Iznad 9. kata - nova izložba u virtualnoj galeriji Igora Šelera
Sadržaj portala
iznad-devetog-kata-izlozba-igor-seler

Iznad 9. kata – nova izložba u virtualnoj galeriji Igora Šelera

Iznad 9. kata nova je izložba umjetničkih fotografija Igora Šelera koja je otvorena u petak, 1. srpnja 2022. godine u 19 sati u virtualnoj galeriji na internetskoj stranici Igora Šelera.

Ovo je druga po redu izložba u sklopu Šelerovog projekta Zagreb iz zraka, a njena realizacija potpomognuta je sredstvima Ministarstva kulture i medija iz Programa razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.

Prošle godine nas je Igor Šeler pozvao na izložbu Savski galeb i pokazao nam simbiozu grada i rijeke gledanu iz ptičje perspektive jer su sve fotografije snimljene dronom – bespilotnom letjelicom koja je umjetniku pružila mogućnost hvatanja čudesnih kadrova s visine, a oku promatrača ponudila nove vizure i doživljaje.

I ove godine Šeler nastavlja snimati dronom i gledati svoj grad s visina, ali je ovaj puta u fokusu njegovog zanimanja arhitektura grada, osobito neboderi. Najstariji zagrebački devet katova visoki neboder, projektirao je arhitekt Slavko Lowy, a izgrađen je 1933. na križanju Masarykove i Gundulićeve. Letećom kamerom na umjetnički pogon, Igor Šeler nas vodi Iznad 9. kata i nudi nam svoj intimnu, dokumentarističku priču o rodnom gradu koji se razvija i raste „gutajući“ zemlju i nebo.

„Naznake razvoja grada budućnosti od čelika, stakla i betona, koji se podiže nesmiljeno u visinu, sa širokim žilama kucavicama u obliku beskonačnih prometnih smjerova i petlji sa brojnim trakama te sjajnim željezničkim tračnicama koje poniru pod zemlju i izlaze iz nje na drugom kraju grada. U monokromatskom izdanju fotografije su uspješno lišene zavodljivog šarenila svijeta, a postignuti su prizori naglašenih opsega, oblika, nijansi i tekstura.“ – opisuje autor predgovora likovnjak i fotograf Filip Beusan.

Izložbu možete virutalno razgledati do 1. srpnja 2023. na internetskoj stranici Igora Šelera u 3D formatu.

O autoru – Igor Šeler biografija

Igor Šeler je rođen u Zagrebu 1978., a nakon završene Obrtničke škole 1995. počinje se amaterski baviti fotografijom.

Godine 2004. završava jednogodišnji seminar za fotografa u Centru za kulturu i obrazovanje u Zagrebu, a od 2005. djeluje profesionalno u komercijalnoj fotografiji.

Članom ULUPUH-a postaje 2008. i aktivno sudjeluje na brojnim grupnim izložbama. Zajedno s kolegama fotografima 2009. osniva udrugu Omnibus čiji je cilj promicanje i razvitak kulture i umjetnosti vizualnim stvaralaštvom.

Osim brojnih tečajeva fotografije koje je održao u okrilju udruge Omnibus, 2011. bio je gost predavač s radionicom portreta na festivalu dokumentarne fotografije Organ vida.

Monografija Njegovo veličanstvo, otok Lošinj objavljena je 2013. te predstavljena na otvorenju istoimene izložbe. Monografija grupe autora Zagreb 041 Intimno objavljena je 2018.

Prvu samostalnu izložbu i monografiju Savski galeb imao je 2021. Od 2016. Igor Šeler je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Nastavite čitati