Promjena karijere nakon 50-e - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Žena sa smeđim sakoom i laptopom

Promjena karijere nakon 50-e

Piše: Martina Lovaković

Navršili ste 50 godina i napokon ste došli do saznanja čime se želite baviti do kraja života – a to nije ono što ste radili posljednjih nekoliko desetljeća svoje karijere! Planirate raditi i nakon što ostvarite uvjete za redovnu mirovinu? Potrebne su vam dodatne financije ili jednostavno niste spremni za mirovinu (čak i ako zadovoljavate odlične uvjete)?

Nije neobično ako želite promjenu karijere nakon 50-e godine i potpuni zaokret!

Zašto se odlučiti na zaokret u karijeri

No, koliko god željeli raditi što duže, toliko ne možete više zamisliti raditi duže na radnom mjestu na kojem se trenutno nalazite. Kao rezultat toga, razmišljate o promjeni karijere kako biste sljedećih 15 ili 20 godina radili na radnom mjestu koji bi vas ispunjavao.

Budući da u dobi od 50 godina postoje oni koji smatraju da im je karijera na vrhuncu i da još mogu mnogo toga postići, s obzirom na svoje iskustvo i znanje, uobičajeno je da u toj dobi razmišljaju o tome da fokus preusmjere na upravljanje i mentorstvo ili obavljanje drugog posla koji je u skladu s njihovim željama i strastima. Vjeruju kako bi tako u konačnici mogli pozitivno utjecati na svoju zajednicu i svijet u cjelini.

Stoga, nije neobično da se neki odlučuju na promjenu karijere nakon 50-e godine. Ne žele gubiti niti minutu na položaju koji ih više ne ispunjava ili nije u skladu s njihovim znanjem. Postoje i oni koji žele promijeniti karijeru zbog pretrpanog dnevnog rasporeda. Smatraju da će im novi posao donijeti i fleksibilniji raspored što će im omogućiti da provode više vremena sa svojim obiteljima ili da se posvete hobijima koje su dugo odgađali.

Bez obzira na to što je vaša nit vodilja i zbog kojeg razloga želite promijeniti karijeru nakon 50-e godine, znajte da nikada nije prekasno da to i učinite. Ako brinete oko toga, prepuni ste strahova i pitanja kako se nositi s izazovima koji vas očekuju, znajte da niste sami i da uz malo dobre volje i dobrog planiranja to možete i postići.  

Izazovi kod promjene karijere u 50-ima

Promjena karijere može biti zastrašujuća u bilo kojoj dobi, ali taj osjećaj može biti posebno izražen kod onih starijih od 50 godina. Iako ste ostvarili značajan uspjeh u karijeri, nije neobično da se borite sa sumnjom u sebe. Kako uopće ostvariti svoje zamisli? Kako promijeniti karijeru? Tko će vam dati priliku?

Sve su to pitanja s kojima se sigurno susrećete, a samopouzdanje koje ste stekli kroz posao koji ste godinama obavljali, sada nestaje. Ipak razmišljate o nečem potpuno drukčijem, s čime se do sada niste susreli.

Istina je da ćete se morati suočiti s dodatnim izazovima u 50-ima. Najveći od njih sigurno je dobna diskriminacija koja se često događa na radnom mjestu. Prema istraživanju čak je šest od deset radnika u toj dobi bilo izloženo ili je svjedočilo dobnoj diskriminaciji. Čak 90% njih izjavilo je da je to uobičajeno.

Diskriminacija i pristranost prisutni su kod zapošljavanja osoba starije životne dobi, a posebice kod onih koji odlučuju promijeniti karijeru. Poslodavci smatraju da imaju nižu razinu energije i da će teže naučiti ono što im je potrebno za svladavanje novih koraka na radnom mjestu.

Ako imate 50 i želite promijeniti karijeru, sigurno se suočavate i s mislima da nećete imati podršku obitelji i prijatelja, koji neće razumjeti zašto biste u ovom trenutku života željeli promijeniti karijeru. Osim toga, možda imate dodatne financijske izdatke kao primjerice školovanje djece, što zahtijeva i više promišljanja oko donošenja definitivne odluke.

Šest savjeta za promjenu karijere nakon 50-e godine

Što više budete spremniji za promjenu i proaktivniji, to će vam biti lakše promjeniti karijeru te ćete se lakše uhodati na novoj poziciji. U nastavku donosimo što biste trebali uzeti u obzir ako želite što lakše proći kroz promjenu karijere nakon 50-e.

1. Definirajte svoje ciljeve

Ako ozbiljno razmišljate o promjeni karijere, odvojite vrijeme i realno procijenite je li to moguće i izvedivo u ovom trenutku. Ovaj korak pomoći će vam da razjasnite je li promjena karijere pravi potez ili ustvari želite neku drugu životnu promjenu. Usredotočite se na ono što tražite i što vam je potrebno!

Postavite si sljedeća pitanja i odgovorite na njih promišljeno:

  • Koji su vaši poslovni ciljevi u karijeri u budućnosti?
  • Koji su vaši životni ciljevi u budućnosti?
  • Kako ćete uskladiti privatni i poslovni život?
  • Jeste li spremni uložiti vrijeme, trud i strpljenje za promjenu karijere?

Osim navedenog važno je istaknuti i svoje specifične ciljeve:

  • Kako izgleda vaša idealna karijere?
  • Kojoj poslovnoj tituli i dužnostima težite?
  • U kojoj biste industriji željeli raditi?

2. Utvrdite prenosive vještine

Procijenite svoj dosadašnji rad i razmislite o tome koje bi vam vještine mogle koristiti i na novom poslu, u novoj industriji. Riječ je o vještinama koje uključuju i tvrde i meke vještine. Kod tvrdih vještina uzmite u obzir vaše znanje i sposobnosti koje trenutno koristite za obavljanje poslova. Također, koje je vaše obrazovanje i jeste li završili neke dodatne tečajeve, seminare ili radionice koje vam mogu pomoći u budućem zaposlenju?

Meke vještine potpuno se razlikuju od tvrdih, a poslodavci ih jako cijene. Riječ je o vještinama koje vas čine idealnim radnikom – kako se prilagođavate radu s novim kolegama, volite li rad u timu i drugo. Meke vještine mogu se lako prenositi među različitim vrstama poslova i radnih mjesta.

Uz ovu analizu mogli biste čak otkriti da promjena karijere ne zahtijeva drastične promjene. Primjerice, ako ste zainteresirani za rad u marketingu, a prethodno ste radili u prodaji, vjerojatno već imate iskustva u nekim dijelovima marketinga koji su usko povezani s prodajom.

Stoga, ako želite promjenu u karijeri, a riječ je poslu koji je usko povezan s poslom koji trenutno obavljate, velika je vjerojatnost da već imate puno više iskustva nego što to mislite.

3. Riješite praznine

Kada razmišljate o promjeni karijere planirajte na vrijeme i poduzmite proaktivne korake kako biste podržali proces koji će vas sigurno odvesti do uspjeha. Prepoznajte ono što vam nedostaje, a potrebno vam je kako biste stigli do točke koje želite. Zatim, poradite na konkretnim prazninama.

Primjerice, ako vam nedostaju konkretne tvrde vještine, pokušajte pronaći tečaj koji će vam pomoći da usvojite određeno znanje. Ako ipak težite radu u novoj industriji, a nedostaje vam radno iskustvo, pokušajte s volontiranjem. Ponudite pomoć u nekom projektu ili potražite poslove pripravnika gdje biste mogli steći željeno iskustvo.

4. Ažurirajte životopis

Ažuriranje životopisa namjerno je smješteno tek na četvrto mjesto jer prije toga morate točno znati što želite biti i čime se želite baviti. Nakon što dođete do saznanja u kojem smjeru će se vaša karijera dalje kretati, ažurirajte stari ili stvorite potpuno novi životopis.

U njegovo kreiranje obvezno uključite sve vještine koje posjedujete i prilagodite ih industriji i radnim mjestima koja vas zanimaju. Upotrebom glagola istaknite svoja dosadašnja postignuća te upotrijebite i ključne riječi specifične za radno mjesto na koje se prijavljujete.

Koristite predložak koji se trenutno upotrebljava, stoga se prije kreiranja samog životopisa raspitajte o trenutnim trendovima. Mnogi od predložaka mogu se besplatno pronaći na Internetu, primjerice u Canvi.

Opće upute za kreiranje životopisa često sugeriraju da izostavite radno iskustvo starije do 10 godina. Međutim, ako mijenjate karijeru nakon 50-e godine, tada dobro promislite što želite uključiti, a što izostaviti. Primjerice, ako ste prije 15 godina radili posao koji je srodan s onim kojeg želite sada raditi, tada spomenuto iskustvo obvezno uključite u životopis.

Jednom kada budete pozvani na razgovor za posao, iskoristite svoju mudrost i bogato iskustvo kao prednost i, vjerujte, to će uočiti i tvrtke za koje biste željeli raditi.

5. Obnovite poznanstva

Jednom kada odlučite promijeniti karijeru, okrenite se mreži svojih poznanstava i podijelite s njima vaše ciljeve. Nikada ne znate tko od njih zna ljude s kojima biste se mogli povezati. Naravno da ih nećete direktno pitati za posao, već ćete im naglasiti da tražite novi posao u novoj industriji i da vas obavijeste ako slučajno saznaju za nove mogućnosti koje bi vam mogle odgovarati.

Također, možda postoji netko s kim će vas moći upoznati i tko vam može pomoći da se približite industriji ili poslu koji vas zanima.

Osim spomenutog, nije na odmet potražiti savjete i smjernice od osoba koje se nalaze u vašoj ciljanoj industriji ili području rada, a poznajete ih. Dogovorite informativni razgovor. Ažurirajte i LinkedIn profil i provjerite jeste li istaknuli sve relevantne vještine, u slučaju da vas ljudi odluče potražiti. Nemojte bespotrebno dodavati ljude na mrežu. Kontakti na LinkedIn profilu trebali bi imati svrhu i namjenu. Takva zajednica sigurno će vam biti i najveća podrška u trenucima kada se krećete kroz promjenu.

6. Budite spremni ispričati svoju priču

Zašto mijenjate karijeru? To je pitanje koje će vam postaviti svatko s kime dođete u kontakt u poslovnom svijetu – od vaših poznanika, bliskih osoba pa sve do mogućih poslodavaca i menadžera. Stoga biste trebali imati jasan odgovor. Ne trebate ispričati cijelu svoju životnu priču, već budite kratki, pozitivni i iskreni.

Vaša zamolba izvrstan je način u kojoj možete objasniti zašto mijenjate karijeru i zašto biste baš vi bili sjajni zaposlenik. Budite pozitivni i kratki jer imat ćete priliku detaljnije ponoviti zašto mijenjate karijeru tijekom razgovora za posao. Prepustite osobi koja vas intervjuira da se dublje pozabavi daljnjim pitanja ako osjeća potrebu za tim.

Možda će vam trebati i nekoliko mjeseci da promijenite karijeru, no jednom kada budete na to spremni, do same pokretanje ideje i zapošljavanja moglo bi proći još šest do dvanaest mjeseci. U to vrijeme saznat ćete se uklapate li se dobro na novo tržište te ima li na njemu dovoljno prilika za vas.

Bez obzira na dob, proces traženja posla dolazi s usponima i padovima. Stoga, budite dobri prema sebi i ne odustajte. Hrabrost i ustrajnost najvažniji su dijelovi ove uzbudljive faze vašeg života, i ako ih se držite, sigurno ćete i uspjeti!

Foto: Daria Pimkina / Unsplash

Nastavite čitati