjetnicu koja se usudila napraviti iskorak te iskoristiti sav svoj talent i u poslovnom svijetu, te Nensi Blažević koja se veseli radu sa skupinom žena koje će joj pomoći da njezina tranzicija iz sigurne zone u nove pothvate prođe što lakše.

Mentoricu Ivu Ančić, rukovoditeljicu odjela za brend i marketinške komunikacije tvrtke A1 iznimno veseli što je dio ovog projekta.

– Smatram da je mentorstvo kao oblik rada s mladim ljudima, zaposlenicima korporacija koji imaju jako puno iskustva izuzetno bitno. Raznolikost je ključ uspjeha. Zadovoljstvo je raditi s ljudima koji žele naučiti, koji žele raditi i rasti. Imam jako puno planova za svoju mentijku Kristinu Vukas i jedva čekam da počnemo s poslom, a sigurna sam da ću u tom procesu i ja nešto naučiti – kazala je.

Jedna od kandidatkinja širokih interesa, Karla Ressler, izjavila je kako ju je iskustvo naučilo da se svaki uložen trenutak u napredak na kraju isplati i da su upravo ti trenuci neprocjenjivi kako u karijeri tako i u privatnom životu.

Dodatna znanja i vještine nada se da će steći i tijekom druženja sa svojom mentoricom Danelom Žagar, global brend menadžericom brenda Intimina.

– Kako se radi o brendu koji se bavi temama ženskog zdravlja, glavni nam je cilj i unutar tvrtke osnaživanje žena, pa je i zbog toga ovaj projekt iznimno zanimljiv. Mi žene udruživanjem možemo napraviti puno više, potreban nam je samo vjetar u leđa. Moć koju možemo ostvariti udruživanjem neprocjenjiva je i treba to što više iskoristiti. Moja glavna profesionalna ekspertiza je u marketingu, pa smatram da mogu ponuditi puno, no iskustvo koje imam isto tako može obogatiti osobu s kojom ću raditi – pojasnila je.

Podijeliti svoje znanje

Koliko je važno da žena pomaže ženi zna i direktorica Ureda za razvoj uslužnog modela i prodajnog osoblja HPB-a Vedrana Čulo Gusić koja je ulogu mentorice prihvatila s oduševljenjem

– Čast mi je sudjelovati u ovako velikom projektu u kojem žena pomaže ženi, što je veliko zadovoljstvo, poticati nečiji razvoj i karijeru. Jedina dolazim iz bankarskog svijeta, a iz iskustva mogu reći da su mi, uz sve uspone i padove, kroz karijeru pomagale žene. Da nisu, sumnjam da bih danas bila ovdje u ulozi mentorice. Želim pomoći i podijeliti svoje znanje – zaključila je te zahvalila organizatorima i kandidatkinjama što su prepoznale ovaj program kao mjesto na kojem će dobiti neke od potrebnih alata za razvoj i unapređenje profesionalnog puta.

Nastavite čitati