Jill Biden - netipična prva dama SAD-a - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Jill Biden

Jill Biden – netipična prva dama SAD-a

Piše: Martina Lovaković

Jill Biden poznata je kao prva dama Sjedinjenih Američkih Država, edukatorica i spisateljica. Poziciju prve dame SAD-a zauzela je krajem siječnja 2021. godine kada je njezin suprug Joe Biden izabran za 46. predsjednika SAD-a. Ranije, u razdoblju od 2009. do 2017. godine bila je na poziciji druge dame SAD-a. U svom kratkom mandatu prve dame SAD-a, već je stavila veliki pečat na spomenuto mjesto. Budući da i sama radi u obrazovanju, kao profesorica, trudi se istaknuti rad učitelja u SAD-u te naglasiti teškoće s kojima su se susreli tijekom online predavanja zbog pandemije COVID-19. Poduzela je i velike korake pomoći obitelji vojnika te je aktivna u borbi protiv raka i borbi za ženska prava. Sve svoje poslove obavlja bez predaha, a mjesto profesorice engleskog jezika na University Virginia Community Collegeu nije zapostavila ni kao prva dama. Zapravo, njezin značaj je puno veći od poveznice s Joeom Bidenom. U nastavku donosimo sve što trebate znati o aktualnoj prvoj dami SAD-a.

Rani život

Jill Tracy Jacobs Biden rođena je 3. lipnja 1951. godine u Hammontonu u državi New Jersey od majke Bonny Jean Godfrey Jacobs i oca Donalda Carla Jacobsa. Najstarija je od pet kćeri, a odrasla je u Willow Groveu u državi Pennsylvania, u predgrađu Philadelphije. Njezin otac je radio kao potpredsjednik jedne štedno-kreditne institucije, a majka je bila domaćica.

Upisala je srednju školu Upper Moreland koju je 1969. godine i završila, a već tijekom srednje škole počela je sama zarađivati novac. Nakon dobivene diplome kratko je studirala modu na tehničkom sveučilištu, ali ubrzo se predomislila i prekinula spomenuti studij.

Uskoro je upoznala svog prvog supruga, Bila Stevensona za kojeg se udala 1970. godine. Par je zajedno upisao Sveučilište u Delawareu. No, brak nije potrajao. Četiri godine nakon vjenčanja odlučili su se razdvojiti, da bi se 1975. godine i konačno rastali. Cijelo to vrijeme Jill je pohađala Sveučilištu Delaware na kojem je i diplomirala engleski jezik 1975. godine.

Susret s Joeom Bidenom

Iste godine kada je i diplomirala, Jill je upoznala Joe Bidena i to na spoju na slijepo kojeg je dogovorio njegov brat. U to vrijeme, Joe Biden bio je američki senator i samohrani otac dvojice dječaka. Tri godine prije toga u automobilskoj nesreći izgubio je suprugu Neiliju i jednogodišnju kći Naomi.

Joe je zaprosio Jill pet puta prije nego što je napokon prihvatila. “Tada sam se, naravno, zaljubila u dječake, Beaua i Huntera i zaista sam osjećala da ovaj brak mora uspjeti”, rekla je Jill. “Budući da su izgubili majku, a ja im nisam mogla priuštiti to da izgube i drugu majku, morala sam biti 100 posto sigurna.”

Vjenčali su se u kapeli Ujedinjenih naroda u New Yorku 17. lipnja 1977. godine, a Jill je vjenčanjem postala i majka njegovih dvaju sinova, Beaua i Huntera. Njihova kći Ashley rođena je 1981. godine.

Par sada ima petero unučadi: Naomi, Finnegan, Maisy, Natalie i Hunter.

Karijera

Godine 1976. počela je predavati engleski jezik u srednjoj školi St. Mark’s u Wilmingtonu. Potom je postala specijalistica za čitanje u srednjoj školi Claymont. U to je vrijeme pohađala i magisterij iz područja obrazovanja, orijentiran na čitanje, na Sveučilišta West Chester. Prvi magisterij završila je 1981. godine. Sljedeće dvije godine uzela je pauzu i posvetila se odgoju djece.

Nakon toga, predavala je engleski jezik u psihijatrijskoj bolnici Rockford Center gdje je pet godina podučavala engleski jezik adolescentima s emocionalnim teškoćama. Sljedećih godina, uz podučavanje, u isto vrijeme bila je i podrška suprugu Joeu Bidenu tijekom prvog kandidiranja za predsjednika SAD-a 1988. godine.

Godine 1991. stekla i drugi magisterij iz područja Arts in English na Villanova Universityju, u Pennsylvaniji.

Godine 1993. prihvatila je posao na Delaware Technical Community Collegeu na kojem je ostala do 2008. godine. Nastavila je studirati, a 2007. godine stela je doktorat iz područja obrazovanja (Ed.D.) na Sveučilištu u Delawareu.

Njezin suprug se 2008. godine ponovo kandidirao za predsjednika SAD-a, no na kraju je odustao.

Kada je Joe Biden 2009. godine postao potpredsjednik, a Bidenovi su se preselili u Washington, DC, dr. Biden je nastavila karijeru na Northern Virginia Community Collegeu, predajući tijekom njegovih osam godina mandata. U medijima se spominje da je riječ o prvoj supruzi potpredsjednika koja je zadržala svoj posao tijekom njegovog cijelog mandata.

Druga dama

Kao druga dama, dr. Biden se usredotočila na promoviranje sveučilišta tehničkog usmjerenja u SAD-u, podržavanje obitelji vojnika i obrazovanju žena i djevojaka širom svijeta.

Početkom 2008. godine, u vrijeme kada su se Obama i Biden usredotočili na oporavak zemlje od gospodarske recesije, Jill Biden je radila na tome da istakne važnost sveučilišta tehničkog usmjerenja u oporavku nacionalnog gospodarstva.

U suradnji s predsjednikom Obamom, bila je domaćin prvog summita na kojem su sudjelovali predsjedavajući Bijele kuće. Tom prilikom promovirali su tehnička sveučilišta kroz Carrer Bus Tour gdje su naglašavali važnost partnerstva između tehničkih sveučilišta i poslodavaca.

Također, postala je počasna predsjednica College Promise National Advisory Boarda, boreći se kako bi tehnička sveučilišta učinila besplatnima za najbolje studente.

Dugogodišnja je zagovornica pomoći obitelji vojnika. Kao druga dama udružila se s tadašnjom prvom damom, Michelle Obamom, i radila na pružanju podrške vojnicima, veteranima, njihovim obiteljima, njegovateljima i svima koji su bili ranjeni, ali su preživjeli strahote rata.

Godine 2012. izdala je knjigu za djecu pod nazivom “Don’t Forget, God Bless Our Troops”, priču u kojoj je prenijela iskustvo svoje unuke Natalie, kada je njezin otac Beau Biden bio poslan u Irak.

Te iste godine, 6. studenog 2012. godine, njezin suprug je izabran za drugi mandat potpredsjednika.

Zagovornica ženskih prava

Kao druga dama proputovala je više od 40 zemalja diljem svijeta, posjećujući vojne baze, bolnice, izbjegličke kampove te pritom zagovarajući obrazovanje i ekonomsko osnaživanje žena i djevojčica. Posebno se usredotočila na prava djevojaka i žena u Zambiji, Demokratskoj Republici Kongo i Sierra Leone.

Na turneji kroz Aziju govorila je o mogućnosti obrazovanja žena, a ta ista turneja odvela ju je dalje u Japan, Koreju i Vijetnam. Kasnije je bila i američka predstavnica zadužena za pomoć u obliku hrane na Malawi.

Dugogodišnja je aktivistica u borbi protiv karcinoma. Sve je započelo još 1993. godine kada je četvorici njezinih bliskih prijateljica dijagnosticiran karcinom dojke. Sljedeće godine pokrenula je “Biden Breast Health Initiative” kako bi educirala učenice srednje škole Delaware o važnosti njegova ranog otkrivanja.

Obiteljska tragedija

Obitelj Biden se 2015. godine suočila s obiteljskom tragedijom kada je Joeov sin Beau preminuo od raka mozga u dobi od 46 godina. Otprilike u to isto vrijeme nagađalo se hoće li se Joe Biden kandidirati za predsjednika SAD-a. Na kraju je ipak odbio tu mogućnost, a kandidat demokratske stranke bila je bivša državna tajnica Hillary Clinton.

Nakon što su ona i suprug izgubili sina Beaua, pokrenuli su inicijativu za borbu protiv raka kroz White House Cancer Moonshot.

Društveno zalaganje

Jill Biden i njezin suprug, tadašnji potpredsjednik SAD-a pokrenuli su Biden Foundation i The Biden Cancer Initiative, organizaciju koja okuplja znanstvenike koji istražuju rak, liječnike i pacijente kako bi razvili što bolja klinička ispitivanja, rano otkrivanje te omogućili što bolju skrb i planove liječenja.

Njezini najčitaniji memoari objavljeni u New York Timesu pod nazivom “Where the Light Enters: Building a Family, Discovering Myself” izdani su u obliku autobiografije 2019. godine.

Nakon toga, 2020. godine, izdala je i drugu knjigu za djecu imena “JOEY: The Story of Joe Biden”.

Prva dama

Tijekom 2020. godine Joe je objavio svoju treću predsjedničku kandidaturu, a Jill je prvi puta uzela pauzu od posla kako bi i ona dala svoj doprinos predsjedničkoj kampanji svoga supruga.

U travnju te iste godine Joe je postao demokratski kandidata za predsjednika. Na nacionalnoj konvenciji stranke koja se održala virtualno zbog pandemije COVID-19, Jill je održala govor u kojem je veličala supruga i njegovu sposobnost da pomogne u oporavku zemlje koja se bori s virusom, ali i ekstremnom političkom polarizacijom.

Nakon teške borbe, Joe Biden je 3. studenog 2020. godine izabran za 46. predsjednika SAD-a pobijedivši Donalda Trumpa. Trump je prijavio prevaru na glasanju, a njegove pristaše su 6. siječnja 2021. godine napali Kapitol u vrijeme dok je Kongres bio u postupku potvrđivanja rezultata izbora.

Uz velike sigurnosne mjere, 20. siječnja 2021. godine Joe Biden je prisegnuo na mjesto američkog predsjednika, a Jill Biden je time postala prva dama SAD-a.

Kao prva dama, nastavila je svoj posao kroz promoviranje različitih programa u obrazovanju, obitelji vojnika i borbu protiv raka. Na Northern Virginia Community Collegeu predaje kao profesorica pisanja.

Još prije izbora najavila je da želi zadržati svoje radno mjesto kao profesorica na North Virginia Community Collegeu: “Ako uđemo u Bijelu kuću, nastavit ću podučavati. Smatram da je to važno i želim da ljudi cijene nastavnike i znaju njihov doprinos te podignu svoju profesiju”, rekla je Jill za CBS Sunday Morning u kolovozu 2020. godine.

Foto: Center for American Progress / Flickr

Nastavite čitati